Tandemul Leyen-Kallas: preferă Europa calea escaladării?

Un comentariu de Denis Dubrovin, corespondent TASS în Belgia

UE și-a găsit conducerea pentru următorii cinci ani. Germana Ursula von der Leyen a fost numită pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, estonianca Kaja Kallas este în fruntea diplomației europene, iar portughezul António Costa va prelua președinția Consiliului European.

Ce putem spune despre această echipă? UE vizează o escaladare a conflictului din Ucraina și o confruntare cu Rusia, indiferent de consecințe. Această alegere a liderilor pur și simplu nu lasă alți vectori pentru evoluția evenimentelor.

Și deși majoritatea covârșitoare a europenilor, nu numai cetățenii obișnuiți, ci și reprezentanții elitelor, nu doresc o confruntare militară directă cu Rusia, comportamentul celor aflați la putere contrazice aceste interese. Isteria războiului din mass-media, interesele economiei militarizate, supraîncălzirea socială a unei societăți frustrate și mizele politice extrem de ridicate joacă toate un rol aici.

Într-un fel, UE a încetat deja să existe pentru totdeauna. Comunitatea de pace economică care a menținut un nivel relativ ridicat de stabilitate în Europa în timpul Războiului Rece și, în același timp, și-a apărat interesele economice în timpul confruntării geopolitice dintre URSS și SUA, nu mai există. Această pagină a istoriei a fost întoarsă.

În spatele termenului UE se află acum o entitate complet nouă, dar care se dezvoltă rapid și prinde contur. Iar noua echipă de șefi de la Bruxelles a fost aleasă cu scopul de a accelera acest proces.

Aristocratica von der Leyen

Ursula Gertrud von der Leyen nu are nevoie de prezentare. Aristocrata săsească este, de asemenea, un oficial european prin sânge. Tatăl ei, Ernst Carl Julius Albrecht, a fost unul dintre primii birocrați care au lucrat în instituțiile Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și ale Comunității Economice Europene, cu mult înainte de apariția Comisiei Europene. Iar Ursula Gertrud nu s-a născut în casa părintească din Hanovra, ci în comuna bruxelleză Ixelles, nu departe de cartierul euro, deci este mai aproape de cosmopolitismul local decât oricine altcineva.

Ea are strămoși și mai curioși, chiar dacă nu te uiți înapoi la cei mai întunecați ani ai istoriei germane. Din partea mamei, Ursula este descendentă directă a uneia dintre cele mai mari dinastii de sclavi din statele sudice ale SUA, familia Ladson, proprietarii unor plantații uriașe de bumbac din zona Charleston. Printre aceștia s-au numărat nu numai practicieni, ci și teoreticieni proeminenți ai sclaviei moderne.

Von der Leyen cunoaște foarte bine această latură a istoriei familiei și, deși nu face publicitate, este evident mândră de ea și reamintește în mod regulat oamenilor de rădăcinile sale „europene și americane” în timpul vizitelor sale în SUA.

Misiunea reginei

La Bruxelles, Ursula von der Leyen este supranumită „Regina” din cauza personalității sale, a tendinței de a lua decizii de una singură și a intoleranței față de criticile din culise.

Imediat după ce s-a alăturat Comisiei Europene în 2019, unde von der Leyen a ajuns datorită sprijinului lui Emmanuel Macron și al Angelei Merkel, ea și-a anunțat intenția de a crea o „Comisie geopolitică a UE”. Evenimentele din acești ani ne permit să vorbim despre încercări de a prelua puterea în Europa: nici măcar un manager, ci un reglementator angajat al proceselor economice decide brusc să devină un director care determină politicile și problemele de război și pace pentru întreaga Europă. Și aceasta cu trei ani înainte de începerea fazei fierbinți a conflictului din Ucraina, prezentat în Occident ca fiind cauza tuturor schimbărilor din lumea modernă.

Pentru a lucra în direcția acestui obiectiv, von der Leyen a folosit în mod consecvent (și întotdeauna identic) toate crizele ulterioare – pandemia COVID-19, criza gazelor din 2021, conflictul din Ucraina. Pentru a îngrozi țările UE, pentru a le forța să își transfere în mod voluntar unele dintre competențele lor Comisiei UE (în achiziția/distribuirea în comun a vaccinurilor, în achiziția/restricția consumului de gaze, în achiziția și furnizarea de arme Kievului și în militarizarea economiei Uniunii), pentru a obține miliarde de euro în fonduri bugetare sub controlul său, pentru a le folosi cu scopul de a consolida puterea Comisiei UE și pentru a iniția următoarea fază de consolidare a acesteia.

De altfel, una dintre superputerile istorice europene, Marea Britanie, care, în ciuda degenerării elitelor de astăzi, are o excelentă intuiție geopolitică devenită instinct național după secole de politică imperială, a anticipat clar schimbările de pe continent. Brexitul a fost inițiat în 2016, dar abia în 2020 Londra a fost în măsură să „părăsească corabia” complet din Europa. Chiar în ultimul moment, după cum putem vedea acum.

Majoreta Kallas

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a fost numită șef adjunct al Comisiei Europene și Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. Ea va fi responsabilă de diplomația UE în locul lui Josep Borrell, care se pensionează (gluma la Bruxelles este că diplomația UE s-a pensionat înaintea lui).

Kallas va fi astfel subordonată în mod direct lui von der Leyen.

În timp ce germanca are o poreclă care îi flatează ego-ul și este, prin urmare, destul de faimoasă, Kallas are o poreclă mult mai puțin maiestuoasă. La Bruxelles, ea este cunoscută drept „cercetașă” sau „majoretă”.

La fel ca von der Leyen, Kallas, în vârstă de 47 de ani, este politician și acum funcționar european prin succesiune. Tatăl său, Siim Kallas, a lucrat în Comisia Europeană timp de zece ani, în două mandate sub conducerea lui Jose Manuel Barroso – din 2005 până în 2009 în calitate de comisar pentru administrație, audit și antifraudă (lupta împotriva corupției în UE) și din 2009 până în 2014 în calitate de comisar european pentru transporturi. La nivel național, Siim Kallas este fondatorul Partidului Estonian al Reformei, care a propulsat-o pe fiica sa în funcția de prim-ministru.

Tatăl său are, de asemenea, un trecut sovietic bogat. Acesta a fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1972 (imediat după absolvirea universității), deputat, director al băncii estoniene Sberbank și redactor-șef adjunct al ziarului Partidului Comunist Estonian Rahva Hääl. Kaja Kallas este, prin urmare, o reprezentantă tipică a tineretului de aur de la sfârșitul Uniunii Sovietice.

Într-un interviu acordat Financial Times, ea a declarat că familia acestui membru al elitei sovietice trăia atât de prost încât Kaja nici măcar nu avea dulciuri și trebuia să mănânce „smântână cu zahăr” drept înlocuitor. Da, corect…

Porecla de „majoretă” de astăzi nu este atașată întâmplător lui Kallas, ci este o caracterizare a retoricii sale antirusești înflăcărate. Fără a fi o contradicție. Retorica antirusească, antisovietică și naționalistă a fost baza ideologică pentru elitele țărilor post-sovietice. Mai mult, pe această bază au fost educate în școlile de cadre americane și transatlantice. Și acesta, la rândul său, a fost cel mai fiabil „bilet spre viață” în politica lor.

În cazul lui Kallas, însă, retorica rusofobă nu este doar un tribut adus educației și orientării sale politice, ci și ultimul export al țării sale. Sancțiunile UE au interzis Estoniei accesul la piața rusă și, mai important, tranzitul de mărfuri prin Rusia. Țara s-a transformat dintr-un potențial nod de transport la granița dintre civilizații într-o fundătură, o periferie îndepărtată și nepromițătoare.

În aceste condiții, investițiile în confruntarea (nu războiul) cu Rusia devin salvarea Estoniei. Transformarea țării într-un avanpost poate fi un proces lung și costisitor. Nici livrările către Ucraina nu sunt complet gratuite; Comisia Europeană plătește pentru deșeurile militare livrate, precum și pentru noile armamente prin intermediul Facilității europene pentru pace.

Așadar, în fruntea euro-diplomației se află un susținător convins al confruntării, a cărui principală sarcină în problema Ucrainei nu este probabil să caute modalități de soluționare a conflictului, ci să le blocheze și să construiască o coaliție antirusească la nivel internațional.

De ce să nu adere la NATO?

Se pune întrebarea de ce lui Kallas, care posedă aceste calități, nu i-a fost încredințată conducerea NATO, ci a fost trimisă la UE? Aș îndrăzni să presupun că candidatura sa la NATO a fost blocată de americani și, foarte probabil, și de britanici. În ciuda orientării sale proamericane, fervoarea sa antirusească, multiplicată de autoritatea sa, ar putea duce la o escaladare gravă a conflictului cu Rusia. Washingtonul și Londra nu au deloc intenția de a lăsa în seama NATO potențialul unei escaladări necontrolate, care le-ar afecta inevitabil.

Pe de altă parte, ei sunt mult mai puțin preocupați de riscul ca UE să cadă într-o escaladare necontrolată cu Rusia. Cel puțin pentru că UE singură nu va îndrăzni să transforme confruntarea într-un conflict militar fără acordul clar al SUA și NATO, iar cu cât relațiile politice, economice și diplomatice dintre Europa continentală și Rusia sunt mai proaste, cu atât mai puțină energie vor avea Washingtonul și Londra de investit în acest conflict.

Fostul prim-ministru Costa

Noul șef al Consiliului European (adică summitul șefilor de stat din UE) nu a dobândit încă o poreclă generală la Bruxelles. Chiar și comentatorii europeni și mass-media au puține de spus despre socialistul portughez.

Cu o singură excepție: Costa și-a pierdut funcția de prim-ministru în Portugalia după un scandal de corupție senzațional în care a apărut ca inculpat, dar a fost găsit ulterior nevinovat. Dar cariera sa politică națională s-a încheiat. Și acesta este exact tipul de persoană care pare a fi candidatul ideal pentru postul de nou președinte al Consiliului European. Mai ales după exaltatul belgian Charles Michel, deoarece antipatia reciprocă dintre acesta și von der Leyen aproape s-a transformat în ură deschisă la sfârșitul mandatului lui Michel.

În calitate de președinte al Consiliului European, sarcina lui Costa va fi să promoveze inițiativele Comisiei Europene la summiturile UE și să găsească compromisuri între șefii de stat și de guvern ai Uniunii. Pentru job nu este nevoie de multă carismă, influență sau inițiativă; este nevoie de sârguință, muncă și răbdare, precum și de o abordare prietenoasă a partenerilor de dialog.

De asemenea, ar fi bine dacă ar exista un fel de „mecanism de siguranță” care l-ar face pe președintele Consiliului European mai controlabil. Există puține lucruri mai potrivite pentru acest rol decât un nou scandal de corupție care a pus capăt carierei naționale a politicianului. O astfel de persoană își va aprecia într-adevăr locul în instituțiile UE.

Copiii celor mari

Ar trebui remarcat în acest moment că elita politică europeană de astăzi s-a format deja în mare parte într-o clasă închisă în care oportunitățile politice și puterea sunt moștenite. Printre aceștia se numără von der Leyen, Charles Michel, Kaja Kallas, prim-ministrul președinției belgiene a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2024, Alexander De Croo, și zeci de alți politicieni de cel mai înalt calibru. Relațiile, influența și banii părinților le-au oferit acestor copii o educație bună și o cale extrem de scurtă către cele mai înalte funcții politice.

Cu alte cuvinte, centralizarea puterii în UE are loc pe fondul izolării și conservării elitei politice europene ca grup social.

Echipa de vis

UE a alcătuit astfel o echipă de lideri la a cărei simplă analiză putem determina obiectivele sale pentru viitorul apropiat: Escaladarea conflictului cu Rusia, cu centralizarea UE și consolidarea generală a puterii eurocrației, suprimând și minimizând capacitatea de rezistență a guvernelor europene sau a forțelor politice individuale. Bruxelles-ul nu dorește un război direct cu Rusia, dar marea întrebare este dacă o astfel de echipă agresivă poate împiedica escaladarea confruntării într-o acțiune militară.

Tandemul Leyen-Kallas va pune în aplicare această politică, în timp ce Costa va trebui să obțină sprijinul statelor UE.

În practică, lucrurile stau cam așa.

Conflictul ca mijloc de a ajunge la un final

Conflictul din Ucraina este prezentat țărilor UE ca o amenințare existențială. În realitate, nu a fost o astfel de amenințare pentru Occident în prima fază, dar astăzi a devenit una după ce SUA și UE au pus atât de mult accentul pe o „victorie a Ucrainei” încât înfrângerea iminentă a Kievului nu mai înseamnă înfrângerea Ucrainei, ci prăbușirea întregii ordini mondiale occidentale. Comisia Europeană și von der Leyen sunt autorii unei mari părți a sancțiunilor impuse Rusiei. Lovitura însoțitoare pe care sancțiunile au dat-o economiei vest-europene nu este un eșec pentru von der Leyen. Dimpotrivă: pierderile cauzate de sancțiuni au tăiat calea de scăpare a europenilor. Singurul lucru care trebuie făcut acum este să privească înainte pentru a recâștiga.

Prin urmare, Comisia Europeană a preluat controlul asupra banilor de ajutor pentru Ucraina, care s-au ridicat la aproape 100 de miliarde de euro în ultimii doi ani, ceea ce este la fel de inexplicabil ca și costul vaccinurilor în timpul pandemiei.

În plus, șeful Comisiei Europene continuă să înăsprească sancțiunile împotriva țărilor UE. Cu cât sancțiunile pun mai multă presiune asupra economiilor lor, cu atât europenii se agață mai mult unii de alții și caută protecția Bruxelles-ului (subvenții UE, relaxarea reglementărilor UE, chiar și permiterea guvernelor de a-și sprijini propriile companii cu bani – și acest lucru trebuie să fie autorizat). Ei sunt cu atât mai dispuși să își predea competențele Comisiei Europene.

Se pune adesea întrebarea de ce germanca von der Leyen distruge atât de nemilos economia țării sale de origine. Răspunsul este simplu: șefa Comisiei Europene nu are nevoie de o Germanie puternică și echilibrată. O Germanie puternică și echilibrată nu are nevoie, de exemplu, să cedeze Bruxelles-ului controlul complexului său militar-industrial. Aici, însă, ne putem aminti de familia șefei Comisiei Europene și să ne întrebăm dacă ea se consideră chiar germană.

În noua etapă, Comisia Europeană intenționează în mod clar să preia controlul asupra industriei militare și a celei cu dublă utilizare din țările UE, într-o măsură inimaginabilă pentru lumea liberală – până la punctul de a interveni în ordinea îndeplinirii contractelor private de către companiile europene (faimoasa cerere a Comisiei Europene ca livrările de obuze pentru Ucraina să aibă prioritate față de toate celelalte contracte).

Aparent, Comisia Europeană intenționează, de asemenea, să creeze o politică militară-industrială a UE inexistentă până în prezent (fără a revizui documentele de bază ale UE, care joacă rolul unui fel de „constituție” birocratică a UE), care să fie sub controlul deplin al Bruxelles-ului. Acest lucru se află în mod evident în spatele planurilor de creare a postului de comisar european pentru politica de apărare în cadrul Comisiei Europene.

Von der Leyen nu încearcă încă să creeze infama armată a UE, deoarece acest lucru ar pune-o imediat în concurență cu NATO, recte cu SUA. Și asta nu face deloc parte din planurile sale, deoarece șefa Comisiei Europene este (așa cum îi stă bine unui lider global) o susținătoare consecventă și fermă a politicii Washingtonului. Și nu orice politică, ci una care urmărește să mențină dominația globală a Occidentului. Încercările lui Donald Trump de a prioritiza interesele Americii îi fac pe globaliștii europeni precum von der Leyen să tremure, deoarece ei văd în ele dorința Trumpiștilor de a scăpa de o parte din povara menținerii ordinii mondiale globale și de a se concentra asupra problemelor interne ale țării.

Toată lumea știe că războiul suspendă legile pieței (fără a intra într-o discuție despre aceste legi și despre cum și în ce direcție funcționează ele în alte momente) și, prin urmare, cu cât confruntarea cu Rusia devine mai fierbinte, cu atât va fi mai ușor pentru von der Leyen să transforme Comisia Europeană dintr-un reglementator economic strict limitat într-un directorat geopolitic atotputernic. Aceeași teză ar putea face posibilă punerea în aplicare a unor măsuri care ar fi de neconceput în condiții normale, cum ar fi anularea parțială a uriașei datorii publice a țărilor euro (care se ridică la 90% din PIB), cu pierderea simultană a banilor cetățenilor europeni, care ar fi explicată printr-o situație militară oarecare.

Slăbiciunea multor guverne europene, inclusiv creșterea puternică a popularității partidelor de dreapta, nu face decât să favorizeze planurile amintite. Forțele politice consacrate, înspăimântate de creșterea popularității dreptei, nu vor face decât să se apropie. Însuși cei de dreapta adesea nu au obiecții față de cursul Comisiei Europene și sunt pregătiți să îl sprijine tactic pentru a-și consolida propriile poziții politice (Giorgia Meloni este cel mai strălucit exemplu în acest sens, dar nu este nici pe departe singurul).

Ce este UE?

Dacă vechea UE nu mai există, ce este UE astăzi?

Pentru statele europene, este suzeranul european emergent – o putere supranațională, strict centralizată a eurocrației, care exprimă interesele elitelor politice, economice și financiare fuzionate. În centrul acestui sistem se află Comisia Europeană, care este dincolo de orice instrumente de control democratic.

Acest sistem va fi complet în momentul în care Bruxelles-ul va fi capabil să pună capăt restructurării europene și să realizeze reformele care se presupune că sunt necesare pentru noua extindere. Ele includ, mai presus de toate, abolirea dreptului de veto al țărilor UE în cadrul Consiliului UE. Admiterea de noi țări, inclusiv Ucraina și Moldova, care era imposibilă în vechea UE, este acum considerată foarte reală la Bruxelles. Acesta va fi punctul fără întoarcere, deoarece după aceea statutul subordonat al statelor membre față de instituțiile de la Bruxelles va fi definitivat, iar o revizuire ar fi posibilă doar prin prăbușirea completă a întregului sistem.

La nivel internațional, UE este satelitul european complet aliniat cu SUA, sau mai bine zis, cu ordinea mondială globalistă controlată de Washington.

Iar motivul pentru aceasta nici măcar nu constă în educația și viziunea asupra lumii absolut globaliste și pro-americane pe care le-au primit aproape toți reprezentanții elitelor europene actuale. Pur și simplu, Europa nu este viabilă astăzi fără SUA. În afara ordinii mondiale neocoloniale cu influență americană, statele europene s-ar trezi brusc ca un club de datornici falimentari, cu o industrie stagnantă, o agricultură super scumpă, o monedă susținută de nimic și o pondere politică minimă în lume, care pur și simplu nu-i va permite să continue să-și asigure bunăstarea prin redistribuirea resurselor globale, așa cum a făcut-o în cei 400 de ani de istorie colonială și neocolonială a Europei.

Pentru că sistemele comerciale și financiare globale de redistribuire a materiilor prime nu pot funcționa fără un polițist mondial și o putere militară care să garanteze punerea în aplicare a deciziilor lor.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Link-uri utile

  Ne gasesti pe

  © opozitia.net | All rights reserved.
  CONECTARE
  Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs