Xi către Gates: ”Bazele relațiilor dintre China și SUA se află în oameni”

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Bill Gates, copreședintele Fundației Bill & Melinda Gates, la Beijing, pe 16 iunie 2023

Un articol publicat de revista Global Times (China) pe 16 iunie 2023

Schimburile interumane ar putea acționa ca un tampon pentru a atenua tensiunile dintre China și SUA, spun experții.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit ieri cu cofondatorul Microsoft și filantropul Bill Gates, în contextul în care acesta din urmă a efectuat o vizită foarte așteptată în China, la mare distanță de alte personalități americane din lumea afacerilor, iar în timpul călătoriei s-a întâlnit și cu alți oficiali de nivel înalt. Ambele părți și-au exprimat dorința de a-și da mâna pentru a rezolva provocările globale și a ajuta națiunile în curs de dezvoltare.   

Întâlnirea, care a avut loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se pregătește pentru o călătorie mult așteptată în China, a ilustrat în mod clar faptul că ușa Chinei nu s-a închis niciodată în privința cooperării cu SUA, iar speranța sa sinceră pentru o relație stabilă și sănătoasă a fost consecventă atunci când a avut de-a face cu personalități non-guvernamentale sau guvernamentale.

Salutându-l pe antreprenorul american în vârstă de 67 de ani în casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, unde liderii chinezi au primit în mod tradițional oaspeți străini de rang înalt, Xi l-a numit pe Gates primul ”prieten american” pe care l-a întâlnit la Beijing în 2023.

”Fundamentul relațiilor dintre China și SUA se află în oameni. Ne-am pus întotdeauna speranța în poporul american și dorim tot ce este mai bun pentru prietenia dintre cele două popoare”, a declarat Xi, adăugând că oamenii ar trebui să călătorească și să comunice mai mult pentru a-și spori capacitatea de înțelegere pe măsură ce lumea iese din pandemia COVID-19.

Xi i-a aplaudat pe Gates și Fundația Gates pentru activitatea lor pe termen lung în vederea promovării reducerii sărăciei, sănătății, dezvoltării și filantropiei în întreaga lume, promițând că China va continua să consolideze cooperarea cu Fundația Gates în domenii relevante și va oferi sprijin și asistență altor țări în curs de dezvoltare în limita capacității sale.

Subliniind că China este angajată să avanseze marea întinerire a națiunii chineze pe toate fronturile prin intermediul unei căi chinezești de modernizare, Xi a declarat că China nu va cădea niciodată într-un tipar de căutare a hegemoniei și, în schimb, va colabora cu alte țări pentru a realiza o dezvoltare comună și a construi o comunitate cu un viitor comun pentru umanitate.

Gates, care a aterizat miercuri în China, a declarat în timpul întâlnirii că Beijingul a făcut realizări uriașe în reducerea sărăciei și în abordarea coronavirusului, despre care a spus că reprezintă un bun exemplu pentru lume.

În ultimii ani, cooperarea Fundației Gates cu China a înregistrat progrese remarcabile. Accelerarea inovării și dezvoltării în China este bună pentru China, pentru țările în curs de dezvoltare și pentru lume, a spus Gates.

Fundația Gates s-a angajat să consolideze cooperarea cu China în domeniile inovării, reducerii sărăciei la nivel mondial, sănătății publice, cercetării și dezvoltării de medicamente, a zonelor rurale și a agriculturii și să răspândească practicile și tehnologiile de succes în alte țări în curs de dezvoltare.

Gates a actualizat detaliile călătoriei sale în China pe contul său Sina Weibo. Miercuri, el a precizat pe platformă că aceasta a fost prima sa vizită în China din 2019. O zi mai târziu, Gates a publicat pe Weibo discursul pe care l-a ținut la Global Health Drug Discovery Institute (GHDDI) din Beijing.

Fundația Bill & Melinda Gates a anunțat joi că a reînnoit colaborarea cu guvernul municipal din Beijing și cu Universitatea Tsinghua în ceea ce privește terapiile inovatoare pentru bolile infecțioase care predomină în țările cu venituri mici și medii, promițând o donație de 50 de milioane de dolari pentru acest efort comun.

Ministrul chinez al finanțelor, Liu Kun, s-a întâlnit, de asemenea, joi cu Gates și au făcut un schimb de opinii pe teme precum abordarea provocărilor globale comune, finanțarea pentru dezvoltare și rolul băncilor multilaterale de dezvoltare, potrivit ministerului.

Cooperare privată

Unii experți au considerat întâlnirea dintre Xi și Gates drept un ”interludiu înduioșător” în relațiile dintre China și SUA, deoarece arată că cercul de afaceri american este hotărât să investească în China în pofida fluctuațiilor politice, adăugând că China salută cu brațele deschise o astfel de interacțiune.

”Președintele Xi transmite un semnal că China salută companiile de peste hotare, inclusiv firmele americane. China acordă o mare importanță și respectă întreprinderile de vârf, inovatoare”, a declarat Cong Yi, decan al Școlii de marxism de la Universitatea de Finanțe și Economie din Tianjin, pentru Global Times.

Vizitele frecvente în China ale directorilor de companii americane arată dorința acestora de a se dezvolta în China, întrucât piața sa imensă și sistemul industrial complet nu pot fi înlocuite de nicio altă economie din lume, a declarat Cong.

”Este atât imposibil, cât și neeconomic să decuplați SUA de China”, a spus Cong.

În afară de Gates, alți directori de afaceri americani, printre care Tim Cook de la Apple și Elon Musk de la Tesla, au vizitat China în ultimele luni. Consilierul de stat și ministrul de externe chinez Qin Gang s-a întâlnit cu Musk în timpul vizitei sale.

Lü Xiang, cercetător la Academia Chineză de Științe Sociale, a declarat vineri pentru Global Times că este rar ca președintele Xi să se întâlnească cu un antreprenor.

Potrivit lui Lü, Gates este diferit, în primul rând pentru că succesul Microsoft s-a suprapus peste deschiderea Chinei către lume și digitalizare și a anunțat o cooperare solidă între China și SUA; în al doilea rând, cariera sa filantropică este profund împletită cu eforturile Chinei de a rezolva mai întâi provocările creșterii interne și apoi de a contribui la dezvoltarea globală.

Amortizare a tensiunilor

În condițiile în care relația bilaterală a alunecat spre minime periculoase, reuniunea a transmis un mesaj ferm și clar că relațiile stabile și sănătoase dintre China și SUA sunt în interesul ambelor țări și al lumii și a transmis speranța că schimburile și conexiunile neguvernamentale pot menține legătura dintre China și SUA neîntreruptă pe fondul relațiilor diplomatice reci, după cum a declarat Lü.

Interacțiunea de afaceri și schimburile culturale pot acționa ca un tampon pentru a atenua tensiunile dintre guvernele chinez și american, a declarat vineri He Weiwen, cercetător senior la Centrul pentru China și Globalizare, citând ”diplomația ping-pong” din anii 1970.

El a precizat: ”Poporul american nu are nevoie să caute hegemonia globală, așa cum a făcut Washingtonul, în timp ce SUA este formată din oameni și nu doar din politicieni. Popoarele din China și SUA pot și au nevoia de a realiza o cooperare care să răspundă intereselor ambelor părți”.

China nu a închis niciodată ușa cooperării cu SUA, iar prin primirea unor personalități neguvernamentale precum Gates și a unor oficiali de profil înalt precum Blinken, China urmărește să transmită un mesaj ferm, clar și consecvent că cele două părți ar trebui să încerce să îmbunătățească relațiile în interesul celor două țări și al lumii, au declarat experții.

Cu toate acestea, șoimii anti-China de la Washington se agață de o eroare strategică majoră, potrivit căreia China este ”principalul rival” al SUA și ”cea mai importantă provocare geopolitică”.

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger, martor și actor principal în spatele spargerii gheții dintre China și SUA în urmă cu cinci decenii, a declarat că depinde de Washington și Beijing să facă un pas înapoi din confruntarea lor, care se află ”pe marginea unei prăpastii”, după cum a relatat Bloomberg.

Se speră ca SUA să se întâlnească cu China la jumătatea drumului pentru a gestiona în mod eficient diferențele și a promova comunicarea și cooperarea, astfel încât să se inverseze spirala descendentă și să se stabilizeze relațiile bilaterale, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul briefingului de presă de rutină.

Ambele părți ar trebui să privească corect politicile interne și externe și intențiile strategice ale celeilalte părți, să se respecte reciproc, să coexiste în pace, să urmărească o cooperare reciproc avantajoasă și să exploreze calea corectă pentru a se înțelege, a spus Wang.

Există o concurență între cele două țări în domenii precum economia și comerțul, dar nu ar trebui să existe o concurență vicioasă de sumă zero, a spus purtătorul de cuvânt.

Atât China, cât și SUA au ”așteptări scăzute” în ceea ce privește vizita lui Blinken, iar accentul pus pe conexiunile neguvernamentale pare să sublinieze perspectivele slabe ale interacțiunilor guvernamentale, a declarat Lü. Acesta a menționat că deplasarea lui Blinken este o șansă importantă de a evita un scenariu ”mult mai rău”.

Comentariile oficialilor americani cu privire la agenda și așteptările vizitei lui Blinken au fost ”reținute”, ceea ce ajută la îmbunătățirea atmosferei tensionate dintre cele două țări și permite ca comunicarea să fie mai eficientă, potrivit lui Lü.

SUA a recunoscut riscul și pericolul unui conflict și există încă o mică ”fereastră de oportunitate” pentru ca cele două țări să tragă relațiile de la fundul prăpastiei, a spus Lü.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs