Rachetele hipersonice ale Yemenului: O revoluție militară în Asia de Vest

Un comentariu de Khalil Nasrallah pentru publicația The Cradle

Utilizarea de către Yemen a rachetei hipersonice Hatem-2 împotriva unei nave israeliene semnalează o schimbare seismică în dinamica puterii regionale, provoacă strategiile SUA și ale partenerilor săi și prezintă mai multe dintre progresele militare neașteptate ale Sanaa.

La începutul acestui an, au apărut știri care sugerau că Yemenul a efectuat experimente pe rachete hipersonice. În timp ce guvernul din Sanaa a păstrat tăcerea atunci, evenimentele recente au spulberat orice ambiguitate.

La sfârșitul lunii iunie, Yemenul a anunțat oficial utilizarea rachetei balistice hipersonice „Hatem-2” pentru a lovi o navă israeliană, MSC Sarah, în Marea Arabiei. Dezvăluirea plasează Yemenul într-un grup de elită de state care dețin astfel de armament sofisticat, evidențiind avansul neașteptat al Sanaa în domeniul tehnologiei militare, în ciuda a aproape un deceniu de război.

Lansarea rachetei Hatem-2 nu este doar o demonstrație a priceperii tehnologice, ci și un semnal complex adresat diverșilor actori internaționali. Acțiunile Yemenului se aliniază la axa mai largă a rezistenței din Asia de Vest și reflectă sprijinul continuu pentru Gaza în contextul războiului israelian susținut de SUA împotriva enclavei palestiniene asediate.

Acest sprijin nu este doar retoric; el a fost acum demonstrat pe larg prin acțiuni concrete, cum ar fi desfășurarea de armament avansat. În mod important, dezvoltarea și utilizarea rachetelor hipersonice evidențiază erodarea descurajării militare a SUA în regiune, o preocupare exacerbată de eșecurile recente și de potențiala escaladare în Palestina.

Redefinirea puterii regionale

Prezența unei astfel de tehnologii avansate în Yemen complică calculele strategice ale SUA și ale aliaților săi, care trebuie să se confrunte cu un adversar mai capabil și mai imprevizibil.

În mod esențial, aceste acțiuni sunt un răspuns la agresiunea saudită și emiratiană care durează de nouă ani și a persistat din cauza mai multor factori. Printre aceștia se numără intervenția militară directă a SUA și a Marii Britanii și instituirea unui consiliu prezidențial susținut de miliție, menit să atingă obiectivele politice strategice ale actorilor străini.

Progresele militare din Sanaa sunt, prin urmare, profund legate de poziția sa politică și de obiectivele sale strategice naționale/regionale.
Țintirea unei nave israeliene cu o rachetă hipersonică de către forțele armate aliniate Ansarallah marchează o schimbare semnificativă în dinamica militară a Asiei de Vest. Spre deosebire de testele experimentale pe ținte statice, această operațiune a demonstrat capacitatea Yemenului de a ataca rapid ținte în mișcare.

Rachetele hipersonice, care se deplasează la viteze ce depășesc Mach 5 și posedă o manevrabilitate excepțională, sunt în mod notoriu greu de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană existente. Această capacitate introduce un nou nivel de amenințare în conflictul regional, complicând – și chiar făcând inutile – strategiile de apărare ale adversarilor Yemenului.

Hatem-2 reprezintă o nouă generație de rachete balistice yemenite cu sisteme avansate de ghidare inteligentă, manevrabilitate ridicată, viteze hipersonice, propulsie cu combustibil solid și versiuni multiple cu diferite raze de acțiune. Aceasta face din Hatem-2 o armă formidabilă, capabilă de lovituri precise și rapide. Dezvoltarea unei astfel de tehnologii avansate în Yemen, o țară supusă unei blocade severe și unei agresiuni continue timp de aproape un deceniu, este demnă de remarcat. Pasul reflectă un salt semnificativ în tehnologia militară și capacitatea strategică indigene.

Răspuns la agresiunea saudită și emiratiană

Utilizarea rachetelor hipersonice trimite, de asemenea, un mesaj puternic Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. Sanaa a avertizat în mod repetat Riadul împotriva facilitării acțiunilor militare americane lansate de pe teritoriul său. Ținta recentă a portavionului american USS Eisenhower în Marea Roșie este un exemplu.

Implicațiile pentru Arabia Saudită sunt grave: continuarea agresiunii împotriva Yemenului ar putea provoca lovituri de retorsiune mai devastatoare. Faptul că Sanaa este pregătită să lovească ținte de mare valoare semnalează intenția sa de a ridica blocada prin mijloace militare, dacă este necesar. În plus, șansele unei soluții pașnice scad pe măsură ce confruntările militare se intensifică.

Sanaa, care nu s-a temut de marina americană și de aliații săi, nu va ezita să aplice lovituri dureroase împotriva Arabiei Saudite pentru a ridica blocada. Mesajul cu rachete hipersonice oferă o imagine a ceea ce deține frontul de rezistență din regiune, arătând operațiunile sale integrate și unificate sub stindardul „Unității fronturilor” al Axei Rezistenței, capabile să efectueze lovituri devastatoare într-o zonă geografică vastă.

Sanaa sparge status quo-ul

Reziliența Yemenului este, de asemenea, o dovadă a capacității țării de a se adapta și de a inova în condiții extreme. Prin integrarea rachetelor hipersonice și a altor tehnologii sofisticate, cum ar fi nava fără pilot Toofan-1, care a țintit și a scufundat nava Tutor în Marea Roșie, Sanaa poate nu numai să se apere, ci și să provoace adversarii cu acțiuni de descurajare.

Mesajele militare care vin de la Sanaa, fie că sunt legate de alinierea sa în cadrul Axei rezistenței, fie că se referă la realitatea Yemenului în confruntarea cu agresiunea și blocada, fac parte din scena dinamicii în schimbare din regiune, remodelând echilibrele de putere care nu pot fi ocolite în nicio înțelegere cu inamicul, dacă acestea chiar au loc. Noua realitate permite forțelor yemenite să continue confruntarea militară în voie sau chiar să o escaladeze și mai mult în noi arene.

Debutul rachetei Hatem-2 reprezintă o schimbare crucială în dinamica puterii regionale, progresele militare ale Yemenului remodelând realitatea strategică din Asia de Vest. Fie că actualul conflict continuă la intensitatea din prezent, fie că escaladează și mai mult, implicațiile capacității Yemenului de a lansa rachete hipersonice se răsfrâng deja în întreaga regiune.

Rachetele hipersonice ale Yemenului nu sunt doar o realizare tehnică pentru Sanaa; ele sunt cel mai bine înțelese ca o manevră strategică care modifică echilibrul de forțe în favoarea Axei Rezistenței și remodelează traiectoria viitoare a războiului în regiune.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs