Israelul susține că a ”pierdut controlul” asupra soldaților

Un comentariu de Robert Inlakesh pentru publicația The Cradle

Afirmația Israelului că a pierdut controlul asupra unităților militare din Gaza este o încercare de a obține acoperire legală pentru crimele de război ale trupelor sale și ascunde o problemă mult mai profundă de impunitate sistemică în cadrul armatei de ocupație.

La câteva luni după ce comentatorii din mass-media au început să prezică o „înfrângere strategică” a forțelor israeliene în Gaza, înaltul comandament militar israelian susține că a pierdut controlul asupra diferitelor unități din cadrul forțelor sale armate.

Argumentul pare a fi un țap ispășitor pentru soldații de ocupație, în ideea de a oferi o negare plauzibilă superiorilor lor și a-i disocia de acuzațiile de crime de război. Numărul mare de dovezi cu privire la aceste presupuse „unități israeliene necinstite” ar putea duce la o acuzație la adresa conducerii militare de la Tel Aviv.

În pofida apelului recent al Curții Internaționale de Justiție (CIJ) către Israel de a înceta operațiunea militară din Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu rămâne hotărât în promisiunea sa de a invada, chiar dacă se confruntă personal cu un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI). Marcat de diviziuni interne și de presiuni pentru a se conforma ordinului CIJ, Tel Avivul se află într-o poziție precară.

„Unități necinstite” în armata de ocupație

Cotidianul ebraic Haaretz a aruncat o bombă la sfârșitul săptămânii trecute, când a afirmat că „Statul Major General al armatei israeliene a pierdut controlul asupra unităților, în special asupra unităților de rezervă, cu luni de zile în urmă”. Articolul încearcă să descrie o situație în care șeful Statului Major Herzi Halevi tocmai s-a „trezit” la realitatea unor presupuse elemente necinstite care operează sub supravegherea sa, aceste „unități necontrolate” comițând crimele citate de CIJ împotriva Israelului.

De-a lungul războiului din Gaza, soldații israelieni au publicat dovezi despre ei înșiși comițând crime, dând dovadă de intenții genocidare și săvârșind acte perverse în timp ce operau în interiorul teritoriului de coastă asediat.

Aceste clipuri incriminatoare, publicate în principal pe TikTok și Instagram, dar și în cadrul grupurilor Telegram care glorifică uciderea civililor palestinieni, au atras multă presă negativă. Se pare că liderii Israelului lansează acum strategia „câtorva mere stricate” pentru a-și absolvi înalții comandanți militari de responsabilitate.

Nu va fi ușor. Unele dintre aceste grupuri de pe rețelele de socializare sunt conduse de oficiali ai ocupației. Mai mult, instituția militară israeliană a recunoscut că gestionează conturi pe Telegram care prezintă filme snuff ca parte a unei operațiuni de război psihologic în cadrul „Departamentului de Influențare al Direcției Operațiuni”.

Ce unități au devenit necinstite?

Până în prezent, nu există o listă oficială a unităților care ar fi „devenit necinstite”. Scriitorul Amos Harel de la Haaretz propune ca aceste trupe să poată fi identificate pur și simplu după cei care au postat videoclipuri incriminatoare cu ei înșiși.

Să luăm în considerare cazul lui Yair Ben David, un comandant din Batalionul 2908, citat în prezentarea la CIJ sud-africană pentru exprimarea intenției de genocid. El s-a lăudat cu distrugerile pe care forțele sale le-au provocat în Beit Hanoun, în nordul Gaza, făcând referire la o poveste biblică în care toți locuitorii de sex masculin au fost masacrați, și a declarat: „Întreaga Gaza ar trebui să semene cu Beit Hanoun”.

În ciuda faptului că declarația a fost făcută într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare în decembrie 2023, conducerea militară a Israelului nu a luat nicio măsură.

Un alt articol din Haaretz publicat la sfârșitul lunii ianuarie, intitulat „Armata israeliană trebuie să acționeze înainte ca unii dintre soldații săi să se transforme în bande de nelegiuți”, a făcut referire la comentariul lui Ben David și a menționat că „90 de comandanți de batalioane de rezerviști au înaintat o petiție către șeful Statului Major al FDI de a nu se opri în Gaza, Liban și Cisiordania până la victorie”.

David Bar Kalifa, comandantul Diviziei 36, cea mai mare divizie regulată din armata israeliană, a fost, de asemenea, citat în articol pentru ordinele sale de „răzbunare” împotriva populației palestiniene. Cu toate acestea, Tel Avivul nu a întreprins nicio acțiune pentru a schimba structural sau a reforma divizia, care a fost în schimb transferată ulterior la granița libaneză, în ciuda faptului că șeful Comandamentului de Sud al Israelului, Yaron Finkelman, a pledat pentru ca aceasta să se mute în centrul Gaza.

Aviad Yisraeli, un ofițer din Batalionul 6261 al Brigăzii 261, a postat în mod deschis pe rețelele de socializare despre intenția sa de a se „asigura că nu mai rămâne nimeni” înainte de a participa la invazia din Khan Yunis din decembrie. Yisraeli, care locuiește într-un avanpost ilegal de coloniști în apropiere de Betleem, în Cisiordania ocupată, nu a fost sancționat disciplinar de superiorii săi, fiind detașat recent la Rafah.

La 6 mai, când forțele israeliene au ocupat punctul de trecere Rafah, soldații s-au filmat în timp ce distrugeau și profanau. Ei au postat imaginile pe rețelele de socializare. Acești soldați aparțineau Brigăzii 401 a Diviziei 162, în timp ce Brigada Givati a capturat alte zone la est de Rafah.

Capturarea punctului de trecere de la Rafah a fost poate una dintre cele mai sensibile ofensive militare comise de israelieni în timpul întregului război, deoarece intrarea lor în ceea ce este cunoscut sub numele de „Coridorul Philadelphi” a încălcat din punct de vedere tehnic acordul de la Camp David din 1979 cu Egiptul. Folosirea Brigăzii 401, cunoscută pentru modul în care se subordonează, reflectă o problemă mai profundă în cadrul Înaltului Comandament israelian.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, i-a îndemnat de luni de zile pe soldați să nu filmeze astfel de acte, ceea ce reprezintă un indiciu clar că liderii armatei sunt de mult timp conștienți de acțiunile lor. Până în prezent, nu au fost luate măsuri disciplinare – cea mai proactivă măsură desfășurată de autorități a fost anunțarea unor „anchete” ale poliției privind postarea filmărilor online. Și nu a existat nicio urmărire a acestor anchete cu privire la miile de videoclipuri, fotografii și postări ale soldaților.

Controlul haosului

Dacă liderii israelieni au pierdut cu adevărat controlul asupra unor întregi unități din armata lor, de ce aceste unități ar fi desfășurate din nou în zone sensibile precum Cisiordania, Fâșia Gaza și de-a lungul frontierei libaneze?

O astfel de decizie nesăbuită, care implică soldați suspectați că nu respectă ordinele și ale căror videoclipuri sunt folosite ca dovadă a intenției de genocid la CIJ, reprezintă o acuzație semnificativă la adresa Înaltului Comandament israelian.

În ianuarie, un raport al postului de radio ebraic „Kan Reshet Bet” a punctat:

Luptătorii rezerviști care au fost chemați la antrenamente înainte de înființarea Brigăzii Hashomer (…) au criticat sever lacunele grave în ceea ce privește echipamentul, profesionalismul, lipsa de personal și mai ales faptul că în mijlocul antrenamentelor au fost informați că intră în Fâșia Gaza fără să se fi antrenat așa cum era necesar.

Astfel de relatări nu sunt neobișnuite în mass-media israeliană și reflectă starea procesului decizional al conducerii militare. Atunci când se combină cu numeroasele declarații de intenție genocidară, documentate de grupul pentru drepturile palestinienilor Al-Haq, atât din partea conducerii militare, cât și a celei politice, se conturează o imagine de haos controlat.

Echipa juridică sud-africană de la CIJ a făcut legătura între invocarea de către Netanyahu a poveștii biblice a lui Amalec și soldații israelieni, interpretând acest lucru ca pe un apel la uciderea în masă a civililor palestinieni. Potențialele crime de război motivate de o astfel de retorică nu pot fi izolate de indivizi atunci când deciziile conducerii militare permit un astfel de comportament.

Dacă înaltul comandament israelian nu este conștient de existența unor elemente radicale și necontrolate în cadrul armatei sale, cum se explică formarea unității „Frontiera deșertului”, care a integrat coloniști extremiști din „Tineretul din Hilltop”?” Acest grup radical de coloniști-vigilanți a fost descris anterior de mass-media israeliană drept teroriști pentru că a atacat soldați israelieni și civili palestinieni.

Un mediu de impunitate

Problema comportamentului nesăbuit al soldaților nu a început în 2023; ea provine din faptul că trupele israeliene operează într-un mediu de impunitate totală. În timpul războiului din 2008/9 din Gaza, cea mai gravă pedeapsă aplicată unui soldat israelian care a comis o infracțiune a fost pentru furtul unui card de credit – nu pentru uciderea, torturarea, bătaia palestinienilor sau pentru că le-a ras casele, afacerile și terenurile.

Sau pentru folosirea palestinienilor ca scuturi umane – o crimă pe care Tel Aviv o atribuie Hamas, dar pe care trupele sale o comit zilnic. Potrivit B’Tselem, doi soldați implicați în folosirea unui băiat de nouă ani ca scut uman au primit o condamnare condiționată de trei luni și au fost retrogradați de la sergent la soldat, la doi ani după incident. Niciunul dintre comandanții lor nu a fost judecat.

Cei doi soldați în cauză i-au ordonat unui băiat de nouă ani, sub amenințarea armei, să deschidă o geantă despre care bănuiau că era capcană. În ciuda gravității comportamentului lor – punerea în pericol a unui copil mic – cei doi au primit o condamnare condiționată de trei luni și au fost retrogradați de la gradul de sergent la cel de soldat, la aproximativ doi ani după ce a avut loc incidentul. Niciunul dintre comandanții lor nu a fost judecat.

De atunci, comportamentele trupelor nu au făcut decât să se înrăutățească. În ciuda faptului că există atât de multe alte cazuri documentate de soldați israelieni care folosesc civili palestinieni – adesea copii – ca scuturi umane, acesta a fost ultimul caz pedepsit de sistemul judiciar israelian.

Argumentul conform căruia conducerea militară a Israelului abia acum se trezește la realitatea comportamentului necorespunzător al soldaților săi servește la crearea unei negații plauzibile. Nu este o coincidență faptul că ideologii extremiști au fost împuterniciți în armata israeliană și că soldaților indisciplinați, încurajați de retorica genocidară a liderilor lor, li se dă mână liberă pentru a comite crime împotriva palestinienilor.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Link-uri utile

  Ne gasesti pe

  © opozitia.net | All rights reserved.
  CONECTARE
  Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs