CBDC-uri introduse pe ușa din spate

Un comentariu de Ernst Wolff (Germania)

Haosul politic, economic și militar pe care îl trăim în prezent se datorează în primul rând sistemului monetar actual, irevocabil stricat. El trebuie înlocuit cu unul nou. Din acest motiv, viața noastră este caracterizată în prezent de două procese: pe de o parte, jefuirea și distrugerea nemiloasă a vechiului sistem monetar și, pe de altă parte, pregătirea unui nou sistem.

Noul sistem, bazat pe monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC), are caracteristici pe care mulți oameni nu le vor accepta în mod voluntar. Dovada respingerii este furnizată de primul test la scară largă într-o țară industrializată: e-neira a fost introdusă în Nigeria în octombrie 2022 – cu rezultate devastatoare. Majoritatea nigerienilor încă resping categoric noii bani, deoarece îi supune 100% statului sub forma băncii centrale și înseamnă sfârșitul oricărei libertăți financiare. Și, prin urmare, sfârșitul oricărei democrații.

Dar timpul presează, iar noii bani trebuie să fie introduși cu orice preț din cauza stării tot mai precare a vechiului sistem monetar. De aceea, cei care conduc sunt nevoiți să găsească mereu noi strategii. Pentru a vedea cum arată acestea, ar trebui să ne uităm la India. Acolo apare o evoluție care ar putea fi semnificativă și pentru noi: introducerea treptată a noilor bani pe ușa din spate.

Să aruncăm o privire mai atentă:

India s-a alăturat Alianței Better Than Cash în 2015. Înființată în 2012, organizația are 80 de membri, inclusiv guverne naționale din Africa, Orientul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific și America Latină. Printre donatorii fondatori se numără Fundația Bill & Melinda Gates, Fundația Ford, fundația fondatorului Ebay, Fondul de dezvoltare a capitalului Națiunilor Unite și compania de carduri de credit Visa. Printre alți donatori se numără Fundația Mastercard și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Cât de serioasă era intenția Indiei de a adera la program a devenit clar un an mai târziu: în noiembrie 2016, premierul Modi a dispus ca cele două bancnote cu cea mai mare valoare nominală să fie retrase din circulație peste noapte, fără notificare prealabilă. La momentul respectiv, acestea valorau 320 de miliarde de dolari americani, ceea ce corespundea la 86% din toți banii aflați în circulație în India. Acțiunea a fost justificată cu scopul de a reduce banii negri, de a combate spălarea banilor și contrafacerea. După cum știm astăzi, niciunul dintre obiective nu a fost atins, așa că putem presupune că obiectivul real a fost cu totul altul.

Așadar, să ne uităm din nou cu atenție:

În ianuarie 2017, la exact două luni după cea mai dură campanie de combatere a numerarului din lume de până atunci, guvernul indian a propus introducerea rupiei digitale. Banca centrală indiană a început imediat să o dezvolte.

Însă totul a necesitat multă muncă și a fost nevoie de ani întregi (până la 1 decembrie 2022) pentru ca Reserve Bank of India să lanseze un proiect pilot pentru așa-numitul CBDC de retail – CBDC pentru utilizatorul obișnuit – în locații selectate cu un grup închis de utilizatori. Noii bani au fost emiși în aceleași valori nominale ca și banii de hârtie și monedele și distribuiți prin intermediul unor bănci selectate. Ei nu erau programabili.

Pe lângă acest CBDC cu amănuntul, așa-numitul CBDC cu ridicata – un CBDC utilizat doar între banca centrală și instituțiile financiare mari – a fost, de asemenea, testat în cadrul unui proiect pilot în India începând din octombrie 2023.

Acum că utilizarea CBDC cu amănuntul a depășit pragul de un milion de tranzacții zilnice la 27 decembrie 2023, următorul pas este făcut în India – iar acest lucru ar trebui să ne determine pe toți să ciulim urechile.

Guvernatorul băncii centrale indiene a anunțat că se dorește ”funcționalizarea” banilor. El a citat o serie de exemple, inclusiv companii care ar putea pune la dispoziția angajaților lor bani pentru anumite călătorii de afaceri. Cu toate acestea, el a menționat, de asemenea, că banii ar putea fi cheltuiți doar pentru o perioadă limitată de timp sau într-o anumită zonă geografică.

Înseamnă că banii digitali ai băncii centrale sunt acum programabili retroactiv, deschizând astfel calea pe ușa din spate sub pretexte care sună inofensiv.

Nimeni nu trebuie să se lase păcălit: astfel de bani programabili înseamnă sfârșitul oricărei libertăți financiare și supravegherea totală de către stat sub tutela băncii centrale.

Banii programabili înseamnă că ni se poate spune nu numai cât putem cheltui, ci și pe ce, când și unde. În plus, robinetul de bani poate fi închis complet în orice moment sau – după modelul chinezesc – putem fi supuși unui sistem de credit social care ne obligă să ne supunem cerințelor guvernului respectiv – sau să rămânem fără bani.

Să nu ne facem iluzii: Toate marile bănci centrale și toate instituțiile financiare internaționale lucrează în prezent la acești noi bani – fără ca majoritatea oamenilor să își dea seama ce îi așteaptă. Așadar, haideți să ne punem toată energia în cea mai importantă sarcină a timpului nostru: educarea semenilor noștri cu privire la consecințele apariției forțate a noii monede – unice în istorie.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs