Polonia pregătește o intervenție directă în războiul din Ucraina

Un comentariu de Martin Nowak și Johannes Stern

Vizita președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Varșovia săptămâna trecută a evidențiat un lucru mai presus de toate: războiul NATO împotriva Rusiei în Ucraina continuă să escaladeze – atât în ceea ce privește amploarea geografică, cât și intensitatea. Polonia joacă un rol-cheie în acest sens și, în strânsă coordonare cu principalele puteri NATO, se pregătește să intervină direct în conflict.

În cadrul unei apariții comune cu premierul polonez Mateusz Morawiecki în curtea Castelului Regal din Varșovia, Zelensky a lăudat rolul Poloniei ca unul dintre cei mai mari susținători ai războiului și a cerut noi livrări de arme.

”Mai este mult până la victorie? Nu!”, a declarat el. El a adăugat că nu trebuie ”să ne oprim doar la solidaritate. Dacă lupta necesită artilerie, aceasta trebuie acordată. Dacă victoria necesită tancuri, tunetul lor trebuie să se audă pe linia frontului, iar dacă independența necesită o forță aeriană, nu trebuie să ne gândim cum va reacționa Rusia la avioane”.

Polonia se numără printre primele țări care au furnizat avioane Ucrainei, iar acum intenționează să predea Kievului întregul său stoc de MiG-29. Președintele polonez Andrzej Duda a făcut anunțul după o întâlnire cu Zelensky. El a declarat că țara sa a livrat deja opt avioane Ucrainei și că în prezent pregătește alte șase MiG-29 pentru predare. Duda a spus că Varșovia va fi ”în poziția de a preda în viitor întreaga sa flotă de MiG-uri”, de aproximativ 30 de avioane, Forțelor Aeriene ucrainene, ”cu condiția ca aliații NATO să fie de acord”.

Joi, Berlinul a aprobat cererea guvernului polonez de a exporta la Kiev avioane de luptă MiG-29 din stocurile din fosta Germanie de Est. În 2002, guvernul social-democrat-verde de atunci vânduse 23 de avioane Poloniei, preluate de Bundeswehr (Forțele Armate) de la Armata Națională Populară a fostei Germanii de Est. Potrivit Varșoviei, Forțele Aeriene poloneze mai dețin în prezent aproximativ o duzină dintre acestea, care vor merge acum la armata ucraineană.

Livrările de arme poloneze planificate nu se limitează la avioane. La Varșovia, delegația ucraineană a semnat alte contracte pentru obuziere poloneze, rachete antiaeriene, transportoare de trupe și tancuri pe roți. Achizițiile de arme urmează să fie finanțate din fonduri de sprijin din partea UE și a SUA. De asemenea, s-a convenit să se înființeze linii de producție comune pentru fabricarea de muniție 125 mm destinată tancurilor.

Întreaga vizită a fost concepută pentru a celebra alianța strânsă dintre Varșovia și Kiev. După ce Duda l-a onorat cu cea mai înaltă decorație militară a Poloniei, Zelensky a vorbit despre o ”prietenie de secole” între Ucraina și Polonia. Dar conflictele istorice încă mai fierb la suprafață.

În această vară se împlinesc 80 de ani de la masacrele comise de naționaliștii și fasciștii ucraineni asupra a aproximativ 70.000 până la 100.000 de polonezi în Volhynia și în estul Galiției. Liderii și instigatorii acestor crime în masă sunt glorificați de conducerea actuală de la Kiev. Pe 1 ianuarie 2023, parlamentul ucrainean și conducerea militară au sărbătorit cea de-a 114-a aniversare a lui Stepan Bandera, fascist notoriu, antisemit și colaborator nazist, a cărui Organizație a naționaliștilor ucraineni (OUN-B) și aripa sa paramilitară, Armata Insurgentă Ucraineană (UPA), au jucat un rol central în Holocaust.

Actualul guvern ucrainean se consideră ca făcând parte din tradiție. Printre altele, parlamentul ucrainean a publicat un tweet în care apare o fotografie a lui Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, în fața chipului lui Bandera, citându-l pe acesta din urmă spunând: ”Victoria completă și finală a naționalismului ucrainean va fi obținută doar atunci când imperiul rus nu va mai exista”.

După un protest public în Polonia, Rada (parlamentul) ucrainean a fost obligată să șteargă postarea. Dar incidentul nu diminuează glorificarea lui Bandera și a altor fasciști din Ucraina. Regimul Zelensky cheltuiește milioane de euro pe monumente și redenumirea străzilor în onoarea colaboratorilor naziști și a neofasciștilor.

Partidul polonez de extremă dreapta aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), urmărește, de asemenea, un curs anti-rus extrem, făcând în mod deschis pacte cu forțele fasciste și antisemite. Protestul său față de tweet s-a datorat în principal faptului că glorificarea lui Bandera de către guvernul ucrainean dezvăluie adevărata natură a războiului.

Ucraina nu duce o ”luptă pentru libertate”, așa cum a susținut Zelensky la Varșovia. Invazia reacționară rusă nu schimbă faptul că NATO duce un război imperialist prin procură în Ucraina împotriva puterii nucleare Rusia. Prin încercuirea sistematică a Rusiei din punct de vedere militar și prin înarmarea Ucrainei, a provocat în cele din urmă răspunsul în forță al regimului Putin. Acum, NATO escaladează în mod sistematic conflictul pentru a subjuga țara bogată în resurse. În acest proces, principalele puteri NATO sunt preocupate și de controlul asupra Ucrainei însăși.

Conducerea poloneză nu i-a ascuns lui Zelensky că așteaptă partea sa din împărțirea pradei de război. În procesul de reconstrucție, Varșovia va continua probabil să fie cel mai important partener comercial al Ucrainei, a îndemnat Duda. Cu o zi înainte, ministrul german al economiei, Robert Habeck, vizitase deja Ucraina cu o delegație de afaceri pentru a afirma pretenția Germaniei la un rol de lider în Ucraina.

Dar puterile NATO nu urmăresc doar interese economice. În spatele scenei, cuțitele au fost ascuțite de mult timp pentru repartizarea revanșardă a Ucrainei și a întregii Europe de Est.

”Printre consecințele puțin discutate ale războiului se numără reapariția disputelor teritoriale care au rezultat în urma reglementării de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se arată într-o declarație recentă de pe site-ul World Socialist Web Site.

Clasa conducătoare din Germania ”nu a uitat că orașul polonez Wroclaw se numea cândva Breslau și că era al șaselea oraș ca mărime din Imperiul German la începutul secolului XX”. De asemenea, guvernul polonez ”nu a uitat că orașul Lviv din vestul Ucrainei era cunoscut sub numele de Lwów, al treilea oraș ca mărime al Poloniei, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial”.

Astfel de obiective de mare anvergură sunt în joc în timp ce puterile imperialiste se reînarmează și se pregătesc pentru o intervenție directă în război. Și în acest caz, guvernul polonez se grăbește să avanseze.

La sfârșitul lunii martie, ambasadorul polonez la Paris, Jan Emeryk Rościszewski, a amenințat în mod deschis cu o intervenție militară într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI. ”Dacă Ucraina nu-și apără independența, nu vom avea altă opțiune, vom fi forțați să intrăm în conflict”, a spus el.

Amenințarea lui Rościszewski a fost un răspuns la înrăutățirea crizei din Ucraina. Din punct de vedere militar, politic, dar și economic, regimul Zelenski se află sub o presiune enormă la un an de la începutul războiului. NATO urmărește obiectivul declarat de a învinge militar Rusia în Ucraina. Și este clar că ultimele livrări de armament nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivul.

Anunțul deschis al unei intervenții militare directe este alarmant, dar nu nou. La sfârșitul lunii martie, premierul ungar Viktor Orbán a avertizat că puterile europene sunt pe punctul de a începe discuții privind desfășurarea de ”forțe de menținere a păcii”.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului PiS, aflat la guvernare, a cerut deja, în urmă cu un an, o ”misiune NATO de menținere a păcii” pentru a ajuta Ucraina. În luna mai a anului trecut, generalul american în retragere Jack Keane a ridicat problema unei ”coaliții internaționale” pentru a asigura controlul asupra Mării Negre împotriva Rusiei.

De atunci, puterile NATO au fost din ce în ce mai agresive în avansarea pregătirilor lor de război. În iunie anul trecut, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că forța de reacție rapidă a alianței militare de pe flancul estic al NATO va fi mărită de la 40.000 la 300.000 de oameni. În ultimele luni, NATO a desfășurat zeci de mii de soldați în Europa de Est și lucrează la construirea unei veritabile forțe de invazie. Polonia joacă un rol central în acest efort.

Pe 22 martie, prima garnizoană permanentă a armatei americane a fost deschisă oficial la Poznan, lucru pe care Casa Albă îl hotărâse încă din vara anului trecut. Este o încălcare deschisă a Actului fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice ”staționarea permanentă a unor forțe de luptă substanțiale” în fostele state membre ale Pactului de la Varșovia.

”Ne-am luptat ani de zile cu acest cuvânt ”permanent”, iar acum a devenit o realitate”, a exultat ministrul apărării Mariusz Błaszczak la ceremonia de deschidere. El s-a referit și la ”Academia Abrams” din apropiere, la Biedrusko. Acolo, armata americană antrenează soldații polonezi pe tancurile principale de luptă Abrams M1A2. Polonia a cumpărat anul trecut 250 de astfel de aparate pentru echivalentul a 4,75 miliarde de dolari.

Guvernul PiS, de extremă dreapta, și-a stabilit obiectivul de a construi cea mai puternică armată terestră din Europa și, în acest scop, și-a majorat bugetul pentru apărare la 4% din PIB în 2023. Recent, ministrul apărării, Błaszczak, a anunțat sosirea primelor tancuri de luptă americane K2 și Abrams nou achiziționate. În total, Polonia a comandat peste 1.000 de tancuri. De asemenea, efectivele armatei poloneze urmează să fie majorate masiv – de la 164.000 de soldați în prezent la 300.000. În plus, vor mai fi zeci de mii de oameni pentru Garda Națională.

În februarie, s-a anunțat, de asemenea, că va fi formată o Legiune poloneză de voluntari (Polski Korpus Ochotniczy, PDK). Potrivit rapoartelor, înființarea PDK a avut loc la Kiev pe 15 februarie – la care au participat un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, mai mulți voluntari polonezi, organizatorul polonez al Legiunii și comandantul Corpului Voluntarilor Ruși.

Acesta din urmă este o unitate de voluntari de origine rusă formată în august 2022 și care luptă pentru Ucraina din 2014. Liderul unității este cunoscutul neonazist Denis Nikitin. Cel mai recent, acesta s-a lăudat că a atacat sate rusești cu unitatea sa în spatele liniilor de front, în apropiere de orașul rusesc Briansk.

Desfășurarea de unități de comando precum PDK, recrutate din țările NATO, nu poate fi văzută decât ca un precursor al desfășurării forțelor terestre ale NATO. Deja peste 150 de forțe speciale din Marea Britanie, Statele Unite, Franța și alte țări NATO operează în interiorul Ucrainei.

Manevrele masive ale NATO care vor avea loc în următoarele săptămâni și luni – inclusiv Defender Europe 23, Baltops 23, Sea Breaze 23 și Air Defender 23 – implică zeci de mii de trupe NATO și iau din ce în ce mai mult forma unei trambuline pentru o intervenție militară directă.

În Polonia, pregătirile pentru manevra NATO pe scară largă Anakonda 23 sunt în prezent în plină desfășurare. În perioada 17 aprilie – 16 mai, vor fi mobilizați aproximativ 10.000 de soldați polonezi și aproape 3.000 de soldați din țările aliate din NATO. Exercițiile vor avea loc în principala zonă de antrenament din Polonia și pe terenuri de antrenament din Estonia, Letonia, Lituania și Suedia.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs