Kievul cedează UE industria sa de apărare în schimbul unor împrumuturi

Un comentariu de Thomas Röper

UE dorește să utilizeze împrumutul de 35 de miliarde de euro planificat pentru Ucraina, care urmează să fie rambursat din veniturile activelor rusești înghețate în UE, pentru a obține controlul asupra industriei de apărare ucrainene.

Pe 24 octombrie, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul 2024/2773, conform căruia intenționează să asigure controlul asupra industriei de apărare ucrainene prin împrumutul de 35 de miliarde de euro acordat Kievului, care va fi rambursat din veniturile provenite din activele rusești înghețate în UE. Împrumuturile vor fi acordate Ucrainei numai dacă sunt îndeplinite toate condițiile, pe care Comisia Europeană le-a stabilit într-un memorandum de înțelegere cu Kievul, aflat încă în curs de pregătire.

Memorandumul de înțelegere

Formal, împrumutul va fi acordat Ucrainei pentru reconstrucția țării, însă partea interesantă se află în caracterele mici. Articolul 12 din Regulamentul UE 2024/2773 prevede următoarele:

„Condițiile politice ale memorandumului de înțelegere includ, de asemenea, angajamentul de a promova cooperarea cu Uniunea în vederea reabilitării, reconstrucției și modernizării industriei de apărare a Ucrainei, în conformitate cu obiectivele programelor Uniunii pentru reabilitarea, reconstrucția și modernizarea bazei tehnologice și industriale de apărare a Ucrainei și cu alte programe relevante ale Uniunii.”

Aceasta înseamnă că cea mai importantă condiție a UE pentru ca Kievul să primească împrumutul de 35 de miliarde de euro de la UE este ca Ucraina să se angajeze să acorde UE dreptul de a reconstrui industria de apărare ucraineană după încheierea conflictului și, mai ales, de a prelua controlul asupra industriei de apărare ucrainene.

UE dorește să garanteze acest drept pentru o perioadă de până la 45 de ani, deoarece articolul 10 din regulamentul UE prevede că durata împrumuturilor poate fi de până la 45 de ani. Având în vedere că Ucraina este falimentară de facto, rambursarea anticipată a împrumuturilor este exclusă și, prin urmare, termenul de 45 de ani rămâne stabilit.

Preluarea de facto a controlului asupra industriei de apărare ucrainene de către UE a devenit singura condiție a viitorului memorandum care este menționată la articolul 12 din regulamentul UE. Asta nu înseamnă că Usrula von der Leyen nu ar putea include alte cerințe pentru Ucraina în memorandum, deoarece tot ceea ce se știa anterior despre memorandumul planificat era că acesta va include un angajament de a continua reformele democratice, de a garanta statul de drept în Ucraina și de a proteja drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților.

Având în vedere situația din Ucraina, unde opoziția a fost interzisă cu aprobarea și sprijinul Occidentului, corupția înflorește și minoritățile sunt reprimate masiv, cele de mai sus sunt, desigur, doar cuvinte goale – și acum este, de asemenea, clar de la ce au fost menite să distragă atenția, și anume planurile reale ale UE de a prelua cel puțin industria de apărare ucraineană.

Memorandumul ar putea conține și alte surprize, motiv pentru care va fi interesant să vedem textul final.

Comisia Europeană dorește să controleze industria de apărare

După cum bine se știe, împrumuturile acordate Kievului urmează să fie rambursate din veniturile expropriate ale activelor rusești înghețate în UE. De facto, fondurile rusești urmează să fie utilizate pentru a asigura controlul UE asupra industriei de apărare ucrainene.

Prin urmare, Comisia UE condusă de Ursula von der Leyen dorește să preia controlul asupra investițiilor în industria de apărare ucraineană după încheierea conflictului. Acest lucru se potrivește perfect cu strategia lui von der Leyen, conform căreia Comisia Europeană dorește să preia controlul asupra întregii industrii de apărare a UE.

Am relatat despre asta în martie, când von der Leyen și-a prezentat planurile de a prelua controlul asupra industriei de apărare a statelor membre ale UE prin eludarea tratatelor UE. Von der Leyen pune, de asemenea, în aplicare în mod consecvent aceste planuri, deoarece noua Comisie a UE are pentru prima dată un comisar UE pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius din Lituania. Potrivit site-ului Comisiei Europene, responsabilitățile sale includ

„dezvoltarea Uniunii Europene a Apărării și mai multe investiții și capacități industriale”.

Activele rusești vor fi blocate timp de 45 de ani

În mass-media, împrumutul de 35 de miliarde de euro acordat Kievului este întotdeauna menționat ca asistență macrofinanciară pentru Ucraina. Împrumutul face parte din pachetul de împrumuturi G7 planificat în valoare totală de 45 de miliarde de euro (aproximativ 50 de miliarde de dolari), deoarece SUA, Canada, Regatul Unit și alții doresc, de asemenea, să contribuie cu fonduri.

Prin urmare, regulamentul UE este menit să risipească îngrijorările G7, întrucât nimeni nu dorește să susțină Ucraina cu bani proprii – motiv pentru care rambursarea veniturilor din activele rusești înghețate în UE este o condiție esențială a programului de împrumut. Până în prezent, UE și-a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei la fiecare șase luni, ceea ce se aplică și blocării fondurilor rusești.

Prin urmare, există o mare îngrijorare în cadrul G7 cu privire la faptul că, la un moment dat, UE nu va mai fi în măsură să prelungească în unanimitate sancțiunile și că țările G7 vor trebui atunci să plătească ele însele pentru serviciul împrumuturilor. Faptul că CE a scris în regulamentul său că împrumuturile vor avea o durată de până la 45 de ani ar putea însemna, prin urmare, deschiderea unei „uși din spate” care să blocheze activele rusești în valoare totală de aproximativ 220 de miliarde de euro pentru această perioadă.

UE pune „ajutorul pentru Ucraina” în propriul buzunar…

Faptul că CE nu folosește veniturile din activele rusești pentru Ucraina, ci le pune în propriul buzunar, nu este o noutate, după cum am relatat despre exproprierea primelor fonduri rusești în iulie. Ursula von der Leyen a scris la acea vreme pe X:

„Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro încasări din activele rusești dezafectate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei. Nu există un simbol mai bun și o utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim”.

Este posibil ca asta să fi sunat foarte nobil în urechile oamenilor, dar, de fapt, Ucraina nu a văzut aproape nimic din bani, deoarece comunicatul de presă corespunzător al UE a fost însoțit și de un document cu cele mai importante întrebări și răspunsuri pe această temă. Iari aici Comisia UE a scris:

„90 % din aceste fonduri vor merge către Facilitatea europeană pentru pace și 10% către Fondul de sprijin pentru Ucraina, utilizat pentru a finanța nevoile militare și, respectiv, reconstrucția”.

… sau mai degrabă, pentru industria de apărare

Facilitatea europeană pentru pace este fondul din care UE își despăgubește statele membre atunci când acestea furnizează arme Kievului. Prin urmare, banii nu merg către Ucraina, ci către industria de apărare occidentală, deoarece statele UE folosesc banii pentru a comanda arme noi care să le înlocuiască pe cele vechi, furnizate Kievului. Prin urmare, banii ruși ajung în cele din urmă la companiile de apărare occidentale și nu la reconstrucția Ucrainei.

Iar acest lucru pare să se aplice acum și celor 35 de miliarde pe care UE dorește acum să le transfere sub formă de împrumut Kievului. Dacă UE vrea să preia controlul asupra industriei de apărare ucrainene, care, întâmplător, a fost în mare parte deținută de stat până acum, asta nu înseamnă nimic altceva decât că societățile occidentale de armament vor prelua industria de apărare ucraineană. Iar acest cadou pentru companiile occidentale va fi finanțat din activele rusești înghețate în UE.

UE își sapă propria groapă

Este clar că lumea financiară urmărește îndeaproape procesul. Faptul că UE a înghețat în mod arbitrar active rusești în valoare de 220 de miliarde de euro a provocat o oarecare neliniște pe piețele financiare, deoarece mulți investitori din afara Occidentului sunt acum îngrijorați de banii lor investiți în UE. Nu este vorba doar despre banii deținuți în bănci, ci și despre investițiile în companii, proprietăți și așa mai departe.

Ceea ce face aici Comisia UE va cauza daune grave monedei euro ca monedă internațională de rezervă și statelor UE ca centre financiare, întrucât distruge încrederea în euro.

SUA ar trebui să fie mulțumite

Desigur, nu am găsit știrile despre Regulamentul UE 2024/2773 în mass-media occidentală, ci într-un raport al agenției ruse de știri TASS, pe care am vrut inițial să îl public ca o știre de ultimă oră. Cu toate acestea, întrucât ceea ce se afla în raport părea prea obraznic, am vrut să verific eu însumi informațiile înainte de a le publica.

Mi-a luat o oră de muncă să găsesc și să citesc regulamentul UE în amestecul de publicații ale Comisiei Europene, dar, ca de obicei, TASS a raportat și a citat complet corect.

Există un paragraf interesant în raportul TASS care spune:

„Deci este vorba despre transferul către UE a controlului asupra investițiilor în complexul militar-industrial al Ucrainei după încheierea conflictului. Acest angajament va oferi, cel mai probabil, țărilor UE o garanție că acest sector industrial nu va cădea sub controlul altor actori occidentali, în primul rând al SUA”.

Astfel, TASS consideră că aceasta este o dovadă a concurenței dintre UE și SUA în lupta pentru controlul și distribuirea cremei din ceea ce rămâne din economia ucraineană după conflict. Asta nu poate fi exclus, dar din moment ce von der Leyen acționează întotdeauna strict în interesul SUA, cred că este mai probabil ca von der Leyen să nu aibă nicio problemă în a lăsa companiile americane de armament să se descurce cu programul.

Pentru von der Leyen, este important doar ca profiturile companiilor de apărare să crească. Prin preluarea controlului asupra industriei europene de apărare, von der Leyen dorește ca „statele membre să investească mai mult, mai bine, împreună și în Europa (pentru armament)”, după cum se afirmă în comunicatul de presă al Comisiei Europene din martie. Cu alte cuvinte, obiectivul este de a reuni cheltuielile europene pentru apărare la Bruxelles, iar Comisia Europeană să ia deciziile privind modul în care sunt investiți banii.

Problema celor 3 trilioane de euro

Având în vedere că statele NATO s-au angajat să investească în fiecare an cel puțin 2% din PIB-ul lor în domeniul militar, este vorba de o sumă mare de bani. PIB-ul UE este de aproximativ 17 trilioane de euro pe an, din care două procente ar însemna cel puțin 340 de miliarde de euro pentru armament. Și asta în fiecare an!

Desigur, nu toți banii ajung la companiile de apărare, deoarece trebuie folosiți și pentru a menține cazărmile în stare bună și pentru a plăti soldații, dar concluzia este că von der Leyen vrea probabil să preia controlul asupra achizițiilor de armament ale statelor UE. Și vorbim cu siguranță de trilioane de euro pe an.

Oricine își amintește cum von der Leyen, în calitate de ministru federal al apărării, a dat sute de milioane de euro industriei fără licitațiile prevăzute de lege și cum a transferat 70 de miliarde de euro către Pfizer doar pentru comenzile de „vaccinuri” împotriva Covid, din nou fără nicio licitație, va înțelege despre ce este vorba probabil: Von der Leyen vrea să dea bani industriei în maniera sa obișnuită. De data aceasta industria de apărare ar trebui să fie lăsată să se bucure. Prin urmare, nu ar trebui să fim surprinși dacă, începând din 2025, vor apărea rapoarte conform cărora von der Leyen a transferat iarăși fonduri fără licitație, sumele urmând să crească și mai mult.

Dar poate că nu vor exista rapoarte în acest sens, deoarece Comisia Europeană înăsprește în continuare cenzura și instruiește mass-media și rețelele sociale să ia măsuri și mai stricte împotriva presupusei dezinformări. Prin care, după cum se știe, Comisia Europeană stabilește ce este adevăr și ce este dezinformare.

Și, desigur, rapoartele privind corupția sau banii distribuiți ilegal industriei de către Comisia Europeană sunt dezinformări…

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs