Puterile occidentale se grăbesc să finalizeze promisiunile de securitate pentru Ucraina

Un articol de Hans von der Burchard, Paul Mcleary, Jacopo Barigazzi și Lauara Kayali, pentru publicația Politico

SUA, Marea Britanie, Franța și Germania speră să prezinte un cadru la care să se poată alătura și alții la summitul NATO din această săptămână.

Efortul face parte din negocierile mai largi din cadrul NATO și dintre mai multe state cu privire la modul în care aliații occidentali ar trebui să manifeste sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Un grup restrâns de aliați occidentali este angajat în negocieri ”avansate” și ”frenetice, de ultim moment” cu scopul de a finaliza o declarație de asigurare a securității pentru Ucraina înainte de summitul NATO din Lituania, potrivit a patru oficiali familiarizați cu discuțiile.

De săptămâni întregi, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania discută această problemă cu Kievul și au luat legătura și cu alți aliați din NATO, UE și G7. Ideea este de a crea o ”umbrelă” pentru toate țările dispuse să ofere Ucrainei un ajutor militar continuu, chiar dacă detaliile variază de la o țară la alta.

Efortul face parte din negocieri mai ample în cadrul NATO și între mai multe națiuni cu privire la modul în care aliații occidentali ar trebui să afișeze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Kievul dorește să adere la NATO cât mai curând posibil, oferindu-i acces la clauza articolului 5 al alianței – un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Dar mulți aliați din cadrul alianței sunt în general de acord că Ucraina poate adera doar după ce războiul se va încheia, cel mai devreme.

Așa că cele mai mari puteri ale alianței au lucrat pentru a vedea ce angajamente de securitate provizorii poate fiecare dintre ele să ofere Ucrainei între timp. Opinia nu este însă universală, țările de pe flancul estic al NATO făcând presiuni în ideea ca Ucraina să obțină o cale mai rapidă de aderare, chiar dacă luptele continuă.

Obiectivul puterilor occidentale este de a dezvălui cadrul lor umbrelă în jurul summitului anual al NATO, potrivit unor oficiali din Berlin, Paris, Londra și Bruxelles, care au vorbit toți sub protecția anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor. Evenimentul de două zile începe marți la Vilnius.

”O discuție este în curs de desfășurare; este destul de avansată și suntem foarte încrezători că poate fi încheiată până la sfârșitul summitului”, a declarat un oficial francez reporterilor, în cadrul unui briefing.

Un diplomat NATO de rang înalt a fost de acord, spunându-le reporterilor, într-un briefing separat, că în acest moment au loc ”negocieri frenetice de ultim moment cu privire la cum ar trebui să arate acordul NATO-Ucraina”.

Detalii de ultim moment

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, unde cele două echipe vor pune la punct detalii de ultim moment, potrivit unui al doilea diplomat NATO care are cunoștință de aceste planuri. Din partea SUA, șeful politicii Pentagonului, Colin Kahl, are sarcina de a duce acordul la linia de sosire.

Inițiativa s-ar putea rezuma în cele din urmă la promisiuni de a continua o mare parte din ajutorul pe care aliații îl oferă deja: arme, echipamente, instruire, finanțare și informații. Dar intenția este de a oferi un semnal mai permanent de unitate pentru Ucraina, mai ales că este puțin probabil ca Kievul să obțină promisiunea fermă privind aderarea la NATO.

”Este, practic, o garanție față de Ucraina că, pentru o perioadă foarte lungă de timp, vom echipa forțele lor armate, le vom finanța, le vom consilia, le vom instrui pentru ca ele să aibă o forță de descurajare împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt.

Multe dintre detaliile acestui sprijin ar urma însă să fie lăsate pentru mai târziu. Diplomatul a spus că va fi la latitudinea fiecărei țări interesate să stabilească bilateral cu Ucraina ”care va fi angajamentul”. Și ar putea fi orice, de la apărare aeriană la tancuri sau orice altceva.

Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a lansat un ”apel către toate țările care doresc să sprijine Ucraina”, spunând că acestea ar trebui ”să ia decizii pentru ele însele care să le permită să continue să mențină acest sprijin timp de unul, doi, trei și, dacă este nevoie, mai mulți ani, întrucât nu știm cât va dura conflictul militar”.

Separat de declarația de asigurare a securității pe care puterile occidentale o finalizează, NATO elaborează, de asemenea, noi modalități de a ajuta armata ucraineană în anii următori.

În cadrul summitului, NATO va conveni asupra unor planuri pentru a ajuta la modernizarea apărării Ucrainei, a declarat vineri șeful alianței, Jens Stoltenberg. Planul, a spus el, va implica ”un program multianual de asistență cu scopul de a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO”.

Acest efort multianual se va concentra, de asemenea, pe programele de modernizare a armatei ucrainene și, la fel ca inițiativa ”umbrelă”, va depinde de contribuția fiecărei țări în parte, în funcție de ceea ce consideră necesar.

Aspirațiile NATO

Liderii NATO vor crea, de asemenea, un nou forum NATO-Ucraina, oferind celor două părți un spațiu pentru a lucra la ”activități comune practice”, a adăugat Stoltenberg.

Conversația mai amplă privind asigurarea securității s-a împletit în mod inevitabil cu dezbaterea privind aspirațiile Ucrainei în cadrul NATO, care va ocupa un loc important pe ordinea de zi atunci când liderii se vor reuni la Vilnius.

În comunicatul oficial emis în timpul summitului, ”vom aborda aspirațiile de aderare ale Ucrainei, iar acesta este un aspect la care aliații NATO continuă să lucreze”, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Mai exact, liderii își propun să actualizeze promisiunea vagă a alianței din 2008, potrivit căreia Ucraina ”va deveni” membru NATO la un moment dat. Dar nu se așteaptă ca ei să ofere Kievului ”invitația clară” cerută de liderul ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Scholz a recunoscut acest lucru săptămâna trecută.

”Cu siguranță, vom discuta, de asemenea, problema modului în care vom continua să abordăm perspectiva țărilor care privesc spre NATO și doresc să adere la acesta”, a declarat Scholz. Cu toate acestea, a adăugat el, ”este de asemenea clar că nimeni nu poate deveni membru al unei alianțe de apărare în timpul unui război”.

Stoltenberg a adoptat vineri un ton optimist.

”Sunt încrezător că vom avea un mesaj clar”, a spus el. ”Trebuie să ne amintim că și aliații sunt deja de acord cu o mulțime de principii importante atunci când vine vorba de Ucraina și de aderare.”

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. NATO face inca un pas spre dezastrul final. Rusia nu va accepta niciodata sa aiba o tara NATO in coasta ei. A afirmat asta nu o data, ci deseori si transant. Lumea intreaga se joaca cu focul, condusa fiind de niste iresponsabili pusi acolo tocmai ca sa atate focul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs