SUA aruncă momeala Yemenului, dar Ansarallah nu mușcă

Un comentariu de Khalil Nasrallah pentru publicația The Cradle

Statele Unite au oferit în secret o gamă uimitoare de concesii lui Ansarallah pentru ca acesta să își înceteze operațiunile navale în sprijinul Gaza – fără niciun rezultat.

Suntem în favoarea unei soluții diplomatice. Știm că nu există o soluție militară.

– Trimisul special al SUA pentru Yemen, Timothy Lenderking

În cadrul unei ședințe speciale de informare din 3 aprilie – la aproape șase luni după ce Yemenul și-a lansat operațiunile navale de mare anvergură pentru a slăbi capacitatea Israelului de a duce un război în Gaza – trimisul special al SUA pentru Yemen, Timothy Lenderking, a subliniat importanța căutării unor soluții diplomatice în Yemen, în locul celor militare pe care guvernul său le susține cu voce tare de luni de zile.

Poziția lui Lenderking a contrastat puternic cu anunțul făcut de Washington în decembrie privind o coaliție multinațională împotriva forțelor conduse de Ansarallah din Yemen, menită să protejeze transportul maritim internațional în Marea Roșie și să protejeze efectiv comerțul legat de Israel de blocada navală extinsă a Yemenului.

Dar, pe măsură ce tensiunile se intensifică și aliații regionali au ezitat să se alăture coaliției americano-britanice de teama unor lovituri de represalii directe din partea yemenită, SUA și aliații săi au încercat în mod discret să atragă Sanaa la negocieri prin oferte transmise de Omani și de alți mediatori internaționali care mențin legături cu guvernul de facto al Yemenului din Sanaa.

Poziția lui Lenderking ar putea, de fapt, să reflecte un set uimitor de promisiuni private ale SUA făcute prin intermediari către Ansarallah în spatele ușilor închise – promisiuni care, în esență, bifează toate căsuțele de pe lista de dorințe a mișcării de rezistență.

”Opriți sprijinul pentru Gaza și vă vom da totul”

Surse yemenite informate au dezvăluit pentru The Cradle că SUA au oferit Sanaa – în schimbul neutralității sale în actualul război din Gaza – „o recunoaștere a legitimității sale”.

Acest lucru ar implica reducerea severă a rolului Consiliului prezidențial susținut de Arabia Saudită și condus de Rashid al-Alimi și accelerarea semnării unei foi de parcurs cu Riyadh și Abu Dhabi pentru a pune capăt agresiunii împotriva Yemenului.

Sursele mai arată că americanii s-au angajat să elibereze imediat salariile din sectorul public yemenit reținute de Banca Națională Saudită, să ridice complet asediul țării, să redeschidă aeroportul Sanaa, să reducă restricțiile asupra portului Hodeidah și să faciliteze un acord cuprinzător de schimb de prizonieri cu toate părțile implicate.

În ceea ce privește reconstrucția, după cum spun sursele:

[Washingtonul] s-a angajat să repare pagubele, să retragă forțele străine de pe toate teritoriile și insulele yemenite ocupate și să elimine Ansarallah de pe „lista de terorism” a Departamentului de Stat – de îndată ce vor înceta atacurile în sprijinul Gaza.

În ciuda acestor oferte tentante, care au făcut obiectul negocierilor dintre Sanaa și Riad timp de peste doi ani, yemeniții au rămas fermi. Poziția constantă a liderului Ansarallah, Abdel Malik al-Houthi, reiterată în discursurile sale, a fost aceea de a continua operațiunile atât timp cât agresiunea israeliană împotriva Gaza persistă.

„Negocierea militară” a Ansarallah

Încă de la început, marcat de declararea de către Israel a stării de război în urma operațiunii „Al-Aqsa Flood” din 7 octombrie, Sanaa a rămas în spatele rezistenței palestiniene, lansând atacuri cuprinzătoare cu drone și rachete balistice împotriva orașului portuar Umm al-Rashrash, cunoscut sub numele de Eilat, aflat sub ocupație israeliană în sudul țării.

Ca răspuns la salvele yemenite și la încercările de interceptare ale navelor de război americane, Washingtonul a inițiat o campanie de amenințări împotriva Sanaa, care, la rândul său, a cerut încetarea imediată a agresiunii împotriva Gaza ca o condiție prealabilă pentru oprirea operațiunilor militare. Cuvintele lor exacte adresate americanilor au fost: „Nu ne aflăm în cercul celor cărora le dictați”.

Lucrurile nu au făcut decât să se intensifice pe măsură ce Ansarallah a început să desfășoare strategii navale nefolosite anterior – nici măcar împotriva agresorilor din Yemen, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în nouă ani de lupte -, al-Houthi promițând să obstrucționeze navele israeliene în Marea Roșie.

Această strategie a fost actualizată câteva zile mai târziu, pe 19 noiembrie, când comandourile navale yemenite au luat cu asalt o navă legată de Israel, Galaxy Leader, și echipajul acesteia, redirecționând nava către țărmurile yemenite.

Acțiunea îndrăzneață a determinat SUA să urmărească strategii duble: prima, care implică intimidarea și pregătirea unei coaliții navale pentru a sprijini Israelul, iar a doua, încurajarea angajamentelor diplomatice prin intermediul mediatorilor arabi și internaționali pentru a stopa operațiunile navale de impact ale Sanaa.

Conducerea Sanaa nu numai că a respins aceste deschideri, dar a extins blocada navală pentru a include navele neisraeliene aflate în drum spre porturile israeliene. Yemeniții au lărgit teatrul de operațiuni până în Oceanul Indian – pentru a tăia transporturile Israelului pe „ruta lungă alternativă”.

Refuzul ferm al Yemenului de a ceda fie la ispite, fie la intimidare, a determinat SUA și Marea Britanie să inițieze operațiuni militare agresive împotriva statului din Golful Persic devastat de război, în urmă cu trei luni, cu scopul de a neutraliza amenințarea yemenită și de a opri atacurile maritime în sprijinul Gaza sub pretextul protejării libertății de navigație maritimă.

Ca o contramăsură, Sanaa și-a intensificat răspunsul militar prin extinderea operațiunilor pentru a viza nu numai navele americane și britanice, ci și prin introducerea de armament avansat în arsenalul său.

Aceasta a inclus scufundarea cargobotului britanic Rubymar, atacarea altor nave și extinderea teatrului de operațiuni la Marea Arabiei și Oceanul Indian – o mișcare strategică pentru a crește presiunea asupra celor care execută războiul brutal împotriva Gaza.

Șah mat militar în Yemen

Având în vedere situația actuală, în care SUA au recunoscut inutilitatea strategiei sale militare și cer cu insistență elaborarea unei soluții diplomatice, Sanaa și-a demonstrat în mod clar relevanța pentru toate calculele geopolitice din Asia de Vest.

Printre realizările sale uimitoare din ultimele șase luni se numără capacitatea Sanaa de a perturba economia israeliană prin întreruperea sau prelungirea rutelor comerciale pentru importurile esențiale ale Israelului. Acest lucru poate fi observat mai ales în Eilat, unde întreruperea operațională a celui mai sudic port israelian a dus la reduceri semnificative de locuri de muncă din partea companiei de operare a portului și a paralizat complet transportul maritim.

Ansarallah a zădărnicit, de asemenea, măsurile de represalii ale celor mai renumite forțe navale occidentale, și-a bătut joc de „coaliția” lor zdrențuită și a creat provocări complexe pentru ambițiile hegemonice ale SUA în Golful Persic, atât în prezent, cât și pe termen lung.

Mai mult, Yemenul a demonstrat o manevrabilitate politică și militară remarcabilă, demonstrând că un singur stat arab hotărât poate oferi rezistenței palestiniene un instrument de negociere puternic.

Mai important, prin operațiunile sale militare pe căile navigabile din regiune, Sanaa și-a consolidat poziția în cadrul Axei Rezistenței, transformându-se într-una dintre cele mai eficiente forțe din strategia Axei ” Unitatea fronturilor„. Totul, în timp ce atrăgea mijloacele navale britanice și americane în poziții vulnerabile și împiedica cu succes legăturile maritime ale Israelului cu lumea.

O putere regională în creștere

Potrivit celei mai recente numărători ale lui al-Houthi, numeroasele operațiuni militare din Yemen au lansat peste 520 de rachete și drone pentru a ținti active navale și zone din sudul Israelului. Nouăzeci de nave au fost vizate până în prezent, iar 34 de operațiuni au avut loc doar între 4 și 5 martie, folosind 125 de rachete balistice și cu aripi, plus drone.

În schimb, SUA și Regatul Unit au lansat aproape 500 de raiduri de când a început operațiunea coaliției lor navale prost concepute, ceea ce a dus la moartea a aproape patruzeci de yemeniți.

După șase luni de război, Yemenul continuă să își demonstreze capacitățile strategice pe uscat, pe căile navigabile regionale și chiar în oceanele lumii. Oficialii yemeniți fac aluzie la alte „surprize” militare ce urmează să apară, pe care le-ar putea desfășura în funcție de acțiunile Israelului în Gaza și în regiunea mai largă, precum și de acțiunile susținătorului său, SUA – cea mai distructivă și destabilizatoare forță pentru securitatea și stabilitatea Asiei de Vest, potrivit Sanaa.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs