22.3 C
București
duminică, 24 septembrie 2023

”Este o crimă de război”, dar numai dacă lovesc rușii

Se simte în aer o anumită deznădejde. Altfel nu se explică decizia Casei Albe de a livra regimului Zelensky obuze cu dispersie, interzise în peste 100 de țări, inclusiv în statele UE. De altfel, declarația fostului purtător de cuvânt al administrației Biden, Jen Psaki, lasă loc la prea puține interpretări: ”Utilizarea munițiilor cu dispersie este o crimă de război” (28 februarie 2022, vezi video).

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, un vocal susținător al decimării rușilor, a declarat că se opune furnizării de bombe cu fragmentare Ucrainei. La fel secretarul general al ONU și organizații umanitare gen Crucea Roșie.

Și totuși, Joe Biden și-a umflat pieptul și a ieșit pe micul ecran pentru a explica decizia extrem de ciudată, în atari condiții: ”Acest război depinde de muniție. Ucrainenii au rămas fără ea și nici noi nu avem prea multe. Așa că am acceptat recomandarea Ministerului Apărării de a preda – nu ca o măsură permanentă, ci pentru o perioadă de tranziție – astfel de obuze până când vom produce mai multă muniție de 155 mm”.

Cu alte cuvinte, atât a rămas pe stoc, așa că asta primiți până când fabricăm noi alte obuze, mai puțin criminale. Ce-i drept, am avea în depozit și niște bombe nucleare tactice, dar încă n-a venit momentul.

Oare cum sună să spui că ucrainenii au rămas fără muniție convențională, așa că le dăm ORICE fel de obuze, chiar și din alea interzise, numai să-i căsăpească mai repede pe ruși? Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington: ”Munițiile cu dispersie sunt un gest disperat. Această măsură spune povestea că SUA și sateliții săi au realizat că sunt neputincioși. Cu toate acestea, ei nu vor să recunoască propriile eșecuri și eșecul încercărilor forțelor ucrainene de a desfășura o ofensivă împotriva regiunilor rusești. De aici și această ultimă nebunie din partea lor”.

Pe lângă ”scuza” penibilă potrivit căreia ucrainenii ar fi rămas fără obuze și de aceea Pentagonul le poate oferi orice fel de muniție, Casa Albă mai are o explicație în mânecă: și rușii ar fi folosit bombe cu dispersie în Ucraina. Desigur, afirmația trebuie privită cu multă precauție, date fiind dovezile similare indicate de Pentagon înainte de invadarea Irakului. Practic, Casa Albă se bazează pe rapoartele unor ONG-uri ca Amnesty International sau publicații ca The New York Times, care cu greu ar putea fi obiective în contextul războiului.

De remarcat că Statele Unite, Rusia, Ucraina, China, Israel, Egipt, India și Pakistan nu au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie, din 2008. Observatori pentru Drepturile omului din cadrul ONU spun că Ucraina ar fi folosit deja obuze cu fragmentație (care fac multe victime în rândul civililor) inclusiv în recenta contraofensivă.

Decizia Casei Albe de a ieși public cu o astfel de inițiativă iresponsabilă, menită să arunce alte bidoane de benzină în focul războiului, are o singură explicație. Joe Biden vrea să-i arate lui Vladimir Putin că va merge până la capăt, indiferent de consecințe. Este o încordare de mușchi suplimentară, înaintea summit-ului NATO de la Vilnius, care arată că șeful războinicilor Vestului vorbește foarte serios atunci când spune că Rusia trebuie învinsă. Chiar dacă nu explică și cum anume o va face.

Se întâmplă ca rușii să aibă mai mulți oameni pe front. Inevitabil, ucrainenii vor rămâne la un moment dat fără combatanți. Așa că Joe Biden va avea două opțiuni: fie să-i trimită în prima linie pe partenerii strategici din Polonia și România, fie să accepte o pace în urma căreia ucrainenii vor realiza, în al 13-lea ceas, cât de inteligent au jucat pe mâna cuplului de saltimbanci Zelensky-Biden.

1 COMENTARIU

  1. Sa intaleg ca rusii nu le utilizeaza in Ucraina deloc, nu? Si nici bombele incendiare, nu? Adica cand ucrainienii ataca tinte in Rusia sunt teroristi, dar cand Rusia bombardeaza civilii ucrainieni, sunt in drept sa o faca! Hai sictir!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole