Finanțe, putere, integrare: OCS salută noul parteneriat global

Discuțiile de la recentul summit al OCS de la New Delhi indică acum inevitabilul: Fuziunea noilor organizații multipolare și reorganizarea colectivă a finanțelor globale de către acestea.

Cel de-al 23-lea summit al șefilor de stat din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfășurat practic la New Delhi, a reprezentat Istoria în devenire: trei BRICS (Rusia, India, China), plus Pakistanul și patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan), au primit, în sfârșit și în mod oficial, Republica Islamică Iran în calitate de membru permanent.

Iar anul viitor va fi rândul Belarusului, după cum a confirmat primul ministru adjunct de externe al Indiei, Vinay Kvatra. Belarus și Mongolia au participat la summitul din 2023 în calitate de observatori, iar Turkmenistanul, cu o independență feroce, în calitate de invitat.

După ani de ”presiune maximă” din partea SUA, Teheranul ar putea acum să scape în sfârșit de demența sancțiunilor și să își consolideze rolul de lider în procesul în curs de integrare a Eurasiei.

Se poate spune că vedeta spectacolului de la New Delhi a fost președintele belarus Alexander Lukașenko, care își conduce țara din 1994.

Bătrânul Luka, imbatabil în calitate de cap de afiș, mai ales după rolul său de mediator în saga Prighozin, poate că a inventat sloganul definitiv al multipolarității.  Uitați de ”miliardul de aur” care, de fapt, abia atinge 100 de milioane; îmbrățișați acum noua Globalizare – cu un accent ferm pe Sudul Global.

Ca o concluzie, Lukașenko a propus o integrare totală a OCS și BRICS – care, în cadrul viitorului summit din Africa de Sud, se vor îndrepta spre BRICS+. Și este de la sine înțeles că această integrare se aplică și Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA).

Următorul pas pentru ceea ce Occidentul colectiv califică disprețuitor drept ”restul lumii” este de a lucra la coordonarea complexă a mai multor bănci de dezvoltare și apoi la procesul de emitere a obligațiunilor legate de o nouă monedă comercială.

Ideile principale și modelul de bază există deja. Noile obligațiuni vor fi un adevărat rai în comparație cu dolarul american și cu titlurile de Trezorerie ale SUA și vor implica o de-dollarizare accelerată. Capitalul utilizat pentru achiziționarea acestor obligațiuni ar trebui să fie folosit pentru a finanța comerțul și dezvoltarea durabilă, în ceea ce va fi un ”win-win” certificat, în stil chinezesc.

O concentrare geoeconomică convergentă

Declarația OCS a precizat clar că organismul multilateral în expansiune ”nu este îndreptat împotriva altor state și organizații internaționale”. Dimpotrivă, acesta este ”deschis la o cooperare largă cu acestea, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU, ale Cartei OCS și ale dreptului internațional, pe baza luării în considerare a intereselor reciproce”.

Miezul problemei este, bineînțeles, impulsul către o ordine mondială multipolară echitabilă – opusul ”ordinii internaționale bazate pe reguli” impuse de hegemon. Iar cele trei noduri cheie sunt securitatea reciprocă, comerțul în monede locale și, în cele din urmă, de-dolarizarea.

Este destul de edificator să schițăm accentul convergent, exprimat de majoritatea liderilor, în timpul summitului de la New Delhi.

Premierul Indiei, Modi, a declarat în discursul său principal că OCS va fi la fel de importantă ca și ONU. Traducere: o ONU fără dinți, controlată de hegemon, ar putea sfârși prin a fi marginalizată de o adevărată organizație a Sudului Global.

În paralel cu faptul că Modi a lăudat rolul-cheie al Iranului în dezvoltarea Coridorului Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC), președintele iranian Ebrahim Raisi a susținut ferm comerțul SCO în monede naționale pentru a sparge în mod decisiv hegemonia dolarului american.

Președintele chinez Xi Jinping, la rândul său, a fost categoric: China este întru totul în favoarea marginalizării dolarului american, a unei poziții ferme față de toate formele de revoluții colorate și a luptei împotriva sancțiunilor economice unilaterale.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat încă o dată modul în care ”forțele externe au pus în pericol securitatea Rusiei prin declanșarea unui război hibrid împotriva Rusiei și a rușilor din Ucraina”.

În mod pragmatic, Putin se așteaptă ca schimburile comerciale în cadrul OCS, folosind monedele naționale, să crească – 80% din schimburile comerciale ale Rusiei sunt acum în ruble și yuani – plus un nou impuls de cooperare în domeniul bancar, digitalizare, high-tech și agricultură.

Președintele kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a subliniat, de asemenea, decontările reciproce în monede naționale, plus o mișcare crucială: înființarea unei bănci de dezvoltare și a unui fond de dezvoltare a OCS, destul de asemănătoare cu Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a BRICS.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan, care va exercita președinția OCS în 2024, a susținut, de asemenea, un fond comun de investiții, plus configurarea unei rețele de parteneri ai marilor porturi strategice conectate la BRI a Chinei, precum și la ruta de transport internațional transcaspică, cu sediul la Astana, care leagă Asia de Sud-Est, China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Europa.

Desigur, toți membrii SCO au fost de acord că nicio integrare eurasiatică nu este posibilă fără stabilizarea Afganistanului – de fapt, legând Kabulul din punct de vedere geoeconomic atât cu BRI, cât și cu INSTC. Dar aceasta este o altă poveste lungă și întortocheată.

Regulile conectivității strategice

Acum, comparați toată această acțiune de la New Delhi cu ceea ce s-a întâmplat la Tianjin cu câteva zile înainte, la sfârșitul lunii iunie: evenimentul Forumului Economic Mondial (WEF), cunoscut sub numele de ”Davosul de vară”, organizat pentru prima dată după pandemia Covid-19.

Critica premierului chinez Li Qiang la adresa noului slogan de ”de-risc” al SUA/UE ar fi putut fi previzibil de tăioasă. Mult mai intrigantă a fost o discuție în cadrul unui panel BRI intitulată ”Viitorul inițiativei Belt and Road”.

Pe scurt, a fost un fel de apoteoză ”verde”. Liang Linchong, de la Departamentul de deschidere regională al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC), care este esențial pentru promovarea BRI, a detaliat mai multe proiecte de energie curată, de exemplu, în nodurile cheie ale BRI, Kazahstan și Pakistan.

Africa a fost, de asemenea, prezentată în mod proeminent. Sekai Nzenza, ministrul zimbabwean al industriei și comerțului, este foarte favorabil proiectelor BRI care sporesc comerțul ”și aduc cele mai noi tehnologii” în Africa și la nivel mondial.

Beijingul va relansa Forumul Belt and Road în cursul acestui an. Există așteptări uriașe în întregul Sud Global.

Liang Linchong a făcut o defalcare a ceea ce ne așteaptă: ”Hard connectivity” (care înseamnă construirea de infrastructuri), ”soft connectivity” (accentul pe competențe, tehnologii și standarde) și ”conectarea inimilor”, care se traduce prin notorietatea conceptului chinezesc de ”schimburi de la om la om”.

Așadar, la ce ar trebui să se aștepte noile alianțe, potrivit lui Liang, este un val de proiecte ”small is beautiful”, foarte pragmatice. Acest lucru se leagă de noul accent pus atât de băncile, cât și de companiile chinezești: Proiectele foarte mari de infrastructură din întreaga lume ar putea fi problematice pentru moment, deoarece China se concentrează pe piața internă și regrupează fiecare front pentru a lupta împotriva multiplelor războaie hibride ale Hegemonului.

Conectivitatea strategică însă nu va fi afectată.

Iată un prim exemplu. Două noduri industriale cruciale din China – zona marelui golf Guangdong-Hong Kong-Macau și clusterul Beijing-Tianjin-Hebei – au lansat primele trenuri internaționale multimodale de marfă China-Kirghizstan-Uzbekistan (CKU) în aceeași zi în care a avut loc summitul OCS de la New Delhi.

Aceasta este o BRI clasică: conectivitate de top, utilizând sistemul multimodal containerizat ”cale ferată-rutier”. INSTC va folosi același sistem pentru comerțul între Rusia, Marea Caspică, Iran și apoi pe mare spre India.

Pe CKU, marfa ajunge în Xinjiang pe calea ferată, apoi merge pe șosea prin granița Irkeshtam, trece prin Kârgâzstan și ajunge în Uzbekistan. Întreaga călătorie economisește aproape cinci zile în timpul de tranzit. Următorul pas este construirea căii ferate China-Kirghizstan-Uzbekistan: construcția începe la sfârșitul anului 2023.

BRI face incursiuni proverbiale în Africa. De exemplu, luna trecută, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) a predat un prototip de satelit dezvoltat în colaborare cu Egiptul către orașul spațial din Cairo. Egiptul este acum prima națiune africană capabilă să asambleze, să integreze și să testeze sateliți. Cairo salută acest lucru ca fiind un exemplu de dezvoltare durabilă.

Este, de asemenea, prima dată când Beijingul asamblează și testează un satelit în străinătate. Încă o dată, BRI clasic: ”Consultare, cooperare și beneficii comune”, așa cum este definit de CASC.

Și nu uitați de noua capitală egipteană: Un satelit ultramodern al orașului Cairo construit literalmente de la zero în deșert pentru 50 de miliarde de dolari, finanțat prin obligațiuni și – ce altceva – capital chinezesc.

Lungul și sinuosul drum al de-dolarizării

Toată această activitate frenetică se corelează cu dosarul-cheie care urmează să fie tratat de BRICS+: De-dolarizarea.

Ministrul indian al afacerilor externe, Jaishankar, a confirmat că nu va exista o nouă monedă BRICS – deocamdată. Accentul este pus pe creșterea comerțului în monede naționale.

În ceea ce privește Rusia, o putere cu greutate a BRICS, accentul se pune deocamdată pe creșterea prețurilor la materiile prime în beneficiul rublei.

Surse diplomatice confirmă faptul că acordul tacit dintre șerpașii BRICS – care în această săptămână pregătesc liniile directoare pentru BRICS+, ce urmează a fi discutate la summitul din Africa de Sud de luna viitoare – este de a grăbi topirea dolarului fiat: Finanțarea deficitelor comerciale și bugetare ale SUA ar deveni imposibilă la ratele actuale ale dobânzilor.

Întrebarea este cum să grăbim acest lucru în mod imperceptibil.

Strategia marcă înregistrată a lui Putin este de a lăsa întotdeauna Occidentul colectiv să se angajeze în tot felul de greșeli strategice fără intervenția directă a Rusiei. Așadar, ceea ce se va întâmpla în continuare pe câmpul de luptă din Donbass – umilința NATO – va fi un factor crucial pe frontul de-dolarizării. Chinezii, la rândul lor, se tem de un recul al dolarului prăbușit asupra bazei de producție a Chinei.

Foaia de parcurs care urmează sugerează o nouă monedă de decontare a schimburilor comerciale concepută mai întâi la EAEU, supervizată de șeful departamentului de macroeconomie al Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glazyev. Aceasta ar conduce la o desfășurare mai largă a BRICS și a SCO. Dar, mai întâi, EAEU trebuie să convingă China să se alăture. A fost una dintre problemele-cheie discutate recent de Glazyev, personal, la Beijing.

Așadar, Sfântul Graal este o nouă monedă comercială supranațională pentru BRICS, SCO și EAEU. Și este esențial ca statutul de rezervă al acesteia să nu permită o putere covârșitoare pentru o singură națiune, așa cum se întâmplă cu dolarul american.

Singurul mijloc practic de a lega noua monedă comercială de un coș de mărfuri multiple – ca să nu mai vorbim de un coș de interese naționale – ar fi prin intermediul aurului.

Imaginați-vă că toate acestea sunt discutate în profunzime de acea coadă interminabilă pentru aderarea la BRICS. În prezent, cel puțin 31 de națiuni au depus cereri oficiale sau și-au exprimat interesul de a adera la un BRICS+ modernizat.

Interconexiunile sunt fascinante. În afară de Iran și Pakistan, singurii membri cu drepturi depline ai OCS care nu au aderat la BRICS sunt patru „stani” din Asia Centrală, care se întâmplă să fie deja membri ai EAEU. Iranul este obligat să devină membru al BRICS+. Nu mai puțin de nouă națiuni dintre observatorii sau partenerii de dialog ai SCO se numără printre candidații BRICS.

Lukașenko a numit-o: Fuziunea dintre BRICS și SCO pare practic inevitabilă.

Pentru cele două motoare gemene de top ale celor două organizații – parteneriatul strategic Rusia-China – această fuziune va reprezenta instituția multilaterală supremă, bazată pe un comerț liber și echitabil real, capabilă să eclipseze atât SUA, cât și UE și să se extindă mult dincolo de Eurasia.

Cercurile germane din industrie/întreprinderi par să fi văzut deja scrisul de pe perete, la fel ca și unii dintre omologii lor francezi, printre care se numără în special președintele Franței, Emmanuel Macron. Tendința este spre o schismă a UE – și chiar mai multă putere eurasiatică.

Un bloc comercial BRICS-SCO va face ca sancțiunile occidentale să fie absolut lipsite de sens. Acesta va afirma independența totală față de dolarul american, va oferi o serie de alternative financiare la SWIFT și va încuraja o strânsă cooperare militară și de informații împotriva operațiunilor negre în serie ale celor Cinci Ochi, parte a războaielor hibride în curs de desfășurare.

În ceea ce privește dezvoltarea pașnică, Asia de Vest a arătat calea. În momentul în care Arabia Saudită a trecut de partea Chinei și a Rusiei – și este acum un candidat atât la statutul de membru al BRICS, cât și la cel de membru al SCO – a apărut un nou joc în oraș.

Rubla de aur 3.0?

În forma actuală, există un potențial uriaș pentru o rublă garantată cu aur. Dacă și atunci când va ajunge pe drum, aceasta va fi o reînviere a garantării cu aur din URSS, între 1944 și 1961.

Glazyev a observat în mod crucial că excedentul comercial al Rusiei cu membrii OCS a permis companiilor rusești să achite datoriile externe și să le înlocuiască cu împrumuturi în ruble.

În paralel, Rusia folosește din ce în ce mai mult yuanul pentru decontările internaționale. Mai departe, actorii cheie ai Sudului Global – China, Iran, Turcia, Emiratele Arabe Unite – vor fi interesați de plăți în aur nesancționat în locul monedelor locale. Acest lucru va deschide calea pentru o monedă de decontare comercială BRICS-SCO legată de aur.

La urma urmei, nimic nu este mai bun decât aurul atunci când vine vorba de lupta împotriva sancțiunilor colective occidentale, de stabilirea prețurilor la petrol, gaze, alimente, îngrășăminte, metale, minerale. Glazyev a stabilit deja legea: Rusia trebuie să opteze pentru Rubla de aur 3.0.

Se apropie cu pași repezi momentul ca Rusia să creeze furtuna perfectă pentru a da o lovitură masivă dolarului american. Aceasta este ceea ce se discută în culise la ședințele SCO, EAEU și la unele sesiuni BRICS, și este ceea ce face ca elitele atlantiste să devină livide.

Modalitatea ”imperceptibilă” prin care Rusia poate realiza acest lucru este să lase piețele să ridice prețurile la aproape toate exporturile de mărfuri rusești. Statele neutre vor interpreta acest lucru ca un ”răspuns natural al pieței” la imperativele geopolitice disonante cognitive ale Occidentului colectiv. Creșterea prețurilor la energie și mărfuri va sfârși prin a provoca o scădere abruptă a puterii de cumpărare a dolarului american.

Prin urmare, nu este de mirare că mai mulți lideri prezenți la summitul OCS au fost în favoarea a ceea ce echivalează, în practică, cu o bancă centrală BRICS-SCO extinsă. Atunci când noua monedă BRICS-SCO-UEEA va fi în cele din urmă adoptată – desigur, este departe, poate la începutul anilor 2030 – aceasta va fi tranzacționată pentru aur fizic de către băncile participante din țările membre ale SCO, BRICS și UEEA.

Toate cele de mai sus ar trebui interpretate ca fiind schița unei căi posibile și realiste către o multipolaritate reală. Nu are nimic de-a face cu yuanul ca monedă de rezervă, reproducând racket-ul existent de extragere a rentei în profitul unei plutocrații minuscule – completat de un aparat militar masiv specializat în intimidarea Sudului Global.

O uniune BRICS-SCO-UEEA se va concentra pe construirea – și extinderea – economiei fizice, nespeculative, bazată pe dezvoltarea infrastructurii, capacitatea industrială și schimbul de tehnologie. Un alt sistem mondial, acum mai mult ca niciodată, este posibil.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs