”Este o capcană nenorocită!” Marea teorie a conspirației euro

Un comentariu de Bjarke Sith-Meyer pentru revista Politico

Ne îndreptăm spre o dictatură digitală? Te vor împiedica să cumperi carne?

BRUXELLES – O teorie a conspirației se răspândește în Europa. Nu are nicio legătură cu șopârlele cu formă umană, cu francmasonii sau cu COVID și există toate șansele să nu fi auzit niciodată de ea.

Acesta este motivul pentru care Marc Friedrich, un autor de bestselleruri financiare în vârstă de 47 de ani, avertizează cu privire la microcipurile implantate sub pielea oamenilor și pentru care Jörg Meuthen, membru al Parlamentului European, agită spectrul supravegherii guvernamentale secrete. Deja au avut loc mitinguri publice în Amsterdam.

La suprafață, este puțin probabil ca problema să inspire prea mult entuziasm. Dar tocmai de aceea, spun detractorii săi, este atât de nocivă. Este vorba despre o versiune digitală a monedei euro – ”numerar” stocat și utilizat pentru plăți pe un smartphone, spre deosebire de achizițiile efectuate cu cardul de credit sau prin transfer bancar sau cu hârtii și monede de modă veche – pe care Banca Centrală Europeană speră să o introducă în 2026. La ultima numărătoare, doar aproximativ o treime din populația Europei a auzit de această monedă, ca să nu mai vorbim de faptul că o înțelege.

Friedrich înțelege. ”Este o capcană nenorocită”, a spus el, ca o explicație.

Germanul în vârstă de 47 de ani și-a făcut un nume în  legătură cu opoziția față de monedele digitale. Videoclipurile sale de pe Youtube au adunat peste 350.000 de abonați. Pentru el, nu este vorba de o teorie a conspirației, ci de o teamă reală cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea. Vor spune: ”Hei, este mai ușor, este mai elegant, nu trebuie să pui degetele pe bancnotele astea murdare și nu iei virusul COVID” sau ceva de genul acesta. ”Un hoț nu-ți mai poate fura banii – dar tu poți avea un cip sub piele”.

”Este instrumentul perfect pentru supraveghere și pentru o dictatură digitală.”

Ar trebui să fie clar în acest moment că planul BCE nu include introducerea de cipuri sub pielea oamenilor.

Potrivit psihologilor, multe dintre aceleași grupuri care s-au asociat cu opiniile non-mainstream în timpul pandemiei s-au agățat și de această problemă. Întrebarea este de ce.

Gaura de iepure

Deși nu există o modalitate ușoară de a decide unde se termină criticile legitime și unde încep teoriile conspirației – motive justificabile pentru a se opune monedei euro digitale continuă să fie invocate – psihologii spun că un subiect de nișă a devenit un paratrăsnet pentru anumite persoane mai agitate.

Ceva s-a schimbat în timpul pandemiei. Un studiu publicat în revista științifică Plos One în octombrie anul trecut a sugerat că conspirațiile COVID au acționat ca un drog de acces către alte teorii.

”Dacă credeți că guvernul v-a mințit cu privire la cifrele COVID sau că a răspândit virusul în mod intenționat… despre ce altceva ar mai fi putut minți?”, a declarat Javier Granados Samayoa, cercetător postdoctoral la Annenberg Public Policy Center al Universității din Pennsylvania și autor principal al raportului. ”Iar atunci când cauți informații și comunici cu oameni [cu aceleași păreri], este foarte probabil ca aceștia să primească informații despre alte teorii ale conspirației, iar asta îi poate duce în vizuina iepurelui”.

Fenomenul este exemplificat de comentariile de la videoclipurile lui Friedrich, care includ remarci precum: ”Dacă nu ai nevoie de ochii tăi pentru a vedea ACUM, vei avea nevoie de ei mai târziu pentru a plânge”; ”Cred că declinul este adus și dorit în mod conștient” și ”Lupt pentru libertate!”.

Euro digital este ideal pentru persoanele care se tem că cei care conduc au intenții răuvoitoare, a declarat Granados Samayoa.

”Bancherii sunt o reprezentare perfectă a oamenilor care au putere asupra ta, iar tu nu știi cu adevărat ce se întâmplă”, a spus el. ”Acest tip de povești se potrivesc cu preocupările generale ale teoreticienilor conspirației”.

Este o opinie împărtășită de Peter Ditto, profesor de științe psihologice la Universitatea din California și specialist în gândirea conspiraționistă politică, care a sugerat că tumultul din ultimii ani a contribuit la o nouă eră a vechilor teorii. Chiar și lăsând la o parte pandemia COVID, criza financiară, președinția americană a lui Donald Trump, Brexit și invazia Rusiei în Ucraina au dat peste cap multe certitudini vechi.

Atunci când oamenii simt că trăiesc vremuri ”haotice din punct de vedere politic”, teoriile conspirației înfloresc, a spus el – și mai ales atunci când sunt deja suspicioși cu privire la motivele ascunse ale mass-media, ale guvernelor și ale instanțelor.

Astfel, lumea e înclinată să creadă cu mai multă ușurință că există ”elite globale care încearcă să creeze o monedă digitală pentru a nu mai exista bani reali în lume”, a spus el.

Nebuni, idioți

Factorii de decizie politică insistă că unul dintre beneficiile euro digital și ale altor așa-numite CBDC (monede digitale ale băncii centrale), cum ar fi cele lansate în Marea Britanie, SUA și Rusia, este de a asigura existența unei forme de numerar digital susținute de stat, în contextul criptomonedelor și al planurilor Big Tech de a introduce propria monedă.

Legislația care să permită introducerea euro digital va ajunge în fața Parlamentului european în lunile următoare. Comisarul pentru finanțe, Mairead McGuinness, i-a îndemnat deja pe deputați să renunțe la retorica ”Big Brother”, în timp ce Comisia a prezentat caracteristicile de proiectare care, în opinia sa, vor proteja confidențialitatea plăților și a propus legi ce ar obliga comercianții cu amănuntul să accepte în continuare numerar.

Michiel Hoogeveen, eurodeputat olandez din cadrul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, este sceptic în legătură cu proiectul, El a declarat că există o diferență între cei care vând teorii ale conspirației și cei cu preocupări legitime.

”Am avut oameni care au protestat în pandemie, au avut un podium, au avut mult succes pe rețelele de socializare ca influensări, donațiile curgeau, iar acum COVID a dispărut, regulile au fost ridicate, așa că trebuie să treacă la următorul lucru important”, a spus Hoogeveen. ”Treaba mea este să citesc despre preocupările lor, să le ascult preocupările… nu spunând: ”Ești un nebun, ești un idiot”, ci mai degrabă ”Bine, înțeleg unde vrei să ajungi”… Și să încerc să atrag oamenii într-o zonă mai acceptabilă a dezbaterii.”

Pe măsură ce oamenii decid că adevăratele motive pentru monedele digitale pot fi mai sinistre decât par la prima vedere – iar politicienii își dau seama că încurajarea lor poate fi un câștig de voturi – autoritățile ar putea convinge mai greu publicul de faptul că vor proteja viața privată și vor proteja utilizarea banilor lichizi.

”Impresia mea este că, de fapt, nici măcar nu vor să facă acest lucru, deoarece supravegherea guvernamentală și o societate fără numerar reprezintă scopul lor final”, a declarat Meuthen, membru al Partidului German de Centru din Parlamentul European. ”Sunt profund îngrijorat de faptul că proiectul euro digital nu este doar un proiect de dezvoltare a unui instrument suplimentar util pentru plățile viitoare, ci că adevărata intenție este de a începe să înlocuiască orice fel de plăți în numerar.”

Achiziții nedorite

Printre cele mai mari îngrijorări ale oamenilor – respinse în mod categoric de guverne și de băncile centrale – se numără faptul că monedele digitale vor permite statului să restricționeze ceea ce pot cumpăra oamenii. În Europa, acuzațiile se referă adesea la carne sau combustibil, ca modalitate de a controla obezitatea sau schimbările climatice. În SUA, politicienii populiști susțin că anumite sectoare ale societății ar putea fi împiedicate să cumpere arme.

”Le va permite să interzică achizițiile nedorite, cum ar fi combustibilul și muniția”, a declarat, în timpul unei dezbateri, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump în cursa republicană pentru Casa Albă. ”În momentul în care le veți da puterea de a face acest lucru, vor impune un sistem de credit social în SUA. CBDC este o amenințare masivă la adresa libertății americane”.

Iar în Marea Britanie, Nigel Farage, unul dintre arhitecții ieșirii Marii Britanii din UE, s-a folosit de un interviu acordat BBC despre închiderea contului său bancar pentru a aduce în discuție o problemă fără legătură cu lira digitală.  

”Acum sunt un campion și un cruciat pentru cei care au fost refuzați de către bănci și vreau schimbări culturale în cadrul băncilor și vreau schimbări legale și nu vreau ca banii lichizi să fie scoși din sistem în urma unei presiuni către adoptarea monedelor digitale”, a spus el.

Germania nazistă

În fața unor astfel de remarci, factorii de decizie politică se tem că urmează o luptă dificilă.

Răspunsurile la o consultare recentă cu privire la lira digitală ”sugerează îngrijorarea cu privire la o dorință a autorităților de a intra în viața privată a oamenilor, ceea ce este absolut în contradicție cu ceea ce ar trebui să facem și chiar am face”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, într-un discurs din iulie. ”Există povești de scepticism în jurul beneficiilor care urmau a fi așteptate de la iPhone și, mergând mai departe în trecut, de la căile ferate”.

Banca Angliei și Trezoreria analizează concluziile consultării. O decizie cu privire la oportunitatea de a merge mai departe cu o versiune digitală a lirei nu va fi luată decât peste câțiva ani. Se așteaptă ca negocierile privind legislația în UE să se întindă dincolo de alegerile parlamentare din iunie.

Înapoi în Germania, Friedrich a avertizat că ”libertatea și democrația noastră sunt în pericol” – și poate vedea unele paralele istorice urâte.

”Sper că nu există niciun plan, dar pentru mine nu are sens să creezi un euro digital decât dacă vrei să controlezi oamenii”, a spus el. ”Când bunicul meu era pe moarte, l-am întrebat totul despre Germania nazistă. Știu cum se întâmplă”.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Sub nicio formă nu trebuie să ne înrolăm în digitalizarea asta. Acum, cu implicarea inteligenței artificiale tot ce doresc globaliștii, urmărirea completă și totală a fiecărui individ iar apoi „corectarea” lui forțată pentru „protejarea climei” sau „sănătatea publică” va deveni normă. Da, va fi posibilă introducerea taxei de carbon individuală, vechea rație la cartelă va fi digitală. Dacă ai depășit normă de carbon impusă nu vei mai putea cumpăra. Dacă te opui unui tratament medical cardul îți va fi blocat până îți revii în „simțiri”. Nu se tem de mișcări sociale pentru că știu, putini se opun cu adevărat. Experimentul covid a demonstrat asta, oamenii acceptă să fie injectați cu orice pentru a putea trăi. În 2021, spre sfârșit, când se discuta despre „no jab, no job”, majoritatea oamenilor au acceptat injecția. Aici s-a arătat că oamenii renunță la drepturile lor mult prea ușor, prin urmare, orice altceva e posibil să ni se impună.

  2. Exista in toate limbile un cuvant mic de tot, cel mai mic, dar care ne garanteaza libertatea, iar acesta este NU, atat de mic si de puternic.
    NU monedei digitale care ne goleste buzunarele, ne goleste de vointa si ne face sclavii altor vointe sau ai unui algoritm necunoscut pe care nu il putem controla, nu il putem combate, cu care nu putem discuta, care va deveni stapanul nostru, iar noi sclavii lui. Inapoi la comuna primitiva, inapoi la SCLAVAGISM. Ajunsi acolo, vom striga: Traiasca feudalismul, viitorul de aur al omenirii. Asta vrem?

  3. Mesaj scurt și sec pentru acest Bogdan Munteanu: om bun, ia-ți porcăria asta de rubrică ”ce mai fac globaliștii” și spală-te pe cap cu ea. Dacă aș fi suficient de idiot să vreau să știu ce mai fac kriminalii ăia globaliști aș deschide televizorul. Aproape pe orice canal. Nu doar de știri. Aici noi ăștia… deplorabilii de cititori fideli ne dorim un loc asanat de astfel de mizerii. Și dacă nu-l avem plecăm și încă repede, că Slavă Domnului avem unde. Deci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs