Optimismul Arabiei Saudite pe fondul unui atac stupid al stângii americane

Un comentariu de Jameel Altheyabi apărut pe 10 octombrie 2022 în publicația saudigazette.com (Arabia Saudită)

Recenta decizie a grupului petrolier OPEC Plus de a reduce producția de petrol a țărilor lor cu două milioane de barili pe zi a declanșat la Washington o nouă ofensivă împotriva organizației.

Este ca și cum s-ar fi deschis Cutia Pandorei, astfel încât ”șerpii” din ”Congres”, în special reprezentanții Partidului Democrat, ies din ea pentru a viza Arabia Saudită cu diferite tipuri obrăznicii, precum și încercări de a impune sancțiuni împotriva regatului.

Acest lucru se datorează doar faptului că decizia suverană luată de conducerea saudită se află la Riyadh, și nu în vreo capitală occidentală sau orientală, fiind în deplin acord cu membrii OPEC Plus.

Americanii au considerat decizia OPEC Plus ca fiind o umilință din partea prințului moștenitor saudit și a prim-ministrului Mohammed Bin Salman față de președintele democrat al SUA, Joe Biden.

De asemenea, au susținut că decizia OPEC Plus reprezintă o părtinire saudită față de Rusia în confruntarea cu Statele Unite. Liderii administrației Biden și ai Casei Albe au ieșit la rampă cu amenințări subînțelese, cum ar fi că Washingtonul își studiază opțiunile împotriva Riadului.

Astfel, s-a deschis ușa pentru aliații lui Biden din Congres, care au amenințat cu promovarea Legii privind interzicerea cartelurilor producătoare și exportatoare de petrol (NOPEC). Proiectul de lege NOPEC amenință să pedepsească Arabia Saudită într-o manieră similară cu Legea privind justiția împotriva sponsorilor terorismului (JASTA).

Ei au găsit ocazia de a scrie pe Twitter și de a sta în fața ecranelor televiziunilor prin satelit pentru a delibera asupra unor propuneri precum retragerea sistemelor de rachete din Arabia Saudită și din Emiratele Arabe Unite, oprirea furnizării de arme către regat și pedepsirea tuturor țărilor OPEC Plus pe care le consideră necooperante cu Washingtonul.

Toate opțiunile de mai sus sunt deja condamnate la eșec. Ei știu foarte bine că Arabia Saudită nu își folosește petrolul ca armă politică. Dimpotrivă, explorează toate opțiunile pentru a se asigura că își folosește petrolul pentru a servi interesele proiectelor sale economice și de dezvoltare.

Ei știu foarte bine că Arabia Saudită stă întotdeauna în spatele eforturilor de a stabiliza piețele acestui produs de bază strategic timp de decenii, într-un mod care să fie în beneficiul poporului său și al popoarelor lumii.

De asemenea, americanii sunt conștienți de faptul că cererea globală slabă de petrol din cauza pandemiei, timp de aproape doi ani, a dus la performanțele jalnice ale economiei globale. Este unul dintre motivele pentru care Arabia Saudită face demersuri pentru a convinge restul producătorilor de petrol să mențină un preț care să corespundă cerințelor economiei sale și ale economiei aliaților săi din OPEC Plus.

Și, dacă își amintesc, pot vedea foarte bine că aceste demersuri, în plină criză pandemică mondială, au dus la o răcire a relațiilor dintre Riad și Moscova.

Este cert că noua Arabie Saudită a luat o cale diplomatică intitulată ”Relații echilibrate cu Occidentul și Orientul”. Este un echilibru care include și Rusia, și Statele Unite ale Americii, și China.

În timp ce Riadul rămâne loial aliaților și prietenilor săi, nu înseamnă că îi consideră pe adversarii Washingtonului dușmanii săi.

Doctrina de bază a diplomației saudite sub conducerea Custodelui celor Două Sfinte Moschei, regele Salman și prințul moștenitor Mohammed bin Salman, subliniază faptul că interesul regatului este mai presus de orice alte considerente. Iar suveranitatea nu trebuie doar să fie percepută, ci și exercitată efectiv, fără presiuni sau concesii.

Disponibilitatea opțiunilor strategice rămâne în mâinile liderilor saudiți.

Riadul își dă seama că sunt posibile mișcări precum oprirea exporturilor de arme sau impunerea de sancțiuni în materie de comerț exterior. Gesturi în niciun caz surprinzătoare. Prin urmare, alternativele pentru Arabia Saudită sunt pregătite și decise.

În același timp, regatul știe foarte bine că există înțelepți puternici la Washington care știu că acțiunile neprietenoase ale Statelor Unite împotriva Arabiei Saudite nu vor dăuna doar regatului. Ele vor afecta negativ și Washingtonul. Este opusul a ceea ce doresc idioții ”de stânga” americani.

Fostul președinte George W. Bush a anunțat în timpul președinției sale că, dacă Congresul va adopta legea NOPEC, va apela la dreptul său de veto. Chiar și Joe Biden, unul dintre susținătorii legii în 2007, a devenit lipsit de entuziasm după alegerea sa ca președinte.

Cu siguranță, ar fi o prostie din partea Washingtonului să sacrifice legăturile strategice profunde și istorice dintre cele două țări și interesele comune întrepătrunse pentru a satisface reprezentanții Congresului care instigă la ură și dușmănie față de Arabia Saudită. Și care nu au încredere în fosta și actuala sa conducere.

Este motivul pentru care conducerea saudită a avut grijă să nu comenteze recenta retorică a liderilor democrați. Ministrul de stat Adel Al-Jubeir, într-un interviu acordat canalului Fox, a reafirmat poziția înțeleaptă a regatului atunci când a declarat că Arabia Saudită nu se gândește la modul în care au vorbit adversarii săi. Și că doar oferta și cererea guvernează afacerile cu petrol ale regatului.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs