Sudul global dă naștere unui nou sistem de plăți care schimbă regulile jocului


Sfidând sistemul monetar occidental, Uniunea Economică Eurasiatică conduce Sudul global către un nou sistem de plăți comun care să ocolească dolarul american.

Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) accelerează elaborarea unui sistem comun de plăți, care a fost discutat îndeaproape timp de aproape un an cu chinezii, sub conducerea lui Serghei Glazyev, ministrul EAEU responsabil cu integrarea și macroeconomia.

Prin intermediul organismului său de reglementare, Comisia Economică Eurasiatică (CEE), EAEU tocmai a extins o propunere foarte serioasă către națiunile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) care, în mod crucial, sunt deja pe cale să se transforme în BRICS+: un fel de G20 al Sudului Global.

Sistemul va include un card de plată unic – în concurență directă cu Visa și Mastercard – care va uni MIR rusesc deja existent, UnionPay din China, RuPay din India, Elo din Brazilia și altele.

Acest lucru va reprezenta o provocare directă la adresa sistemului monetar conceput (și impus) de Occident, în mod direct. Și vine pe fondul faptului că membrii BRICS își tranzacționează deja schimburile comerciale bilaterale în monedele locale și ocolesc dolarul american.

Această uniune EAEU-BRICS a fost pregătită de mult timp – iar acum va avansa, de asemenea, spre prefigurarea unei fuziuni geoeconomice suplimentare cu națiunile membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

EAEU a fost înființată în 2015 ca o uniune vamală a Rusiei, Kazahstanului și Belarusului, la care s-au alăturat un an mai târziu Armenia și Kârgâzstanul. Vietnamul este deja un partener de liber schimb al EAEU, iar Iranul, membru recent consacrat al SCO, este, de asemenea, în curs de a încheia un acord.

EAEU este conceput pentru a pune în aplicare libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și lucrătorilor între țările membre. Ucraina ar fi fost membră a EAEU dacă nu ar fi existat lovitura de stat de pe Maidan din 2014, pusă la cale de administrația Barack Obama.

Vladimir Kovaliov, consilier al președintelui CEE, a rezumat totul pentru ziarul rusesc Izvestia. Accentul este pus pe crearea unei piețe financiare comune, iar prioritatea este dezvoltarea unui ”spațiu de schimb” comun: ”Este vorba de un spațiu de schimb comun. Am făcut progrese substanțiale, iar acum activitatea se concentrează pe sectoare precum cel bancar, al asigurărilor și al pieței bursiere.”

În curând va fi înființat un nou organism de reglementare pentru sistemul financiar comun UEE-BRICS propus.

Între timp, comerțul și cooperarea economică între UEEA și BRICS au crescut de 1,5 ori numai în prima jumătate a anului 2022.

Ponderea BRICS în cifra de afaceri totală a comerțului exterior al EAEU a ajuns la 30%, a dezvăluit Kovalyov la Forumul internațional de afaceri BRICS de lunea trecută, de la Moscova:

”Este recomandabil să se combine potențialul instituțiilor de dezvoltare macrofinanciară ale BRICS și EAEU, în special Noua Bancă de Dezvoltare BRICS, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), precum și instituțiile naționale de dezvoltare. Acest lucru va face posibilă obținerea unui efect sinergic și asigurarea unor investiții sincronizate în infrastructura durabilă, producția inovatoare și sursele de energie regenerabilă.”

Aici vedem încă o dată convergența tot mai avansată nu doar a BRICS și EAEU, ci și a instituțiilor financiare profund implicate în proiecte din cadrul Noilor Drumuri ale Mătăsii, sau Inițiativa ”Belt and Road” (BRI), condusă de China.

Oprirea erei jafului

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente pentru a schimba jocul, președintele rus Vladimir Putin ridică miza prin solicitarea unui nou sistem internațional de plăți bazat pe blockchain și monede digitale.

Proiectul pentru un astfel de sistem a fost prezentat recent la primul Forum economic eurasiatic de la Bișkek.

În cadrul forumului, EAEU a aprobat un proiect de acord privind plasamentul și circulația transfrontalieră a valorilor mobiliare în statele membre și a modificat reglementările tehnice.

Următorul mare pas este organizarea agendei unei reuniuni cruciale a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, care va avea loc la 14 decembrie la Moscova. Putin va fi acolo – în persoană. Și nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să facă un anunț care să schimbe jocul.

Toate aceste mișcări capătă o importanță și mai mare, deoarece se leagă de comerțul în creștere rapidă și interconectat dintre Rusia, China, India și Iran: de la dorința Rusiei de a construi noi conducte care să deservească piața chineză – până la Rusia, Kazahstan și Uzbekistan care discută despre o uniune a gazelor atât pentru aprovizionarea internă, cât și pentru exporturi, în special către principalul client, China.

Încet, dar sigur, ceea ce se conturează este imaginea de ansamblu a unei lumi fracturate iremediabil, cu un sistem dual de comerț/circulație: unul se va învârti în jurul rămășițelor sistemului dolarului, iar celălalt se construiește în jurul asocierii dintre BRICS, EAEU și SCO.

Împingând și mai departe pe drum metafora patetică recentă inventată de un șef eurocrat de prost gust: ”jungla” se desprinde cu desăvârșire de ”grădină”. Fie ca această fractură să persiste, deoarece un nou sistem internațional de plăți – și apoi o nouă monedă – va avea ca scop să oprească pentru totdeauna Era jafului occidental-centric.

………
Un comentariu de Pepe Escobar, publicat în revista The Cradle pe 30 noiembrie 2022. Escobar este editorialist la The Cradle, redactor-șef la Asia Times și analist geopolitic independent axat pe Eurasia. De la jumătatea anilor 1980, a trăit și a lucrat ca corespondent străin la Londra, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore și Bangkok. Este autorul a nenumărate cărți; cea mai recentă fiind Raging Twenties.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs