Macron stârnește furie spunând că Europa nu ar trebui să fie ”vasală”

Un comentariu de Jennifer Rankin pentru The Guardian

Alarmă pe ambele maluri ale Atlanticului, în timp ce președintele francez avertizează că nu trebuie să se lase atras în niciun conflict cu Taiwanul.

Emmanuel Macron a zburat într-o furtună de critici după ce a declarat că Europa nu ar trebui să devină un ”vasal” și trebuie să evite să fie atrasă în orice conflict între SUA și China cu privire la Taiwan.

Președintele francez a făcut aceste remarci într-un interviu în avionul său după o vizită de stat de trei zile în China, unde a fost întâmpinat pe covorul roșu de către președintele Chinei, Xi Jinping – un spectacol de fast care i-a alarmat pe unii observatori europeni ai Chinei.

Vorbind cu reporterii de la Les Echos și Politico, Macron a declarat că Europa ar trebui să fie o a treia putere în ordinea mondială, alături de SUA și China. În timp ce comentariile au reafirmat obiectivul pe termen lung al lui Macron de ”autonomie strategică” pentru Europa, și anume evitarea dependențelor militare și economice, remarcile sale privind Taiwanul au stârnit furie și alarmă de ambele părți ale Atlanticului.

Potrivit Les Echos, Macron a spus: ”Avem noi [europenii] interesul de a accelera pe tema Taiwanului? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să fim adepți pe acest subiect și să ne adaptăm la un ritm american și la o reacție exagerată a Chinei”.

El a adăugat că ar fi ”o capcană pentru Europa”, acum că și-a dezvoltat mai multă autonomie de la pandemia Covid, să se lase prinsă în crize ”care nu sunt ale noastre”. În cazul unei accelerări a conflictului între duopolul american și cel chinez, ”nu vom avea nici timpul, nici mijloacele de a ne finanța propria autonomie strategică și vom deveni vasali, în timp ce am putea deveni al treilea pol [în ordinea mondială] dacă am avea câțiva ani pentru a dezvolta acest lucru”.

Macron a declarat că nevoia de ”autonomie strategică” a Europei este acum larg acceptată și că nu a existat niciodată ”o asemenea accelerare a puterii europene” ca în ultimii ani.

El a subliniat, de asemenea, riscurile pentru Europa pe care le prezintă Legea americană de reducere a inflației (IRA), un plan de subvenții ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (300 de miliarde de lire sterline), și dependența excesivă de dolar. Cu toate acestea, el a declarat că Europa a reacționat cu mare rapiditate pentru a elabora ”IRA-ul nostru european”, referindu-se la planurile de stimulare a tehnologiilor ecologice autohtone și a producției de materii prime esențiale.

Și a sugerat că discuțiile sale cu Xi au fost utile pentru a înțelege ”poziția Chinei în ceea ce privește Rusia”. Scopul dialogului cu China a fost de a ”consolida abordările comune” cu privire la războiul din Ucraina, a declarat Macron.

Potrivit Politico, palatul prezidențial Élysée a verificat citatele lui Macron înainte de publicare, ca o condiție pentru acordarea interviului, și a insistat asupra eliminării rândurilor în care Macron ar fi vorbit ”și mai franc” despre Taiwan și autonomia strategică a Europei.

Într-o postare pe rețelele de socializare care face trimitere la interviul din Politico, senatorul republican american Marco Rubio a declarat că, dacă Macron a vorbit în numele întregii Europe, atunci SUA ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a-și concentra politica externă pe izolarea Chinei și să lase Europa să se ocupe de războiul din Ucraina.

Rubio, care a pierdut nominalizarea prezidențială republicană în fața lui Donald Trump în 2016, a declarat că a susținut ajutorul SUA pentru Ucraina, dar că dacă Europa avea de gând să aleagă o tabără în legătură cu Taiwanul, ar fi fost necesară o regândire: ”Poate că, practic, ar trebui să spunem că ne vom concentra pe Taiwan și pe amenințările pe care le reprezintă China, iar voi vă veți ocupa de Ucraina și Europa”. Profitând de dezmințirea din Politico, Rubio a precizat că Macron a spus lucruri ”chiar mai rele” înainte de editarea de la Élysée.

The Wall Street Journal a afirmat într-un editorial că ”remarcile nefolositoare” ale președintelui francez vor submina descurajarea SUA și a Japoniei împotriva Chinei în Pacificul de Vest, încurajând în același timp politicienii americani care doreau să reducă angajamentele americane în Europa. ”Dacă președintele Biden este treaz, ar trebui să îl sune pe domnul Macron și să îl întrebe dacă încearcă să îl realeagă pe Donald Trump”, a scris ziarul.

Un eurodeputat a subliniat că liderul francez nu a vorbit în numele UE. Macron spune: ”Europa ar trebui” și ”noi, europenii”, dar el vorbește pentru Franța, nu poate vorbi cu adevărat pentru Europa.

”Este poate puțin surprinzător să subliniezi autonomia strategică acum, în aprilie 2023, pentru că lumea s-a schimbat în ultimele 14 luni”, a menționat persoana respectivă, sugerând că invazia rusă din Ucraina a pus sub semnul întrebării capacitatea Europei de a deveni o a treia putere în ordinea globală, așa cum propune Macron.

Norbert Röttgen, un deputat german de centru-dreapta, membru și fost președinte al Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că Macron și-a transformat călătoria în China într-o ”lovitură de PR pentru Xi și un dezastru de politică externă” pentru Europa. ”Cu ideea sa de suveranitate, pe care o definește mai degrabă prin demarcație decât prin parteneriat cu SUA, se izolează tot mai mult în Europa”.

Reinhard Butiköfer, care prezidează delegația Parlamentului European pentru China, a descris vizita lui Macron drept un ”dezastru total”. Eurodeputatul german al Verzilor, sancționat de Beijing din cauza poziției sale privind drepturile omului în Xinjiang, a mai spus că ”visul imposibil” al lui Macron de a obține autonomia strategică a UE și de a deveni o ”a treia superputere” este ”dincolo de orice limită”. El a adăugat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat ”o alternativă mai bună”.

Von der Leyen a declarat recent că UE trebuie să își reevalueze relațiile cu un guvern chinez, care a intensificat ”politicile de dezinformare și de coerciție economică și comercială”.

În timp ce Macron a fost lăudat la Bruxelles pentru că a invitat-o pe Von der Leyen să i se alăture la Beijing, realitatea vizitei nu a făcut decât să evidențieze încercările Chinei de a diviza și de a conduce. În timp ce China i-a întins covorul roșu lui Macron cu un protocol de stat și o paradă militară, Von der Leyen a fost primită cu răceală și a fost exclusă de la ceremonii.

Susținătorii lui Macron au declarat că interviul a conținut puține lucruri noi, fie pentru el, fie pentru politica externă franceză de la Charles de Gaulle încoace. Gérard Araud, fost ambasador al Franței la Washington și la ONU, a declarat că Macron a inițiat o dezbatere importantă într-un moment în care ”există tentația de a se consolida într-un ”bloc occidental” sub conducerea americană, asigurat că se află de partea ”binelui””, adăugând: ”Ar fi o greșeală să cedăm în fața acestui lucru”.

Disputa amintește de controversele anterioare. Macron a declarat în 2019 că NATO se confruntă cu ”moartea cerebrală”, iar anul trecut și-a înfuriat aliații din Europa Centrală și de Est spunând că Rusia ar avea nevoie de garanții de securitate atunci când va veni momentul să negocieze un acord de pace cu Ucraina.

Mujtaba Rahman, șeful pentru Europa al firmei de cercetare Eurasia Group, a declarat că Macron și-a ales prost momentul pentru ultimele sale comentarii. ”Să facă aceste remarci în timp ce exercițiile militare chinezești încercuiesc Taiwanul – și imediat după vizita sa de stat în China – a fost o greșeală. Va fi interpretat ca o împăciuire a Beijingului și o undă verde pentru agresiunea chineză”.

Rahman a adăugat că interviul lui Macron a fost văzut ca un cadou de despărțire pentru Xi – ”o altă tentativă sortită eșecului (după Putin) de a linguși un autocrat” – și a sugerat că președintele francez ar fi încercat să își sporească ratingul în sondaje în Franța, prin imitarea lui De Gaulle. ”Cel mai probabil, a fost doar Macron în pielea lui Macron, gândindu-se la viitor într-un mod interesant, dar fără să măsoare impactul politic imediat al cuvintelor sale”, a spus Rahman.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs