28.2 C
București
joi, 28 septembrie 2023

”Dacă va fi ales, bursa se va prăbuși”: Avertismentul lui Trump pentru 2020 despre Biden se adeverește

Un articol de Ben Zeisloft pentru DailyWire.com

Un clip cu fostul președinte Donald Trump susținând că alegerea președintelui Joe Biden ar duce la prăbușirea bursei a circulat vineri pe internet, după ce Wall Street a cunoscut o baie de sânge.

Rezerva Federală a majorat miercuri după-amiază țintele pentru rata fondurilor federale cu 0,75%, ceea ce a făcut ca indicele Dow Jones Industrial Average, care urmărește 30 dintre cele mai importante companii de pe bursele americane, să se prăbușească cu peste 500 de puncte. După ce a stagnat joi, indicele a mai scăzut cu încă 500 de puncte vineri după-amiază devreme, până la 29.400. Pe 20 ianuarie 2021, ziua învestirii lui Biden, Dow Jones închisese puțin peste 30.900 de puncte.

”Au spus că bursa va exploda dacă eu voi fi ales”, a declarat Trump în timpul unei dezbateri prezidențiale din 2020. ”Dacă va fi ales Biden, bursa se va prăbuși”.

Într-adevăr, economia Statelor Unite a lâncezit în ultimii doi ani sub multiple perturbări – inclusiv lipsa forței de muncă, blocaje în lanțul de aprovizionare și invazia rusă în Ucraina -, toate acestea contribuind la agravarea presiunilor inflaționiste.

Nivelul prețurilor între august 2021 și august 2022 a crescut cu 8,3%, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii, marcând o ușoară moderare față de o creștere de 8,5% de la an la an în iulie și de 9,1% de la an la an în iunie. În ciuda moderării inflației de la an la an, prețurile de la o lună la alta pentru alimente, adăpost și servicii medicale au crescut, în timp ce inflația de bază – un indicator care exclude alimentele și energia, care tind să fie mai volatile – a continuat să crească.

Cu toate acestea, oficialii din administrația Biden au susținut că economia este puternică. Când corespondentul Fox News Peter Doocy a presat-o pe Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, în legătură cu un sondaj care arăta că 83% dintre americani cred că economia este ”slabă sau nu prea bună” la începutul anului, Jean-Pierre a întârit ideea că economia s-a îmbunătățit de când Biden a preluat funcția.

”Ceea ce încerc să vă spun este că economia se află într-un loc mai bun decât a fost din punct de vedere istoric”, a declarat Jean-Pierre. ”Și astfel, noi simțim, aici, la această administrație și alți experți, de asemenea… simțim că suntem într-o poziție bună pentru a ne confrunta cu inflația. Suntem într-o poziție bună pentru a începe cu adevărat să lucrăm la scăderea prețurilor.”

Un factor-cheie care a stat la baza presiunilor inflaționiste a fost costul energiei. Biden a promovat energia regenerabilă, în timp ce a închiriat mai puține terenuri federale pentru forarea de petrol și gaze naturale decât oricare dintre predecesorii săi de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. La începutul mandatului său, Biden a respins, de asemenea, extinderile proiectului de gazoduct Keystone XL.

Rezerva Federală a majorat în mod repetat țintele privind ratele dobânzilor ca răspuns la creșterea nivelului prețurilor. Oficialii au anunțat, de asemenea, majorări ale ratelor dobânzilor de 0,75% în iunie și iulie – măsuri menite să descurajeze inflația prin creșterea costului de împrumut al banilor pentru întreprinderi și consumatori. Cu scopul de a stimula economia după recesiunea indusă de blocaj, Rezerva Federală stabilise anterior o rată țintă a dobânzii aproape de zero și achiziționa obligațiuni guvernamentale de pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole