Lovitura de stat din Niger și contraatacul Occidentului

Lovitura de stat din Niger condusă de o serie de generali împotriva președintelui legitim Mohamed Bazoum este departe de a avea un deznodământ.

Populația pare să simpatizeze cu puciștii. După 60 de ani de colonialism francez, nigerienii ieșiți în stradă spun că s-au săturat să fie sclavii occidentului. De cealaltă parte, Franța, împreună cu Statele Unite și Uniunea Europeană pretind că luptă în Niger cu terorismul islamic. De aceea circa 1.500 de soldați francezi încă staționează în țara africană. Nicio legătură cu faptul că Niger este al patrulea producător de uraniu la nivel mondial. Și are, în plus, resurse frumoase de cărbune, aur, fier, staniu, fosfați, petrol, molibden și sare.

În timp ce francezii i-au tratat pe nigerieni ca pe negrii de pe plantație, rușii au încercat să-i ajute fără a aștepta vreo recompensă. Iar asta se vede în simpatia populației față de Kremlin. Zeci de steaguri ale Rusiei au fluturat la mitingurile din capitala Nigerului, după cum au relatat chiar jurnaliștii francezi.

Situația este mult mai complexă decât în Ucraina, spre exemplu. Deocamdată nu există suficienți nigerieni dispuși să apere, cu arma în mână, ”ordinea internațională bazată pe reguli”. Oamenii îi susțin pe puciști. Și atunci singura modalitate de restaurare a regimului pro-occidental rămâne intervenția în forță din afara granițelor Nigerului. Însă aici apare o mare problemă: cine să o facă? Francezii? Americanii? Trupele NATO? Pare că miza este mult prea mică pentru sacrificarea a mii de soldați occidentali.

Preşedintele francez Emmanuel Macron spune că ”nu va tolera niciun atac asupra Franţei şi a intereselor sale” şi că Parisul va răspunde ”imediat şi ferm”. Franţa sprijină, de asemenea, toate iniţiativele regionale care vizează ”restabilirea ordinii constituţionale şi întoarcerea preşedintelui ales Mohamed Bazoum, răsturnat de pucişti”.

Iată un semnal clar că Macron nu-și va sacrifica oamenii în Africa, în ciuda celor 60 de ani de colonialism feroce. Va răspunde doar punctual, dacă trupele franceze din Niger vor fi atacate. Franța a anunțat că a suspendat toate ajutoarele de dezvoltare și sprijin bugetar oferite Nigerului. UE și SUA au luat decizii similare.

În rest, Parisul și amicii din G7 își pun speranțele tot în prietenii din Africa încă aflați sub umbrela occidentului. Cu ei vor să scoată castanele din foc, după model ucrainean. Liderii celor 15 state vest-africane grupate în organizația ECOWAS au amenințat cu o intervenție militară în Niger. Aceștia le-au oferit un termen de șapte zile generalilor puciști ca să-i redea puterea președintelui pro-occidental Mohamed Bazoum, aflat în arest. Un comunicat al ECOWAS transmite că organizația are ”toleranță zero” pentru lovituri de stat.

De subliniat că este prima oară când ECOWAS a amenințat cu o acțiune militară pentru a contracara o lovitură de stat în regiune. Iar inițiativa ar avea la bază un presupus ”rol cheie” pe care Nigerul îl joacă în lupta împotriva terorismului. Sună foarte cunoscut, nu-i așa?

Dacă nu intervine vreo minune, vom asista la o baie de sânge în Niger. Cel mai probabil va fi o ciocnire între nigerienii puciști și armatele unor state din Africa de Vest. Eventual sprijinite cu arme și bani din Occident, după cum deja știm că se întâmplă în astfel de situații.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Presedintele Niger-ului a avertizat in repetate rânduri, acum un an, ca armele americane furnizate Ucrainei ajung in Niger si ca in Sahel se pregateste ceva.
    Nigeria’s President Muhammadu Buhari says the war between Russia and Ukraine is allowing arms and fighters to stream into the Lake Chad region, bolstering the strength of terrorist groups.
    htt//www.voanews.com/a/nigerian-president-ukraine-war-funneling-arms-fighters-into-lake-chad-basin/6856806.html
    https://saharareporters.com/2022/11/29/president-buhari-blames-russia-ukraine-war-insecurity-nigeria
    Nigeria warns that weapons used in Ukraine war are «leaking» into Lake Chad basin.

  2. Niger-ul are totuși vreo 27 de milioane de locuitori. Iar dacă populația este majoritar de partea puciștilor eu n-aș conta prea mult pe o intervenție militară. Pentru că populația poate fi înarmată relativ ușor și repede, e suficient să ne uităm la steagurile care fâlfâie prin mulțime. Iar ECOWAS-ul ar trebui să țină cont chiar și numai de rezultatul recentului summit Rusia-Africa, unde 49 din cele 58 de state africane au participat și s-au declarat încântate de parteneriatele semnate acolo. Nu trebuie uitată nici China care duce o politică masivă de sprijinire a țărilor africane. Mie îmi pare mai mult o ultimă zvârcolire a satanei globaliste care se vede exterminată din Africa după recentele eșecuri de răsunet ale micronului francez și bideului american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs