Băncile britanice, acuzate că închid conturi din cauza opiniilor personale

Un articol de Lily Zhou pentru publicația The Epoch Times

Fostul ministru Sir Jacob Rees-Mogg exercită presiuni pentru o nouă lege care va face mai dificilă închiderea conturilor de către bănci.

Această decizie vine pe fondul suspiciunilor continue că băncile au închis conturile clienților din cauza expunerii sau a opiniilor lor politice. Rees-Mogg, parlamentar conservator și prezentator GB News, a declarat pentru The Telegraph că, deși băncile au dreptul de a bloca conturile, ”fac acest lucru în prea multe cazuri”.

Odată cu declinul banilor lichizi, o persoană care nu are un cont bancar este efectiv un ”necetățean” sau o ”non-persoană”, a spus el. Potrivit raportului, Rees-Mogg va propune un amendament la proiectul de lege privind piețele digitale, care vizează să împiedice băncile să discrimineze clienții.

De asemenea, amendamentul ar obliga băncile să informeze clienții despre motivele pentru care conturile lor vor fi închise în termen de 30 de zile de la decizia lor și să le ofere clienților dreptul de a cere compensații, se arată în raport.

”Aș spera că guvernul va prelua acest amendament”, a declarat Rees-Mogg.

Nigel Farage a fost refuzat de către 9 bănci

Propunerea lui Rees-Mogg vine în contextul în care colegul său de la GB News, fostul lider al Partidului Brexit, Nigel Farage, a declarat că nu a putut găsi o bancă dispusă să îi țină un cont în Marea Britanie.

Într-un videoclip publicat pe YouTube pe 29 iunie, Farage a spus că banca sa i-a comunicat că îi va închide contul. El a precizat că banca nu a oferit niciun motiv pentru închiderea contului său, dar a speculat că regulile privind persoanele expuse politic (PEP) ar putea fi unul dintre posibilele motive.

De asemenea, Farage a speculat că afirmația parlamentarului laburist Sir Chris Bryant în Parlament, potrivit căreia Farage ”a primit 548.573 de lire sterline de la Russia Today în 2018”, ar fi putut contribui la refuzul băncilor de a-i deschide un cont.

Într-o actualizare publicată luni, fostul om de afaceri și politician a declarat că încă nu a găsit o bancă, nouă instituții bancare refuzându-i afacerea.

Nu este clar dacă băncile îi refuză dlui Farage accesul la un cont din cauza preocupărilor legate de PEP, însă politicieni din toate partidele s-au plâns că au întâmpinat dificultăți cu băncile.

Normele PEP sunt standarde internaționale stabilite de Grupul de Acțiune Financiară Internațională. Acestea au fost adoptate de Uniunea Europeană sub formă de directive, încorporate ulterior în legislația britanică prin intermediul legislației secundare.

Normele de combatere a spălării banilor impun instituțiilor financiare să efectueze verificări suplimentare cu privire la PEP.

Deși indicațiile publicate în 2017 au clarificat faptul că PEP-urile din Regatul Unit ar trebui tratate ca fiind de risc scăzut, cu excepția cazului în care prezintă un risc mai mare din alte motive, politicienii au afirmat că acestea trebuie să treacă în continuare printr-o verificare sporită.

Ministrul municipalității, Andrew Griffith, a scris Autorității de conduită financiară, îndemnând organismul de supraveghere să acorde prioritate unei revizuiri a normelor privind PEP, astfel încât acestea ”să nu împovăreze sau să împiedice în mod nejustificat accesul persoanelor alese în mod democratic, al funcționarilor publici sau al familiilor lor la servicii bancare esențiale”.

Alte acțiuni de De-Banking

Au existat și alte persoane care au suspectat că le-au fost închise conturile din cauza opiniilor lor politice, deși băncile au negat acuzațiile.

Într-unul dintre cele mai recente cazuri, Metro Bank a trimis un e-mail grupului de părinți Our Duty (cu activitate legată de politicile de gen), în care spunea că banca nu poate oferi un cont deoarece ”nu permite în prezent organizațiilor să primească donații dacă nu sunt organizații de caritate înregistrate, iar grupurile comunitare au legături cu politicile de stat sau le influențează”.

Fondatorul Our Duty, Keith Jordan, a susținut că un director al băncii i-a spus într-un apel telefonic că grupul nu poate obține un cont din cauza a ceea ce consideră că este în conflict cu cultura băncii. Însă banca a negat că ia astfel de decizii pe baza opiniilor personale sau politice ale unei persoane sau organizații.

Potrivit Times of London, un lider al unei biserici anglicane și-a pierdut contul de la societatea de construcții după ce a răspuns la un e-mail lunar prin care se solicitau reacții în legătură cu așa-numita ”lună a mândriei”. El a precizat că nu este de acord cu impunerea ideologiei transsexualilor asupra copiilor.

Societatea de construcții a negat că a închis vreun cont din cauza opiniilor, afirmând că ”ia decizia dificilă de a închide un cont de economii doar dacă un client este nepoliticos, abuziv, violent sau discriminează în vreun fel, pe baza faptelor, comentariilor și comportamentului specific în fiecare caz”.

Triggernometry, o emisiune și un podcast britanic de pe YouTube care prezintă interviuri și conținut satiric despre subiecte de actualitate și probleme sociale, a pierdut recent, de asemenea, un cont bancar. Potrivit co-prezentatorului Konstantin Kisin, banca a invocat drept motiv primirea donațiilor.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs