Se vor alătura Yemenul și Irakul operațiunii Furtuna Al-Aqsa?

Un articol al corespondentului din Irak pentru revista The Cradle

Războiul declanșat de Tel Aviv împotriva Fâșiei Gaza asediate reprezintă primul test real al conceptului de ”Unitate a fronturilor”, care ar putea vedea o gamă largă de grupuri regionale din Axa Rezistenței alăturându-se palestinienilor într-un război împotriva Israelului.

La doar câteva ore de la lansarea Operațiunii Al-Aqsa Flood, cea mai mortală ofensivă a rezistenței, susținătorii palestinienilor au ieșit în stradă în numeroase țări arabe și cu majoritate musulmană. Cu toate acestea, o singură națiune, Yemen, s-a remarcat, în ciuda distanței sale geografice față de Palestina ocupată.

Spre deosebire de demonstrațiile anterioare de solidaritate cu Palestina, sute de mii de yemeniți s-au revărsat pe străzile din diferite orașe, declarându-și neclintit disponibilitatea de a fi alături de rezistența palestiniană împotriva a ceea ce ei considerau a fi ”inamicul Ummah”.

Într-un discurs emoționant rostit la 10 octombrie, Abdul-Malik al-Houthi, liderul mișcării Ansarallah, a proclamat că yemeniții sunt pregătiți să ”își îndeplinească datoria sacră de a fi alături de poporul palestinian”.

”Poporul nostru este gata să se deplaseze cu sutele de mii și să se alăture poporului palestinian pentru a înfrunta inamicul și nu vom ezita să facem tot ce este posibil”, a adăugat el, înainte de a sublinia că ”Suntem în coordonare cu Axa Rezistenței și, dacă americanii ar interveni militar direct, suntem gata să participăm chiar și cu bombardamente cu rachete”. Ca și alți membri ai Axei, Houthi i-a avertizat pe inamici să nu depășească anumite ”linii roșii”.

Liniile roșii ale Yemenului

Expertul militar yemenit Aziz Rashid susține că SUA ”nu se poate angaja într-o confruntare directă cu Axa Rezistenței, întrucât acest lucru va avea repercusiuni grave asupra intereselor americane și sioniste”.

Vorbind pentru The Cradle, Rashid explică faptul că ”liniile roșii” care justifică implicarea yemenită în conflict nu se limitează la o intervenție directă a SUA. El indică alte elemente care declanșează încălcarea acestor linii, inclusiv atrocitățile israeliene în curs de desfășurare împotriva palestinienilor, atacurile asupra Ierusalimului, Jenin și Nablus din Cisiordania, cererea de intervenție din partea rezistenței din Gaza și orice încercare serioasă de a elimina rezistența. În mod crucial, el subliniază că aceste încălcări vor declanșa un răspuns coordonat de către întreaga Axă ”prin intermediul camerelor de operațiuni comune”.

Pentru populația yemenită, cauza palestiniană reprezintă de mult timp un angajament de principiu, religios, moral și național. Analistul politic Talib al-Hassani consideră că ”unul dintre motivele agresiunii americano-saudite din martie 2015 este poziția Yemenului în cadrul Axei Rezistenței și marele pericol pe care îl reprezintă pentru interesele Statelor Unite în regiune”.

Dar rămâne întrebarea dacă o națiune deja epuizată de opt ani de conflict neîncetat și de condiții de asediu poate participa în mod realist la o acțiune militară împotriva Israelului.

”Unii ar putea vedea această poziție ca pe un spectacol”, spune Hassani pentru The Cradle, ”dar, în realitate, Yemenul are capacități militare semnificative care îi permit să țintească Israelul.” El subliniază transformarea pe care Yemenul a suferit-o după Revoluția din 21 septembrie 2014, ale cărei obiective au cuprins eliberarea de sub dominația străină și alinierea la cauzele arabe și islamice, inclusiv la problema palestiniană.

Arsenalul Ansarallah

Tel Aviv ia în serios aceste amenințări. Presa israeliană a tras un semnal de alarmă după operațiunea ”Uraganul din Yemen” din 17 ianuarie 2022, când forțele yemenite aliate cu Ansarallah au lovit cu rachete balistice și drone instalații petroliere din EAU în Abu Dhabi și Dubai – de la o distanță de aproximativ 1.600 de kilometri, echivalentă cu distanța dintre Yemen și Israel. Faptul că yemeniții ar putea viza, potențial, porturile israeliene Eilat, Tel Aviv și Haifa nu au mai fost puse sub semnul întrebării.

Rashid subliniază că orice implicare yemenită în război s-ar materializa probabil sub forma unor atacuri cu drone și rachete care vizează obiective specifice, conform planului strategic al Axei Rezistenței, Unitatea Fronturilor.

Hassani explică în continuare că aceste lovituri ”s-ar putea extinde dincolo de teritoriile palestiniene ocupate, până la rutele maritime și bazele americane și israeliene din Marea Roșie și din partea africană a Mării Roșii”. El amintește de accentul pus de Houthi în ultimul său discurs, potrivit căruia ”trebuie să avem un impact asupra inamicului israelian”, ceea ce înseamnă că loviturile ”vor fi de amploare, concentrate, precise și dureroase”.

Arsenalul formidabil al Ansarallah, dintre care unele au fost prezentate în cadrul unei parade militare la Sanaa în timpul aniversării revoluției de luna trecută, include impresionantele drone de atac Samad 3, care au o rază de acțiune de 1.800 de kilometri și sunt înarmate cu focoase explozive cu o greutate cuprinsă între 20 și 50 de kilograme.

În plus, există și drona Eid 2, care transportă un focos exploziv puternic de 40 de kilograme și este capabilă să atingă ținte de până la 2.000 de kilometri. Armata yemenită deține, de asemenea, rachete balistice sol-sol cu rază lungă de acțiune, precum Quds 4, Aqeel și Toofan. În special, rachetele lor navale pot viza bazele israeliene și americane din Marea Roșie, precum și bazele americane din Golful Persic.

Verificarea SUA în Irak

În Irak, rezistența a început deja să facă aluzie la ceea ce ne așteaptă. Miercuri, Kataib Hezbollah și-a revendicat meritele pentru atacurile cu drone asupra bazelor Ain al-Assad și Al-Harir, în care au fost răniți mai mulți militari americani. A doua zi, purtătorul de cuvânt al grupării, Jaafar al-Husseini, a explicat clar motivele atacului:

”Americanii sunt parteneri esențiali în uciderea locuitorilor din Fâșia Gaza și, prin urmare, trebuie să suporte consecințele… [SUA] cunosc foarte bine potențialul rezistenței irakiene, care s-a întărit de ceva timp, iar astăzi suntem într-un stadiu capabil să lovim toate bazele americane din Irak”.

Irakul, o țară în care Axa de rezistență a jucat un rol esențial în înfrângerea teritorială a ISIS, nu manifestă mai puțin entuziasm pentru susținerea rezistenței palestiniene, mai ales în fața bombardamentelor israeliene neîncetate și a unei potențiale implicări directe a SUA.

Pe lângă condamnarea oficială de către prim-ministrul irakian Muhammad Shiaa al-Sudani a campaniei de genocid a armatei de ocupație, facțiunile aliniate cu Axa se pregătesc pentru o potențială implicare în războiul pe mai multe fronturi atunci când se va face apelul. Aceste facțiuni urmăresc să reproducă rolul pe care l-au jucat în teatrul sirian împotriva organizațiilor teroriste susținute de străini.

O sursă din cadrul uneia dintre facțiunile rezistenței irakiene dezvăluie pentru The Cradle că s-a stabilit deja o coordonare cu Hamas. În ultimele zile, au avut loc întâlniri între facțiunile rezistenței irakiene pentru a trasa strategii de răspuns la atacurile israeliene din Gaza, cu accent pe extinderea sferei de acțiune a bătăliei pentru a descuraja forțele de ocupație israeliene. Iar prima linie de acțiune va fi aceea de a se asigura că Tel Avivul luptă singur:

”Facțiunile irakiene monitorizează cursul evenimentelor din Palestina, în special în ceea ce privește intervenția americană și europeană în operațiunile militare alături de Israel. Am luat măsuri pe teren și suntem pe deplin pregătiți, iar ținta a fost stabilită în cazul unei eventuale intervenții americane directe în război”.

Secretarul general al Brigăzilor Hezbollah irakiene, Abu Hussein al-Hamidawi, a amenințat într-o declarație că va viza bazele americane din Irak dacă SUA vor interveni în războiul din Gaza al Israelului. El a subliniat că ”rachetele, dronele și forțele noastre speciale sunt pregătite să țintească inamicul american în bazele sale dacă acesta intervine în bătălie și vom viza locațiile cunoscute ale entității sioniste”.

În plus, o sursă apropiată de rezistența irakiană a declarat pentru The Cradle că există și alte mijloace disponibile pentru a sprijini, din Irak, rezistența palestinienilor. Aceste mijloace ar putea pune presiune asupra SUA și Israelului și ar putea schimba ecuația.

Palestina are și ea aliați

Liderul organizației Asaib Ahl al-Haq, șeicul Qais al-Khazali, a vorbit cu șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe 10 octombrie, despre evoluțiile din Gaza. Într-o declarație ulterioară, Khazali a subliniat că ”Irakul s-a angajat să susțină cauza palestiniană și facțiunile de rezistență irakiene sunt pe deplin pregătite pentru orice acțiune care li se , cu scopul de a elibera Ierusalimul Sfânt și de a sprijini poporul palestinian”.

Între timp, șeful Mișcării Badr, Hadi al-Ameri, a amenințat forțele de ocupație americane cu ”pierderi grele” dacă Washingtonul va decide să intervină direct în război. În cadrul unei conferințe de presă recente, el a considerat SUA ”responsabile pentru ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza din cauza sprijinului său nelimitat pentru sioniști” și a declarat că ”va suferi mari pierderi dacă va decide să intre în război de partea entității sioniste împotriva poporului palestinian”.

Expertul militar Nawaf al-Badrani explică faptul că, spre deosebire de forțele de rezistență din Yemen, grupurile irakiene au anumite limite geografice:

”Facțiunile irakiene nu dispun de rachete balistice capabile să ajungă în teritoriile ocupate. Implicarea sa în bătălie ar putea fi prin vizarea forțelor americane staționate în 10 baze militare majore din Irak sau prin coordonarea cu Siria pentru a permite luptătorilor facțiunilor să ajungă la granițele Golanului ocupat.”

Surse irakiene dezvăluie că luptători din anumite facțiuni armate s-au deplasat deja spre zonele din apropierea Palestinei ocupate, așteptând instrucțiuni pentru a se angaja în lupta împotriva armatei de ocupație israeliene.

Mai mulți lideri de facțiuni confirmă pentru The Cradle faptul că sunt pregătiție să participe la această ”mare luptă” alături de rezistența palestiniană.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs