Ruleta ucraineană

Un punct de vedere de Rüdiger Rauls

În timp ce Ucraina operează pe teritoriul Rusiei cu un rezultat incert, în Germania, țară afectată de criză, cresc îndoielile cu privire la implicarea sa în război.

Evenimentele din jurul războiului din Ucraina se transformă din ce în ce mai mult într-un joc de noroc. Armata ucraineană pariază pe un atac surpriză în regiunea Kursk, iar guvernul german pe finanțarea războiului din dobânzile la activele rusești.

Surprize

Invazia trupelor ucrainene în Rusia a fost o surpriză pentru mulți, pentru Occident și conducerea sa, precum și pentru conducerea rusă, dacă este să dăm crezare anunțurilor. Dar, în toate acestea, nu trebuie să uităm că atât declarațiile rusești, cât și cele occidentale și ucrainene servesc nu numai la stabilirea adevărului, ci și la derutarea inamicului și, uneori, chiar a prietenilor. La urma urmei, interesele ambelor părți nu sunt întotdeauna aceleași, iar prietenia cu siguranță nu se bazează întotdeauna pe simpatie. Mult mai des se bazează pe dușmani comuni.

Este discutabil dacă liderii ruși chiar nu au prevăzut evoluțiile de la frontieră, având în vedere supravegherea puternică a spațiului aerian de către propriile sisteme de recunoaștere. Până în prezent, rușii nu s-au arătat suficient de neglijenți sau naivi în acest război. Spre deosebire de Occident și de conducerea ucraineană, ei nu sunt atât de mult ghidați de propriile lor iluzii – cel puțin asta a fost impresia până acum.

Este foarte posibil ca rușii să fi presupus de fapt că armata ucraineană nu ar îndrăzni să invadeze fără aprobarea Washingtonului. Așa că ei continuă să răspândească afirmația că SUA ar fi fost implicată, ceea ce agențiile și mass-media occidentale neagă. La urma urmei, multe declarații au singurul scop de a spori contradicțiile în cadrul alianței antirusești.

Dar nu prea are rost să speculăm pe această temă acum.

Cu toate acestea, există multe lucruri care sugerează că rușii au permis invazia într-o măsură limitată pentru a-i atrage pe ucraineni într-o capcană. Este puțin probabil ca ultimii să iasă atât de ușor din această capcană fără să piardă mult teren.

În plus, cei mai experimentați luptători și o cantitate mare de material, deja rare, sunt blocate departe de frontul decisiv, Donbass. De aceea avansul Kievului nu numai că a fost foarte neașteptat pentru prieteni și inamici, dar pare să fi fost și prost gândit.

O altă întorsătură surprinzătoare a evenimentelor a avut loc la Berlin. Ar putea fi la fel de periculoasă pentru Ucraina ca invazia de mare vizibilitate din regiunea de frontieră rusă Kursk. Fără alte formalități și peste noapte, partidele-semafor au oprit în mare parte finanțarea Ucrainei de la bugetul federal. Și aici nu putem decât să speculăm, deoarece explicațiile privind motivele au fost până acum destul de slabe.

Din necesitate

În aparență, este vorba despre deficitele din bugetul financiar german care trebuie acoperite și pe care guvernul, în mod evident, nu a dorit să le facă în detrimentul frânării datoriei sau prin reducerea prestațiilor sociale. Mass-media, cum ar fi Frankfurter Allgemeine Zeitung, dar și multe institute și asociații economice, au solicitat în mod repetat micșorarea deficitului.

Având în vedere viitoarele alegeri de stat din est, se presupune că guvernul nu a dorit să ofere AfD și BSW o creștere suplimentară prin luarea unor decizii nepopulare. Între timp, ambele partide au atins un nivel care face ca formarea unui guvern fără implicarea uneia dintre aceste forțe să pară discutabilă.

Având în vedere starea de spirit din statele federale din est, în special, ministrul președinte al Saxoniei, Michael Kretschmer (CDU), a solicitat deja „fonduri speciale pentru autoritățile locale… pentru a investi în școli, grădinițe, drumuri locale și spitale. Nu mai putem cheltui bani pe arme pentru Ucraina, astfel încât aceste arme să fie scoase din uz și să nu obțină nimic ” <1>.

Când un reprezentant al CDU, care de obicei critică partidele-semafor pentru că sunt prea reținute, spune acest lucru, atunci situația pare să fie serioasă, cel puțin în est.

Gravitatea situației a condus probabil și la o regândire la Berlin. Cu toate acestea, măsura nu este lipsită de controverse și, prin urmare, se fac toate eforturile pentru a liniști toate părțile. Lucru valabil în special pentru Ucraina, care a creat acum nevoi suplimentare cu aventura sa de la Kursk, în timp ce se presupune că a fost întotdeauna lipsită de bani și materiale. Acum nevoile vor crește și mai mult, iar Germania, cel mai bun aliat după SUA, nu mai este dispusă să plătească. Perspectivele nu sunt bune pentru Kiev.

Decizia este de înțeles pentru că, spre deosebire de SUA, Germania are doar un acces limitat la piețele financiare. Pe de o parte, există frâna datoriei și, pe de altă parte, volumul limitat al pieței în comparație cu SUA. Lucru valabil nu numai pentru Germania, ci și pentru UE în ansamblu. Piața uriașă din SUA atrage investitorii. Aceștia nu sunt descurajați de nivelul actual al datoriei de 34 de trilioane de dolari americani. Ei văd în economia puternică a SUA o garanție a faptului că veniturile fiscale ale țării îi vor permite să își plătească datoriile și dobânzile în orice moment – nu pe toate odată, ci pe cele scadente, ceea ce este suficient pentru ei.

Germania și Europa trebuie să găsească alte modalități de a obține banii investitorilor. Deși frâna de îndatorare restrânge posibilitățile de împrumut, ea are și avantaje, motiv pentru care a fost introdusă la momentul respectiv. Datorită nivelului său scăzut de îndatorare, obligațiunile Germaniei sunt solicitate pe piețele financiare, iar ratingul său de credit ridicat înseamnă că trebuie să plătească mai puține dobânzi la împrumuturi decât SUA, de exemplu.

Asistăm la o restrângere a marjei de manevră financiară și politică, ale cărei limite nu au fost atinse doar acum, ci încă de la sfârșitul anului trecut, când Curtea Constituțională Federală a interzis realocarea resurselor financiare necheltuite din fondul pentru pandemie către alte nevoi. Acum, guvernul german a trebuit să se supună necesității, având în vedere deficitul creat de cheltuielile pentru războiul din Ucraina, fondul special pentru Bundeswehr și economia slabă. Nu vor exista subvenții suplimentare pentru Ucraina în afara fondurilor deja alocate și planificate.

Aerul este din ce în ce mai rarefiat

Războiul devorează sume uriașe de bani, iar toate edificiile inteligente și infailibile construite pentru a învinge Rusia s-au prăbușit. Așa-numiții experți s-au înșelat cu cunoștințele lor, cu planurile lor și cu sfaturile lor absolut sigure.

Nu numai că Rusia este mai puternică decât înainte în ciuda războiului, dar Ucraina a devenit insolvabilă din punct de vedere tehnic, iar Occidentul își poate permite acest război din ce în ce mai puțin.

Aproximativ 7,5 miliarde de euro au fost deja alocate pentru Ucraina în bugetul german pentru acest an și vor fi plătite în continuare. Chiar și cele patru miliarde de euro planificate pentru 2025 au fost deja utilizate integral și sunt, de fapt, supraîncărcate având în vedere angajamentele asumate. Cu alte cuvinte, limita maximă planificată pentru anul viitor a fost deja depășită. Dar chiar și pentru 2026, trei miliarde de euro sunt încă alocate în bugetul pentru Ucraina, și câte o jumătate de miliard pentru 2027 și 2028.

Totuși, având în vedere slăbiciunea financiară și economică a țării, sumele respective nu sunt nici pe departe suficiente. Potrivit Ministerului ucrainean de Finanțe, 24,5 miliarde de dolari au fost deja direcționate către Kiev pentru bugetul de stat în anul curent. Acești bani nu includ nici măcar ajutorul pentru armament din partea Occidentului. Asta înseamnă că „52% din bugetul de stat ucrainean a fost finanțat prin aceste alocări ” <2>.

Pentru anul 2025, țara se așteaptă, de asemenea, la „un sprijin bugetar în valoare totală de 35 de miliarde de dolari ” <2>,. Toate acestea, trebuie remarcat, fiind exclusiv pentru menținerea funcțiilor și sarcinilor de stat. Dar chiar dacă cele 35 de miliarde de dolari curg cu adevărat, potrivit calculelor economiștilor de la Kiev „există încă o gaură de 15 miliarde de dolari ” <3>.

Având în vedere situația financiară, „agențiile de rating au retras acum toată solvabilitatea țării ” <4>. Cu consecințe asupra capacității Ucrainei de a mobiliza fonduri pe piețele financiare. Ce investitor privat va plasa bani în produsele financiare ale unei țări care nu se mai bucură de bonitate? Atunci mai bine ar arde banii.

Alte probleme așteaptă Ucraina în septembrie 2024. Fondul Monetar Internațional (FMI) va revizui atunci măsura în care au fost îndeplinite criteriile programului de ajutor convenit. Prelungirea fondurilor de ajutor va depinde de bifarea criteriilor. Hotărârea FMI va avea, de asemenea, un impact asupra negocierilor de reeșalonare a datoriei Ucrainei cu creditorii privați, care ar trebui să conducă la o reducere a obligațiilor de plată în valoare de 11,4 miliarde de dolari.

Ieșire riscantă

Având în vedere disperarea situației sale, nu este de mirare că Ucraina își îndeamnă aliații occidentali să găsească o soluție imediată pentru activele înghețate ale băncii centrale ruse. Există acolo o mare parte din bani care stârnesc dorințe. Până în prezent, doar dobânda la aceste active a fost accesată. Dar Ucraina și SUA fac presiuni pentru ca europenii să confiște toți banii și să îi folosească pentru obligațiile Ucrainei.

Statelor Unite le este mai ușor, deoarece majoritatea fondurilor rusești se află în Europa, cu doar o mică parte de aproximativ șase miliarde în SUA. Cu toate acestea, majoritatea obligațiilor și datoriilor Ucrainei sunt sub formă de împrumuturi și achiziții de arme. SUA ar beneficia doar de pe urma confiscării, deoarece aceasta ar permite Ucrainei să își îndeplinească obligațiile financiare. Europenii ar fi cei care ar avea principalele probleme cu Rusia.

Întrucât europenii au, de asemenea, un mare interes în rezervele rusești, ei caută modalități legale de a lua acești bani de la Rusia într-un mod care să fie protejat de dreptul internațional. Experții și juriștii argumentează ca și cum ar exista un judecător supranațional capabil să decidă cu o hotărâre obligatorie. Indiferent de modul în care Occidentul crede că se poate proteja în temeiul dreptului internațional, Rusia cu siguranță nu va fi de acord.

Între timp, războiul continuă, finanțele și economia Ucrainei se destramă din ce în ce mai mult, iar Occidentul își dă seama că își poate permite războiul din ce în ce mai puțin.

Politica internă devine, de asemenea, din ce în ce mai dificilă. Urmează alegeri în Germania și SUA, iar starea de spirit, în special în estul Germaniei, este la pământ. Un număr tot mai mare de țări europene s-au săturat de război.

Și SUA preferă acum să-și vândă sistemele Himars unor clienți bogați precum Taiwanul, în loc să le ceară să renunțe în favoarea Ucrainei.

Surse

<1> Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) din 10 august 2024: Mai puțini bani pentru Ucraina, mai mulți pentru căile ferate

<2> FAZ din 22 august 2024: Kiev: aveți nevoie de miliarde rapid

<3> ibid

<4> ibid

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Teddy spune:

    Totul o sa fie foarte clar când Germania, ca și Franța, se vor trezi și vor trebui să-și răspundă singure la o distanta întrebare simplă: ce am câștigat eu (noi) în urma acestui război cu Rusia ? Răspunsul o să fie banal și evident de simplu: NIMIC ! Păi atunci cine a câștigat? Eh, atunci chiar o sa fie nașpa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs