Cât de solid este dosarul Trump

O analiză de Josh Gerstein și Kylle Cheney pentru revista Politico

Poate Trump să-și continue campania electorală? Și când va fi adus în fața justiției?

Inculparea fără precedent a fostului președinte Donald Trump scufundă sistemul juridic în ape tulburi. Decizia marelui juriu din Manhattan de a-l acuza pe Trump pentru presupusa sa implicare într-o schemă de tăinuire a banilor ridică o sumedenie de întrebări cu privire la soliditatea cazului, la logistica implicată în a forța un fost președinte să ajungă în fața unui tribunal penal și la ramificațiile pentru alte investigații federale și statale în curs de desfășurare asupra lui Trump.

Iată cum POLITICO analizează câteva dintre întrebările cheie puse de acuzație.

De ce este acuzat Trump?

Deși acuzațiile exacte sunt deocamdată secrete, procurorii au ajuns la concluzia că pot dovedi un caz penal împotriva lui Trump din cauza aparentului subterfugiu din jurul plății de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a o împiedica să facă publică afirmația sa despre o întâlnire sexuală cu Trump. Avocatul lui Trump, Michael Cohen, a finanțat acea plată printr-o linie de credit imobiliar.

Trump a insistat, în aprilie 2018, că nu știa despre banii respectivi, dar Cohen a furnizat Congresului o serie de imagini de cecuri, semnate de Trump, care reflectă plăți către Cohen despre care a spus că sunt rambursări pentru banii pe care i-a pus la dispoziție. Inclusiv cel puțin două venite în timp ce Trump se afla la Casa Albă. Cohen a spus că Trump și compania sa au ascuns scopul plăților, etichetându-le în mod fals ca fiind cheltuieli legale.

În conformitate cu legislația din New York, disimularea unor astfel de plăți în registrele corporative este o infracțiune, dar, de obicei, doar o contravenție. Ea devine infracțiune dacă înregistrările false ale afacerii au fost menite să ascundă o a doua infracțiune. În acest caz, această a doua infracțiune pare a fi utilizarea fondurilor pentru a promova campania prezidențială a lui Trump, presupus a fi o încălcare a legilor privind finanțarea campaniei.

Figuri-cheie în actul de acuzare al lui Trump

Iată câteva dintre persoanele implicate pe măsură ce dosarul împotriva fostului președinte Donald Trump avansează.

Michael Cohen
Fostul avocat al lui Trump a declarat în 2018 că a făcut o plată în numele lui Trump pentru a-i închide gura lui Stormy Daniels.

Stormy Daniels
Actrița porno ar fi primit 130.000 de dolari pentru tăcerea sa în legătură cu o aventură cu Trump.

Alvin Bragg
Procurorul din Manhattan a preluat funcția în ianuarie 2022 și a moștenit ancheta.

Allen Weisselberg
Procurorii i-au acordat fostului director financiar al Organizației Trump imunitate în ancheta lor privind banii livrați în 2018.

Joe Tacopina
Un membru vocal al echipei juridice a lui Trump, a început să îl reprezinte pe Trump la începutul acestui an.

Susan Necheles
Este unul dintre avocații lui Trump care a făcut parte din echipa de apărare în procesul Trump Organization.

Robert Costello
Fostul consilier juridic al lui Cohen a pus sub semnul întrebării credibilitatea lui Cohen în fața marelui juriu.

Karen McDougal
Modelul este o altă femeie care a primit ”bani ca să tacă” pentru aventura ei cu Trump.

David Pecker
Ex-director executiv al National Enquirer. A fost legat de eforturile lui Cohen de a le plăti pe Daniels și McDougal.

Cea mai puternică dovadă a unei astfel de legături cu politica ar putea fi momentul ales: după luni de cereri, banii au fost virați către avocatul lui Daniels pe 27 octombrie 2016, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Care sunt posibilele lacune în cazul acuzării?

Este dificil de evaluat cazul împotriva lui Trump fără a cunoaște acuzațiile exacte sau toate dovezile pe care procurorii le-au adunat în timpul unei anchete care a durat peste patru ani. Dar, pe baza informațiilor disponibile în mod public, experții juridici au identificat mai multe caracteristici ale cazului care ar putea prezenta piedici atunci când procurorii încearcă să obțină un verdict de vinovăție.

În primul rând, Cohen nu este cel mai puternic martor posibil pentru procurori. El a furnizat o mare parte din probele și mărturiile necesare instrumentării cazului, iar anchetatorii au făcut eforturi mari pentru a le autentifica. Dar credibilitatea sa poate fi contestată, deoarece a pledat vinovat în 2018 pentru nouă infracțiuni și a fost condamnat la trei ani de închisoare federală. De asemenea, el și-a exprimat în repetate rânduri o amărăciune extremă față de Trump, în calitate de gazdă a unui podcast intitulat ”Mea Culpa”, o aluzie la regretele sale din perioada în care a fost aliatul lui Trump.

Michael Cohen: Dacă eu am fost acuzat, de ce nu și Trump?

Cazul datează, de asemenea, din 2016 și 2017, deci este mai vechi de cinci ani. O parte din întârziere poate fi ușor de explicat – intentarea unui proces penal împotriva lui Trump în timp ce acesta era în funcție ar fi fost dificilă și poate chiar imposibilă. Dar au trecut mai bine de doi ani de când Trump a părăsit Casa Albă.

Trump ar putea argumenta că procurorii au așteptat prea mult. Termenul de prescripție din New York pentru majoritatea infracțiunilor este de cinci ani, dar există unele excepții de la acest termen, inclusiv dacă persoana acuzată locuia în afara statului.

O altă potențială dificultate: procurorii ar putea fi nevoiți să dovedească faptul că Trump știa că aranjamentul era ilegal. Trump ar putea argumenta că a presupus în mod corect că Cohen, în calitate de avocat, executa plățile și documentele aferente într-un mod legal.

Va rămâne Trump în libertate?

Poate face campanie electorală în timp ce este pus sub acuzare?

Acest lucru va depinde de judecătorul instanței de stat desemnat pentru cazul lui Trump. Însă pare puțin probabil ca procurorii să încerce să îl rețină pe fostul președinte sau să îi restricționeze călătoriile în SUA în timp ce procesul este în curs. Nu există niciun impediment legal ca acesta să își continue campania prezidențială în timp ce se confruntă cu acuzații penale – sau chiar dacă ar fi încarcerat.

Dacă Trump ar câștiga președinția în timp ce se confruntă cu acuzații sau cu o condamnare, aspectele juridice devin considerabil mai tulburi. Există întrebări constituționale serioase cu privire la posibilitatea ca o instanță de stat să împiedice o persoană aleasă pentru o funcție federală să își exercite mandatul.

Cum va afecta această punere sub acuzare celelalte anchete în curs de desfășurare axate pe Trump?

Răspunsul scurt este: nu prea mult. Nu există niciun motiv pentru a crede că punerea sub acuzare în Manhattan va influența traiectoria mai multor alte anchete care prezintă un risc acut de noi acuzații penale pentru Trump. Un mare juriu din comitatul Fulton, în statul Georgia, examinează încercarea sa de a anula rezultatele alegerilor, iar la nivel federal, avocatul special Jack Smith conduce două anchete gemene privind rolul lui Trump în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului și păstrarea de către acesta a documentelor guvernamentale după ce a devenit președinte.

Putem explica drama inculpării lui Trump în mai puțin de 2 minute?

Formal, un caz penal federal împotriva lui Trump – dacă ar fi depus – ar permite procurorilor federali să aibă prioritate față de orice caz sau cazuri locale.

Procedurile penale concomitente împotriva lui Trump ar cauza în mod inevitabil unele probleme logistice, dar, de obicei, federalii și procurorii locali încearcă să rezolve orice conflict.

Cât timp îi va lua lui Trump să fie adus în fața instanței?

Va dura, în mod necesar, multe luni pentru a începe un proces împotriva unui fost președinte al Statelor Unite. Chiar dacă ambele părți ar fi dornice să treacă rapid la proces, aplanarea chestiunilor juridice și constituționale s-ar întinde probabil pe parcursul anului viitor și până în sezonul primar din 2024.

Adăugați la aceasta înclinația lui Trump – în aproape fiecare chestiune juridică în care este implicat – de a căuta să întârzie și să prelungească procedurile ori de câte ori este posibil.

Avocații lui Trump ar putea încerca să mute cazul la o instanță federală, argumentând că cel puțin o parte din plățile către Cohen au avut loc în timp ce Trump era președinte și, prin urmare, o instanță de stat nu ar trebui să aibă autoritatea de a soluționa dosarul. Trump ar putea, de asemenea, să încerce să mute procesul la un alt tribunal, în altă parte în statul New York. Și ar putea încerca să obțină respingerea sau reducerea acuzației. Toate aceste moțiuni premergătoare procesului vor avea nevoie de timp pentru a fi soluționate.

Un caz penal fiscal pe care procuratura districtului Manhattan l-a intentat împotriva Organizației Trump în aceeași instanță în 2021 a durat aproximativ 15 luni pentru a ajunge la proces. Un juriu a condamnat două companii Trump pentru toate cele 17 acuzații de infracțiuni în decembrie anul trecut. Problemele din noul caz sunt mai restrânse, dar accentul pus pe Trump personal pare sigur că va prelungi lucrurile.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs