Balansul Argentinei de la Rusia la SUA

Dacă va pune în aplicare ceea ce a promis în campania electorală, noul președinte al Argentinei va guverna țara într-un parteneriat strâns cu Statele Unite. În lunga listă de idei bizare lansate de Javier Milei (53, foto) se numără și eliminarea băncii centrale, în paralel cu renunțarea la peso argentinian în favoarea dolarului american.

Stilul nonconformist și apariția exotică pe scena politică din Buenos Aires a prins la o populație argentiniană exasperată de liderii corupți care au îndatorat și sărăcit țara. Doar în ultimul an inflația a atins pragul de 140%, astfel că doi din cinci cetățeni trăiesc în sărăcie.

Anticomunist declarat, autointitulat anarho-capitalist, Milei (în trecut, antrenor de ”sex tantric”) este considerat de mass-media MSM ”extremist de dreapta”, fiind comparat în mod nefericit cu lideri la Trump sau Bolsonaro. În 2021, el a reușit să profite de notorietatea câștigată în studiorile de televiziune, în calitatea de moderator, pentru a obține un loc în Camera Deputaților.

Ulterior, în campania electorală de la prezidențiale, Milei şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei. De asemenea, a susținut că va rupe legăturile strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile de stânga ale ultimelor două state membre ale alianței BRICS. Și apropo de BRICS, Agentina tocmai primise acordul de a se alătura organizației sub noua titulatură, BRICS+.

Demersurile de aderare la BRICS fuseseră ”opera” guvernului de centru-stânga demisionar al Argentinei, care a menţinut legături foarte strânse cu Rusia (printre altele, a importat și vaccinul anticovid Sputnik V). Fără să facă neaparat o tragedie din alegerea lui Javier Milei, Kremlinul speră ca puternicele relații bilaterale să continue. Bineînțeles, dacă se poate și sub umbrela BRICS.

Noua direcție pe care Milei încearcă să o dea Argentinei pe plan extern, de apropiere față de Casa Albă, este cel puțin ciudată dacă ne referim la motivații. Președintele ales pretinde că nu suportă regimurile de stânga din China sau Brazilia, iar pe de altă parte visează la un parteniat strâns cu administrația Biden. O administrație care ar putea fi descrisă oricum, mai puțin ”de dreapta”, așa cum se consideră Javier Milei.

Neomarxistul Joe Biden are mult mai multe lucruri în comun cu Xi Jinping sau Lula da Silva, decât cu Trump sau Bolsonaro, cu care Milei a fost comparat de mass-media.

Așadar, cel mai probabil argentinienii au înghițit gălușca fără comentarii, atrași de personalitatea candidatului excentric, îmbrăcat ca de carnaval și dotat cu o drujbă în desele sale apariții electorale. ”Vorbește ca un om oarecare de pe stradă, ca unul dintre noi, de aceea este atât de popular”, a explicat un chelner argentinian care locuiește în Barcelona. ”El Loco” (Nebunul), cum a fost alintat de jurnaliști, spune că a decis să candideze pentru cea mai înaltă funcție la sugestia câinelui său, clonat după unul identic, care a murit în urmă cu câțiva ani.

Javier Milei stă în genunchi în fața imperialismului nord-american. Extrema dreaptă neo-nazistă a câştigat în Argentina (…) Argentinienilor le spunem: voi aţi ales, dar noi nu vom păstra tăcerea, pentru că sosirea unui extremist de dreapta cu un proiect colonial constituie o ameninţare teribilă”, a menționat preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

Balansarea Argentinei dinspre BRICS înspre Statele Unite nu va produce un cutremur, însă probabil va crea noi oportunități pentru dolarul american, dacă președintele Milei va renunța la moneda națională.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Inca un dement pe scena politica. Parca nu aveam destui. Tot ce sustine aberantul acesta este antinational si antisuveranist. Cum sa alegi un dezordonat mintal pe postul suprem din Stat? Uite ca se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs