Au spart trofeul

Un articol de opinie de Anke Behrend (Germania)

Aproape niciun alt mega-eveniment mediatic nu caracterizează spiritul vremurilor într-un mod atât de emblematic precum Concursul Eurovision al Cântecului, fostul Grand Prix Eurovision de la Chanson. Marcat de burghezia înfierbântată a anilor postbelici, cu melodii pop la fel de îngrijite ca niște ciorapi croșetați, interpretate de doamne și domni îmbrăcați decent și atent coafați, acompaniați de formații de dansuri pline de viață, acesta a oferit cel puțin șansa unor oameni de a face o carieră internațională. Udo Jürgens a apărut de două ori la rând cu hituri mondiale ulterioare. Abba și-a lansat o carieră fără precedent pe scena Marelui Premiu din 1974, iar cântăreața germană Nicole ne-a emoționat până la lacrimi în 1982 cu micul ei cântec despre un pic de pace, zdrăngănind conștiincios la o chitară albă imensă. Un pic de pace, un pic de visare. Iată cât de simplu a fost ambalată mișcarea pacifistă de la începutul anilor 1980 în kitsch-uri pop pe care le puteai cânta și cu care puteai simpatiza.

De-a lungul deceniilor, competiția a devenit un amestec uneori bizar de înfumurare excesivă, banalitate stridentă și dramă irelevantă. Aproape imperceptibil, Concursul cântecului a devenit finala anuală a „Ligii Campionilor” a scenei homosexuale. Sau, după cum a spus Peter Rehberg, șeful colecției de la „Schwules Museum Berlin”:

„Fiecare generație de homosexuali își redescoperă fericirea pentru ei înșiși la ESC”. (1)

Competiția a fost întotdeauna politică – în mod subliminal sau explicit. În 2022, Rusia a fost exclusă din cauza războiului din Ucraina. Au existat apeluri pentru ca Israelul să fie exclus în 2024, dar organizatorii, European Broadcast Union, au decis:

„EBU se angajează să se asigure că Eurovision Song Contest rămâne un eveniment apolitic care unește publicul din întreaga lume prin muzică” (2).

Așa cum era de așteptat, ESC 2024 a fost orice numai nu apolitic: mii de stângiști pro-palestinieni, islamiști și activiști pentru climă, inclusiv icoana lor Greta Thunberg (3), au protestat pe străzile din Malmö, în Suedia, împotriva participării tinerei israeliene Eden Golan, care a putut ajunge la locul de desfășurare a concursului doar sub protecția masivă a poliției, a primit amenințări cu moartea și a fost temporar în imposibilitatea de a părăsi hotelul. (4) Cu toate acestea, protestatarii trebuie să-și fi dat seama, de asemenea, că războiul din Gaza nu se va decide la un concurs de muzică din Malmö și că, în cele din urmă, nu poate fi vorba decât de punerea în scenă a propriului lor activism.

Favoriții concursului din acest an au fost Nemo, din Elveția, non-binar, dar „de sex masculin”, și trupa satanică Bambie Thug, din Irlanda, de asemenea non-binar, dar „de sex feminin” și cu culorile steagului trans în ținuta sa. Bambie Thug, care se descrie ca fiind o „vrăjitoare goblin gotic gremlin”, nu numai că a stârnit vâlvă cu prestația sa, ci și cu declarații împotriva participantului israelian care ar putea fi interpretate ca fiind antisemite. Se știe că homosexualii, inclusiv persoanele non-binare, se poziționează „pentru Palestina”. Cu toate acestea, homosexualii nu sunt deranjați de faptul că toleranța față de viața queer în țările islamice lasă mult de dorit (5).

În contextul confuz, întreaga tragedie și ambivalență a situației mondiale actuale părea să se manifeste în persoana participantului israelian Eden Golan: Tânăra de 20 de ani este fiica unei evreice ucrainene și a unui bărbat leton evreu care a emigrat din URSS în Israel, s-a mutat ulterior la Moscova și s-a întors în Israel în 2022. Ea are un pașaport rusesc și unul israelian. (6)

Ca persoană, are la fel de puțin de-a face cu războiul din Gaza precum numeroșii artiști ruși anulați au de-a face cu războiul din Ucraina. Totuși, pentru Thunberg, în vârstă de 21 de ani, și pentru diverșii ei camarazi de arme, Golan, ca reprezentant al Israelului, a fost un inamic prestabilit și un țap ispășitor. Ea a fost luată în mod convenabil în custodie morală pentru cabinetul de război al lui Netanyahu. Cu toate acestea, Golan a oferit o performanță impresionantă.

Ca de obicei, evoluția scorului ne-a ținut în suspans. În prima rundă, țările au acordat punctele juriului, urmate de punctele de audiență de la televoting. Nemo a fost în avantaj încă de la început. Lupta decisivă înainte de votul final al publicului a fost între Baby Lasagna din Croația, care a pus în evidență vizual tradiția țării sale de origine într-o ținută folclorică, și elvețianul Nemo, care avea un avans considerabil de puncte în urma voturilor juriului. În split screen-ul cu ambii artiști, contrastul dintre lumea veche a croatului în costum tradițional și postmodernismul întruchipat de Nemo nu ar fi putut fi mai mare.

Până la urmă, Eden Golan a fost votată pe locul cinci cu ajutorul punctelor de audiență de la televoting. Poate că publicul și-a dat seama că titlul evreicei de 20 de ani nu trebuie judecat în funcție de politica Israelului și că protestul ar trebui să fie îndreptat împotriva guvernului, și nu împotriva acestei tinere. Sau a fost copleșită de Nemo cel non-binar? Publicul german i-a acordat note maxime lui Eden Golan. Cu un total de 323 de voturi, ea a obținut al doilea cel mai bun scor general în televoting și a terminat în urma Ucrainei și a Franței.

ESC 2024 a fost câștigat în cele din urmă de elvețianul Nemo, a cărui ținută non-binară și titlul (de pauză) „The Code” s-au aflat exact la altitudinea de croazieră a zeitgeistului progresist. Memo a obținut cele mai multe puncte din partea juriului și nu a putut fi prins de croatul Baby Lasagna, în ciuda unui televoting remarcabil. (7)

Cu toate acestea – easy come, easy go: Când Nemo a interpretat din nou pe scenă melodia câștigătoare, nu numai că a încălcat codul, dar a și spart trofeul de sticlă. Acest lucru poate fi văzut ca un incident minor sau ca un simbol al fervoarei oarbe și narcisiste a unei mișcări care dărâmă cu stângăcie ceea ce alții au construit.

Și Germania? Da, bineînțeles că și Germania a participat și a terminat pe un incolor loc 12.

Surse și comentarii

(1) https://www.goethe.de/ins/us/de/kul/wir/swl/qpe/21717907.html

(2) https://www.spiegel.de/kultur/tv/eurovision-song-contest-esc-ausschluss-israels-gefordert-ebu-lehnt-ab-a-08eb93e0-f8b1-45d2-ae43-83aaf5ac8ea4

(3) https://www.n-tv.de/leute/Polizei-in-Malmoe-fuehrt-Greta-Thunberg-ab-article24934998.html

(4) https://www.fr.de/politik/proteste-gegen-israel-eurovision-song-contest-teilnahme-esc-kritik-eden-golan-malmoe-zr-93061757.html

(5) https://www.queeringaza.com/

(6) https://de.wikipedia.org/wiki/Eden_Golan

(7) https://www.rnd.de/medien/esc-finale-2024-platzierungen-und-punkte-im-ueberblick-das-ist-der-gewinner-BLVXEZ5HFZEJDMA6IEDZOI2BWQ.html

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Link-uri utile

  Ne gasesti pe

  © opozitia.net | All rights reserved.
  CONECTARE
  Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs