Cercul Yuxi și tobele de război

Un comentariu de Kathleen Tyson pentru pacemaker.global

Cercul Yuxi* are o rază de 4000 km de la Yuxi, în Marea Chinei de Sud. 4,32 miliarde de oameni, mai mult de jumătate din populația Pământului, trăiesc în circumferința Cercului Yuxi. În interiorul cercului trăiesc mai mulți oameni decât pe restul planetei la un loc.

Fericiți între ei, fiind într-adevăr de acord cu progresul spre pace în privința multor granițe, ei încep să se pregătească de război.

Statele Unite, dar și Marea Britanie, Australia (AUKUS) și Japonia se înarmează pentru război împotriva Chinei, o altă putere nucleară și a doua economie a lumii. Politicienii și planificatorii militari americani consideră că războiul este necesar dacă SUA nu pot împiedica altfel ascensiunea economică a Chinei până la statutul de hegemon regional sau de egal la nivel mondial. AUKUS a fost convenit de cele trei state – SUA, Marea Britanie și Australia – fără nicio revizuire legislativă internă, fără aprobarea parlamentară sau chiar a cabinetului, fiind cea mai antidemocratică campanie de război pe care am văzut-o în acest secol.

SUA au contractat bazele insulare care înconjoară coasta Chinei și au vândut Tomahawk și alte arme ofensive Japoniei, Filipinelor și Australiei. De asemenea, Australia va achiziționa submarine nucleare operate de comandanții americani. Tomahawk sunt rachete de primă lovitură pentru doborârea pistelor, porturilor, infrastructurii, transportului maritim. Japonia a inversat politica militară de apărare exclusivă din 1945 pentru a se pregăti total în vederea războiului. În decembrie, a fost de acord să cumpere 400 de Tomahawk. Un general american cu patru stele și-a instruit ofițerii să se pregătească pentru un război împotriva Chinei în 2025. Premierul britanic Sunak a adăugat 5 miliarde de lire sterline la bugetul apărării în martie în scopul războiului cu Rusia și China și a intensificat cooperarea militară cu Japonia.

Atâta timp cât războiul nu se va întâmpla niciodată, pregătirile s-ar putea dovedi surprinzător de utile. Războiul a stimulat întotdeauna inovațiile, progresele științifice și tehnologice.

Sancțiunile privind cipurile, conduse de SUA și urmate mai puțin voit de aliați, au stimulat un progres extraordinar în ceea ce privește proiectarea și înlocuirea cipurilor inovatoare în China. Numai Huawei a cheltuit 38 de miliarde de dolari pentru cercetare în 2022, în ideea de a obține independența și de a vinde în beneficiul global. A înlocuit 13.000 de piese în produsele sale. China a preluat, de asemenea, conducerea în cercetarea și dezvoltarea AI, tehnologie probabil crucială în determinarea rezultatului următorului război.

China construiește capacități de generare a energiei solare într-un ritm accelerat pentru a-și asigura propria independență energetică. Cu toate acestea, amploarea uriașă a producției înseamnă, de asemenea, costuri de scăzute pentru alții. Pe baza tendinței actuale, pare probabil ca lumea să își poată atinge obiectivul de generare de energie solară pentru 2030. Acest lucru este bun pentru noi toți. Gândiți-vă la Africa, la America de Sud. Ar putea fi un factor de schimbare a jocului pentru dezvoltarea durabilă, educație, asistență medicală, în întreaga lume în curs de dezvoltare.

Apoi, mai sunt și alimentele. China are 20% din populația globală, dar mai puțin de 10% din terenurile arabile. Terenurile pe care China le exploatează se degradează pe măsură ce solul devine mai subțire, mai sărac și mai compactat din cauza agriculturii intensive. Fermierii îmbătrâniți și lucrătorii migranți sunt greu de înlocuit, întrucât tinerii mai bine educați se mută în orașe.

Cu toate acestea, China urmărește să devină autosuficientă în agricultură. O carte albă din 1996 a stabilit obiective ambițioase. Producția de cereale din 2022 a atins 687 de milioane de tone metrice, un nivel record. În februarie 2023, primul anunț politic al PCC a întărit prioritatea agriculturii, inclusiv știința, tehnologia și echipamentele inovatoare. La data scrierii acestui articol, în mai 2023, rata de autosuficiență a Chinei în ceea ce privește alimentele de bază este de peste 100%, iar rata de autosuficiență în ceea ce privește cerealele este de peste 95%. Interdicția de lungă durată privind culturile modificate genetic cedează, fiind aprobat primul pilot de soia modificată genetic. În prezent, cercetarea chineză este lider mondial cu 75% din brevetele de editare genetică a culturilor pentru a depăși problemele legate de solurile sărace și de clima aspră.

Confruntată cu ostilitatea SUA, China își diversifică importurile de alimente, renunțând la SUA și la furnizorii ”nesiguri”, mutând importurile de grâu, porumb și soia în Brazilia, Argentina și Africa de Sud. Soia a reprezentat jumătate din exporturile agricole ale SUA în 2022, un record de 16,4 miliarde de dolari. China și-a anulat în aprilie comenzile americane din 2023.

China este deja lider mondial în ceea ce privește stocarea de alimente. Departamentul american al Agriculturii estimează deținerile a peste 50% din stocurile globale de porumb, grâu și alte cereale. Rezervele abundente de alimente au menținut inflația Chinei la un nivel scăzut, atingând un maxim de 3,4% în 2022, chiar dacă ratele au urcat cu vârfuri de două cifre pentru alți mari importatori.

Demersul de autosuficiență al Chinei nu se limitează la pământ, ci se extinde la acvacultură și pescuit. Programele de cercetare și subvențiile pentru acvacultură extind rapid acest sector, iar inovațiile oferă un potențial uriaș de creștere a productivității.

Demersul Chinei de a se moderniza, de a se industrializa și de a-și diversifica producția și importurile de alimente reprezintă un câștig pentru o mare parte din Sudul global, dacă China împărtășește metodele, tehnologiile, utilajele, semințele și îngrășămintele sale pentru dezvoltarea în alte părți. Perturbarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente din cauza războiului din Ucraina i-a determinat pe mulți lideri politici și factori de decizie să caute o mai bună autosuficiență autohtonă.

Rusia este o altă națiune din Pacific care își intensifică eforturile pentru autosuficiență. În urmă cu 20 de ani, Rusia importa majoritatea alimentelor sale. Acum este un exportator major de cereale și produse alimentare, realizând exporturi record în 2020, către 150 de națiuni.

O altă pregătire benefică este extinderea conductelor de energie și a liniilor de transport feroviar de marfă în întreaga Eurasie pentru a reduce dependența de rutele maritime. Acest lucru a făcut întotdeauna parte din Inițiativa Belt and Road, dar acum se accelerează, acordând prioritate noilor căi ferate est-vest și nord-sud și acordurilor comerciale. În acest an, China și Rusia au încheiat numeroase acorduri cu vecinii pentru a îmbunătăți transportul feroviar și conductele pentru securitatea economică regională.

China își amintește bine de interdicția de export condusă de SUA și de embargoul portuar al politicii naționaliste taiwaneze Guanbi din istoria sa timpurie. Blocada navală a ROC, asistată de CIA, asupra porturilor chinezești continentale a declanșat colapsul economic și social, foametea, pierderea a milioane de vieți omenești. China este hotărâtă să minimizeze riscurile și să maximizeze rezistența acum.

Taiwanul este din nou în centrul planurilor de război ale SUA. 200 de soldați americani sunt staționați pe insulă din martie ca ”instructori” ai forțelor naționaliste. De asemenea, vânzările de arme au crescut. Taiwanul este transformat de către planificatorii Pentagonului în următoarea Ucraina. Taiwanul trebuie să se pregătească nu doar pentru a se apăra de China, ci și de atacurile americane de distrugere a industriei sale de cipuri pentru a o refuza Chinei. Indiferent dacă unificarea se face prin reconciliere pașnică și voluntară sau prin invazie, SUA consideră că fabricile de cipuri taiwaneze sunt ținte care trebuie distruse în oricare dintre cazuri.

SUA și-a intensificat sancțiunile împotriva Chinei, care au crescut masiv de la sancțiunile lui Trump din 2018. Amploarea și complexitatea sancțiunilor economice determină acum China și lumea să caute modalități de a evita orice conținut american sau aliat în proiectarea produselor viitoare, împărțind lumea în blocuri. Multe state și corporații își mută deconturile comerciale în yuani sau în alte monede pentru a evita riscurile de întrerupere a comerțului în dolari.

Rusia s-a întărit pentru război de la începutul Operațiunii sale militare speciale în Ucraina. Armata sa este mai mare, mai bine echipată cu fiecare lună care trece. Răspunsul militar al Chinei la amenințarea tot mai mare a războiului este, de asemenea, impresionant. Atât Rusia, cât și China sunt puteri nucleare, iar acum ambele dispun de rachete hipersonice, o tehnologie pe care SUA și Marea Britanie nu o posedă încă. Exercițiile recente ale APL au scufundat toate navele militare americane aflate în raza de acțiune în prima oră de război. De asemenea, se preconizează atacuri asupra țintelor interne ale SUA. În timp ce SUA ar putea purta războaie selective în Europa, Asia de Vest și Africa de Nord fără prea multe obiecții sau impact pe plan intern, un război împotriva Rusiei și Chinei ar invita la atacuri directe asupra țintelor americane, în special asupra bazelor militare și a posturilor de comandă pe care SUA le-a folosit pentru a opera de la distanță atacurile sale ofensive recente. 800 de baze din întreaga lume ar fi, de asemenea, în vizor și în pericol.

Majoritatea națiunilor din Asia nu se pregătesc încă pentru război; ele rămân dependente de fluxuri comerciale stabile, vulnerabile la șocurile alimentare și energetice. Slăbite deja de șocurile pandemiei și ale lanțului de aprovizionare, multe dintre ele nu se află în poziția de a stoca sau de a diversifica aprovizionarea, așa cum a făcut China. Pe măsură ce pregătirile AUKUS pentru un război în Marea Chinei de Sud se intensifică, aceste națiuni mai sărace și mai puțin pregătite nu vor avea altă opțiune decât să crească cheltuielile de apărare și să își facă stocuri, în ciuda creșterii probabile a prețurilor pe care le implică astfel de politici. Alternativa este înfometarea a sute de milioane de oameni în cazul în care războiul se va întâmpla.

În mod ironic, aliații SUA, Coreea de Sud, Japonia și Taiwan sunt cei mai expuși riscului. Aceștia importă 90% din energie și 50% din alimente pe cale maritimă. De data aceasta, blocada ar putea fi împotriva porturilor lor, dacă traficul maritim pe rutele de tranzit din Marea Chinei de Sud este perturbat.

În timp ce lumea s-a stabilizat și s-a adaptat relativ rapid la războiul din Ucraina, un război în Marea Chinei de Sud s-ar putea dovedi mult mai perturbator, dăunător în mod durabil. Fluxuri comerciale uriașe, atât de exporturi, cât și de importuri, ar fi constrânse. Lanțurile de aprovizionare la nivel global sunt mult mai dependente de Cercul Yuxi al statelor industriale decât de Ucraina, relativ nedezvoltată. Activitatea economică globală s-ar prăbuși, iar inflația ar crește vertiginos.

Războiul din Asia este o amenințare globală la adresa inflației pe care prea puțini o văd cum se profilează la orizont. În 2022, energia și alimentele au condus la o creștere bruscă a inflației. Adăugați pierderile pentru industrie și comerț din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare în Marea Chinei de Sud și avem o catastrofă economică globală pentru Vestul dezvoltat, Estul global și, de asemenea, pentru Sud. Nu vor exista câștigători.

4,32 miliarde de oameni încep să se pregătească să se apere și să își hrănească populația într-un război pe care nu l-au ales ei. Aceasta nu este doar o amenințare pentru jumătate din umanitate, ci pentru noi toți.

Un nou ambasador chinez a sosit ieri la Washington, vorbind la sosire despre misiunea sa de a obține rezultate avantajoase pentru ambele părți: ”Ar trebui să respingem mentalitatea Războiului Rece și jocurile cu sumă zero”. Să-i urăm mult succes. Timpul trece.

*) Cercul Yuxi este o adaptare a Cercului Valeriepieris, cu un nume geocentric și un grafic de distribuție a populației mult mai bun.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs