Generalul Ciucă strânge cureaua pentru bani de armament via Pentagon

România a avut o creștere economică de 4.8% în 2022, potrivit datelor oficiale, însă la o inflație uriașă, de 16.4% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, deși Produsul Intern Brut s-a majorat, cu acei bani mai mulți am putut cumpăra mult mai puține produse și servicii. Diferența de 11.6% dintre inflație și creșterea PIB-ului a însemnat, în realitate, o criză bugetară accentuată care ar fi trebuit să alarmeze guvernul.

Fondul de salarii și pensii a rămas aproximativ același, însă la capitolul investiții și cheltuieli curente generalul Ciucă a constatat (cu suprinderea specifică specialistului în apărare antiaeriană) că inflația a săltat toate cifrele. Iar de aici a rezultat în primul trimestru din 2023 un deficit bugetar de 4 miliarde de euro, mult peste cel agreat cu funcționarii de la Bruxelles.

PSD+PNL=LOVE s-a bazat, cel mai probabil, pe banii din PNRR și împrumuturile obișnuite, la dobânda maximală facilitată de guvernatorul Isărescu, prin intermediul amicilor finanțiști din Clubul de la Roma. Doar că PNRR-ul, grație negociatorilor noștri din USR, a venit la pachet cu o serie de constrângeri pe linia ideologică a progresismului, plus cuiul lui Pepelea: pensiile speciale! Mai mult, funcționarii de la Bruxelles ne-au transmis între timp, cu zâmbetul pe buze, că nu vom primi câteva miliarde bune pe motiv că am avut creștere economică în 2022 (wow, ce supriză!). În realitate, am fost martorii unei scăderi evidente și abrupte a puterii de cumpărare din pricina inflației, după cum am arătat în debutul comentariului.

Și acum vine marea problemă: de unde tăiem bani ca să ne încadrăm în deficitul asumat? Ciucă promite în Săptămâna Mare că nu se va atinge de salarii și investiții. Ar fi o greșeală fatală, cu un an înainte de alegeri, pe fondul căderii accentuate în sondaje. Cum nici concedieri nu vor fi, cel mai probabil miniștrii de la Sănătate, Educație, Cultură, Sport, Mediu și Agricultură (oricum puși la colț la împărțirea banilor) vor trebui să taie din proiectele avute în vedere în 2023.

După cum probabil că intuiți, o bună parte din deficitul de 4 miliarde de euro provine din cursa iresponsabilă și nebunească a înarmării, pe fondul temerii iraționale că vin rușii peste Europa. Guvernul Ciucă, bine ghidat de Cotroceni și Casa Albă, promovează în mod direct și prin parlament cheltuieli uriașe pentru armament și muniție: tancuri, tunuri, rachete, submarine, avioane, drone, corvete, radare ș.a.m.d. O întreagă colecție care va rugini în hangarele din România, nu înainte ca ministerul Apărării să aloce alte miliarde pentru serviciile de reparații și mentenanță. Vorbim despre tehnică militară extrem de scumpă, luată adesea fără licitație, băgată pe gât de contractorii Pentagonului. Niște lobiști care probabil au primit un spațiu special în Palatul Victoria și își beau cafeaua de dimineață în biroul lui Ciucă.

După ce în 2022 am bătut recordul la contracte semnate cu furnizorii Pentagonului (peste 7.3 miliarde euro cheltuite pe rachete Patriot, HIMARS, blindate Piranha V sau drone WatchkeeperX), în 2023 ministerul Apărării a alocat alte 3.5 miliarde euro pentru ”înzestrare cu tehnică militară”. Același minister a cerut aprobarea Parlamentului pentru încă 10 miliarde euro. Iar astăzi președintele Iohannis a convocat CSAT, într-o ședință în care se va analiza ”concepția dezvoltării aviației militare române”. Cu alte cuvinte, câte avioane F-16 și F-35 ne-am putea permite în următorii ani, fără să intrăm în colaps.

Statul român încearcă să se încadreze, la finele anului, în deficitul bugetar de maxim 5%. Însă nu neaparat din pricina grijei deosebite pe care ne-o poartă Ursula von der Leyen, ci pentru simplul motiv că guvernul trebuie să strângă cureaua pe unde poate, ca să aibă suficienți bani de avioane, tancuri și rachete.

Ar fi păcat, nu-i așa, ca prima rachetă Kinjal să ne prindă total nepregătiți.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Dnul Ciuca e ,inainte de toate ,e in razboi cu propriul abdomen.Plus de asta nu am aflat daca stie sa numere pana la 100.Se spune ca Dancila stia sa numere pana la 1000.Asa merge Romania catre viitor ,din prost in prost, impreuna cu poporul ei care e asijderea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs