Cum a depășit Mossadul liniile roșii ale Turciei

Un comentariu de Hasan Illaik pentru The Cradle

Cândva parteneri în schimbul de informații, faimoasa agenție de spionaj israeliană Mossad se confruntă acum cu o reacție masivă din partea Turciei pentru că a încălcat suveranitatea acesteia și s-a infiltrat în domeniul securității naționale.

Într-o serie de operațiuni secrete care se întind pe parcursul ultimilor doi ani, Organizația Națională de Informații din Turcia (MIT) a demascat fără încetare rețelele de spionaj israeliene care operează pe teritoriul turc. Cea mai recentă dezvăluire din 3 iulie, care marchează cea de-a patra reținere a agenților israelieni din octombrie 2021, evidențiază o schimbare semnificativă în dinamica cooperării în materie de securitate între Ankara și Tel Aviv.

Timp de zeci de ani, serviciile de informații turcești și Mossad – serviciul de informații externe al Israelului – s-au bucurat de o înțelegere nescrisă, permițând agenților Mossad să navigheze liber pe teritoriul turc. Acest aranjament s-a bazat pe o alianță politică între cele două țări. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a produs o transformare dramatică, întrucât obiectivul Mossadului în interiorul Turciei s-a mutat de la urmărirea adversarilor Israelului la nivel global la recrutarea de cetățeni turci ca agenți sub acoperire.

Vorbind pentru The Cradle sub rezerva anonimatului, oficialii turci din domeniul securității spun că recrutarea de cetățeni turci de către agenții Mossad reprezintă o încălcare semnificativă a securității naționale a Turciei. Implicațiile unei astfel de breșe sunt de anvergură, oferind Mossadului acces la informații sensibile privind securitatea, capacitățile militare și poziția economică a Turciei. De asemenea, această mișcare deschide ușa pentru potențiale operațiuni secrete pe teritoriul turc, reprezentând o amenințare directă la adresa suveranității Turciei.

Aceleași surse dezvăluie că, în urmă cu câteva luni, serviciile de informații turcești au contactat diverse agenții de securitate implicate în combaterea spionajului israelian, atât în interiorul, cât și în afara lumii arabe, căutând un schimb de informații pentru a dezmembra rețelele de agenți Mossad. Colaborarea s-a extins la țări din Asia de Vest, ceea ce indică gravitatea situației și determinarea Ankarei de a aborda amenințarea în creștere.

Închiderea spionilor

În luna mai 2023, serviciile de informații ale MIT au dezvăluit dezmembrarea unei rețele Mossad care strângea în principal informații despre iranienii și palestinienii rezidenți în Turcia. Inițial, unii observatori au legat incidentul de alegerile prezidențiale, sugerând o mișcare strategică a președintelui Recep Tayyip Erdogan, eventual câștigător, pentru a obține sprijin popular. Cu toate acestea, surse de securitate aflate în strânsă legătură cu serviciile de informații turcești resping astfel de speculații, subliniind dezmembrarea celulelor Mossad anterioare în decembrie 2022 și octombrie 2021.

Celulele de spionaj urmăreau să colecteze informații sensibile, concentrându-se în principal asupra studenților palestinieni care ar putea lucra în viitor în domenii legate de apărare, precum și asupra unor personalități și companii iraniene influente. O preocupare deosebită a fost infiltrarea Mossadului în domeniul ”investigațiilor speciale”, un sector foarte apreciat de serviciile de informații turcești. Această breșă a lovit în centrul suveranității Turciei, oferind Mossadului o infrastructură pentru a compromite securitatea și interesele turcești.

Cea mai recentă reprimare a rețelelor Mossad exemplifică rezultatele unui efort extrem de coordonat între serviciile de informații turcești și agențiile aliate. Ziarul turc Daily Sabah, cunoscut pentru înclinațiile sale pro-guvernamentale, a dezvăluit că rețeaua includea persoane de naționalitate turcă, libaneză și siriană.

Publicația a prezentat fotografii ale celor șapte persoane reținute, susținând că acestea făceau parte dintr-o ”rețea fantomă” mai mare de 56 de persoane legate de nouă celule Mossad. Rețeaua a folosit tactici înșelătoare, creând site-uri web false care se pretindeau a fi servicii de ocupare a forței de muncă, în timp ce aduna discret CV-urile unor potențiali recruți.

Linia roșie: Recrutarea de spioni străini în Turcia

Ceea ce este remarcabil, potrivit ziarului, este faptul că o parte dintre acești spioni efectuaseră anterior misiuni pentru Mossad în Beirut, Liban și Siria – în Alep și în suburbiile Damascului. Aceștia au colectat informații despre o serie de oficiali militari din mișcarea de rezistență libaneză Hezbollah și au identificat clădirea în care locuiește unul dintre ei, în suburbiile sudice ale capitalei libaneze.

Informațiile, care au fost divulgate de securitatea turcă, par a fi un mesaj politic atât pentru Hezbollah, cât și pentru Israel, afirmă un oficial de securitate regional cu legături strânse cu turcii: un mesaj pozitiv pentru rezistența libaneză și unul negativ pentru Tel Aviv. În esență, un avertisment dur că, dacă Mossad-ul va călca în interiorul teritoriului turc, Ankara va dezvălui date suplimentare despre eforturile serviciilor de informații israeliene împotriva Hezbollah.

În general, Turcia ia măsuri drastice împotriva operațiunilor regionale de informații lansate în și de pe teritoriile sale. În februarie 2022, serviciile de informații turcești au dezmembrat o celulă de spionaj care se presupune că lucra pentru serviciile de informații iraniene, despre care susține că plănuia să efectueze o operațiune de securitate împotriva unui om de afaceri israelian. Ankara a anunțat, de asemenea, măsuri de reprimare a rețelelor de spionaj rusești.

În acest fel, Turcia transmite un mesaj ”tuturor aliaților săi că nu le va permite să își transfere conflictele pe teritoriul său”, declară pentru The Cradle sursa de securitate regională.

Cu toate acestea, alții consideră că dezvăluirile repetate despre desființarea rețelelor Mossad reflectă o tendință politică aflată încă la început în serviciile de securitate turcești. În esență, relația politică ”bună” și relația comercială excelentă dintre Ankara și Tel Aviv nu se mai aplică relațiilor lor în domeniul informațiilor.

Potrivit unor oficiali care au legătură cu serviciile de informații turcești, relațiile dintre acestea din urmă și Mossad nu mai sunt la fel de calde ca înainte ca Hakan Fidan să devină șeful serviciilor de informații turcești. Fidan – în prezent ministrul turc al afacerilor externe – rămăsese angajat pe o poziție de neutralitate între Israel și dușmanii săi, deși mai înclinat să simpatizeze cu aceștia din urmă.

Oficialii din domeniul securității spun că serviciile de informații turcești au ignorat mult timp avertismentele omologilor lor arabi, care au afirmat că Mossad-ul încerca să recruteze libanezi, sirieni, palestinieni și alții pe teritoriul turc. Dar Fidan a început să ia în considerare informațiile, spun surse arabe de intelligence, ceea ce a determinat acum serviciile de informații turcești să ia măsuri.

Spionarea palestinienilor în Turcia

Ankara ceruse anterior mișcării de rezistență palestiniene Hamas să își limiteze activitățile pe teritoriul turc, o măsură care nu a reușit să liniștească Mossadul. Agențiile de informații israeliene și-au exprimat de mult timp neliniștea cu privire la domeniile de studiu urmate de un număr semnificativ de studenți palestinieni în universitățile turcești, inclusiv inginerie mecanică, inginerie aeronautică și informatică.

Preocupările legate de studenții palestinieni înscriși în domenii STEM specializate în universitățile turcești adaugă un alt nivel de complexitate la relația Ankara-Tel Aviv. În timp ce acordarea de către Turcia de burse gratuite pentru aproximativ 600 de studenți palestinieni are ca scop promovarea educației și a oportunităților, agențiile de informații israeliene se tem că aceste specializări ar putea fi exploatate în scopuri militare de către facțiunile de rezistență palestiniene. Supravegherea studenților și a persoanelor acuzate că sprijină rezistența palestiniană complică și mai mult dinamica delicată dintre cele două țări.

Viitorul legăturilor dintre Ankara și Tel Aviv este incert

Surse din domeniul securității turcești informează The Cradle că agenții Mossad monitorizează în mod activ anumiți studenți palestinieni, ținând totodată sub observație asociațiile și persoanele acuzate de SUA și Israel că susțin rezistența palestiniană. Cu toate acestea, activitățile Mossadului în Turcia depășesc simpla culegere de informații, concentrându-se în mod evident pe identificarea potențialelor amenințări la adresa intereselor israeliene.

Amploarea activităților Mossadului în Turcia ridică semne de întrebare cu privire la viitorul legăturilor politice dintre Ankara și Tel Aviv, care în prezent nu se află la un nivel optim, în ciuda reluării depline a relațiilor anul trecut. În timp ce un oficial apropiat Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere la Ankara, sugerează că ”timpul va dezvălui răspunsul”, expunerea repetată a spionilor Mossad și a misiunii lor împotriva adversarilor Israelului transmite un mesaj politic clar.

Turcia îi transmite clar Tel Avivului că orice nouă interferență cu securitatea sa națională va tensiona relațiile, ceea ce ar putea duce la o nouă deteriorare a legăturilor. Acest rezultat potențial reprezintă o provocare semnificativă pentru statul de ocupație, în special în condițiile în care Israelul încearcă să își reajusteze strategia geopolitică în contextul unei noi ere de conectivitate în Asia de Vest, care implică Rusia și China.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs