China mizează pe ”soluția celor două state”

Un editorial al publicației Global Times (China)

Mulți spun că cea mai recentă rundă de conflicte israeliano-palestiniene a izbucnit destul de brusc și, la suprafață, așa pare. Hamas a lansat un atac surpriză asupra armatei israeliene, prinzându-i cu garda jos și provocând victime semnificative care au șocat lumea. Acțiunile de represalii ale Israelului vor duce cu siguranță la mai multă vărsare de sânge și la o escaladare a violenței. Chiar dacă nimeni nu dorește să vadă o astfel de escaladare, este dificil de împiedicat. Eforturile internaționale de pace sunt departe de a fi suficient de puternice în fața conflictului israeliano-palestinian. Este un fapt inevitabil și necesită un efort colectiv mai puternic din partea comunității internaționale pentru a-l schimba.

Dintr-o perspectivă mai profundă, actualul conflict nu a apărut brusc și are o anumită inevitabilitate. El anunță încă o dată lumii, prin vărsare de sânge și pierderi de vieți omenești, că dacă nu se pun în aplicare soluții fundamentale pentru problema palestiniană și dacă nu se promovează procesul de pace, vărsarea de sânge și conflictul se vor repeta. Este, de fapt, destul de evident, dar a fost ignorat de mult timp de către țările occidentale care poartă responsabilitatea și influența principală în problema palestiniană.

Timp de mulți ani, China a solicitat în mod repetat comunității internaționale să acorde prioritate problemei palestiniene în ocazii multilaterale majore, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite. China a subliniat necesitatea de a avansa ”soluția celor două state” cu un sentiment de urgență mai puternic. Nu cu mult timp în urmă, înainte de izbucnirea conflictului, Misiunea Permanentă a Chinei la ONU încă sublinia acest aspect. Acum, necesitatea și urgența au fost ridicate la un alt nivel, având în vedere costul ridicat plătit de Palestina, Israel și întregul Orient Mijlociu.

Este necesar să recunoaștem că problema israeliano-palestiniană a devenit un conglomerat complex de probleme, iar interferența externă constituie unul dintre principalele motive care împiedică găsirea unei soluții și chiar intensifică ura. Partizanatul și interferența țărilor occidentale, în frunte cu SUA, în problema israeliano-palestiniană sunt evidente de mult timp, iar conflictele istorice din Orientul Mijlociu au avut adesea implicarea SUA în spatele scenei. Iar după escaladarea conflictului israeliano-palestinian, decizia rapidă a SUA și a unor țări occidentale de a se poziționa de partea cuiva nu numai că nu ajută la rezolvarea problemei, dar pune și gaz pe foc. Având în vedere numărul mare de civili nevinovați uciși și răniți în conflictul din ultimele două zile, prioritatea imediată a comunității internaționale ar trebui să fie aceea de a îndemna ambele părți să înceteze rapid focul, pentru a preveni alte dezastre umanitare.

Un raport al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare arată că blocajul prelungit și operațiunile militare desfășurate de Israel în timpul ocupației Fâșiei Gaza din 2007 până în 2018 au împins economia Gaza în pragul colapsului. Astăzi, aceasta a devenit una dintre cele mai sărace și mai instabile zone din lume. Se poate spune că actualul conflict armat pe scară largă dintre Palestina și Israel dovedește încă o dată că mijloacele de căutare a securității absolute (sub pretextul păcii), de către SUA și Occident, nu pot atinge adevărata pace și liniște. De asemenea, expune esența noii strategii americane pentru Orientul Mijlociu. Îndemnăm SUA și alte țări occidentale să înceteze această practică și să participe cu adevărat la procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Pacea în Orientul Mijlociu nu este în niciun caz un drum fără viitor. Cheia este să începem de acum înainte să mergem pe calea cea bună, în loc să o luăm pe cea greșită sau chiar să ne întoarcem înapoi. Potrivit rapoartelor mass-media, actuala rundă de conflict dintre Palestina și Israel a provocat deja aproape 1.000 de morți și mii de răniți de ambele părți. În plus, războiul s-ar putea extinde și în alte țări. Cea mai recentă evoluție este că Israelul și grupul armat Hezbollah din Liban s-au angajat într-un schimb de focuri. Mulți oameni se tem că acest eveniment va duce în cele din urmă la ”Al șaselea război din Orientul Mijlociu”.

În acest moment, comunitatea internațională ar trebui să ia măsuri urgente. Organizația Națiunilor Unite a emis o declarație pe 7 octombrie, calificând conflictul drept o ”prăpastie periculoasă”, condamnând ferm atacurile asupra civililor și făcând apel la încetarea violenței. Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat la ”toate eforturile diplomatice pentru a evita o conflagrație mai amplă”. Consiliul de Securitate al ONU intenționează să organizeze duminică după-amiază (ieri – n. red.), la New York, o reuniune cu ușile închise pe tema situației actuale dintre Palestina și Israel, pentru a discuta soluții. În mod fundamental, toate părțile implicate în procesul de pace din Orientul Mijlociu, inclusiv Palestina și Israelul, trebuie să depună eforturi pentru a crea condiții în scopul realizării ”soluției celor două state”.

Au trecut 50 de ani de la cel de-al patrulea război arabo-israelian (cunoscut și sub numele de Războiul de Yom Kippur, Războiul Ramadanului, Războiul din octombrie) și 30 de ani de la semnarea Acordurilor de la Oslo. Război sau pace? Orientul Mijlociu se află din nou la o răscruce istorică. Comunitatea internațională trebuie să întreprindă acțiuni diplomatice decisive și eficiente pentru a îndemna ambele părți să pună capăt violențelor cât mai curând posibil, să dea dovadă de maximă reținere și, mai ales, să împiedice ca fereastra de oportunitate pentru pace să fie închisă de conflicte.

China a sprijinit întotdeauna convocarea unei conferințe internaționale de pace la scară mai mare, mai autoritară și mai influentă, pentru a crea condiții de reluare a negocierilor. Propunerea este acum mai necesară și mai urgentă.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Fara legatura cu articolul. As ruga Opozitia.net sa ne relateze ce se intampla ACUM in Fasia Gaza. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs