De ce suntem în topul UE și la prețul energiei

Mafia din energie își face de cap fără ca vreo instituție a statului să intervină. Principalii beneficiari sunt niște mega-corporații multinaționale. Totul pe spatele nostru. Președintele Iohannis, DNA și serviciile secrete (altădată foarte energice și combative) privesc din tribună și ridică din umeri. Nu li se pare că ar fi o problemă de securitate națională. Să vedem cum stă treaba, mai exact.

Societatea de stat Nuclearelectrica produce energie cu 250 de lei MW/h (în total, 17% din ce se consumă în România). Ulterior, o vinde agenților de intermediere cunoscuți drept ”traderi” cu 2.000 de lei. Apoi aceștia o dau mai departe altor firme de stat și distribuitorilor.

Acționarii de la Nuclearelectrica sunt Ministerul Energiei (cu 82,5%), condus de Virgil Popescu, și Fondul Proprietatea. Amintim că la nunta fiicei lui Popescu a participat David Muniz, însărcinatul cu diverse afaceri al Ambasadei SUA.

Astăzi, prețul la bursă al energiei electrice vândută în România era de 436 euro/MWh, adică 2.136 lei (vezi grafic). În creștere cu 11% față de ziua precedentă.

Unii ar putea să întrebe de ce Nuclearelectrica, o firmă de stat aflată sub controlul ministrului Popescu, își pune un adaos ireal de 700% față de prețul de producție. Și de ce 17% din energia consumată în România, produsă ieftin de Nuclearelectrica, nu poate fi distribuită, la fel de ieftin, populației.

Ei bine, pe când se afla la Palatul Victoria, USR a pus presiune pe Guvern pentru a grăbi liberalizarea prețului la energie. Cum știm, USR a fost și rămâne un înfocat susținător al corporațiilor cu sedii la Bruxelles și New York. Măsura s-a dovedit a fi un dezastru începând din ianuarie 2021. În 8 luni de guvernare, USR nu a propus niciun proiect menit să protejeze consumatorii.

Între timp, noul guvern PSD-PNL-UDMR a decis compensarea tarifelor la energia electrică. Compensare de care beneficiază din plin distribuitorii (EON, ENEL ș.a.m.d) și traderii. Adică băieții deștepți care lucrează cu un laptop și un telefon pentru a negocia cu Nuclearelectrica prețul nesimțit de 400 euro/MWh.

În 2019, USR susținea că, dacă vor fi creșteri de prețuri, vina ar fi numai a PSD, pentru că nu s-a conformat regulamentului european care elimina plafoanele. De subliniat că liberalizarea pieței de energie din România urmează liniile de politică europeană. A fost una dintre condițiile de aderare la UE.

Toate bune și frumoase cu normele UE, doar că populația și economia nu pot suporta noile prețuri datorate în principal liberalizării, apoi proiectelor de tip Green Deal și parțial războiului. În timp ce guvernul a ales să supraimpoziteze producătorii de energie, traderii şi furnizorii (și se gândesc inclusiv la deliberalizarea pieței), USR a solicitat abrogarea „urgentă” a ordonanţei privind plafonarea şi compensarea, propunând vouchere pentru consumatorii vulnerabili. Cum anume gândește Cătălin Drulă că ar putea plăti românii ”nevulnerabili” facturi de peste 1.000 de euro, e altă problemă.

Cum era de așteptat, ministrul Popescu aruncă acum pisica în curtea lui Putin, vinovatul de serviciu pentru toate nenorocirile picate asupra Europei și, implicit, asupra României.

În concluzie, România a fost forțată, prin tratatul cu UE, să liberalizeze piața de energie într-un moment foarte prost, iar rezultatul s-a văzut imediat: o creștere-șoc a prețului per MWh, încă din septembrie 2021. Cu alte cuvinte, cu câteva luni bune ÎNAINTE de izbucnirea războiului din Ucraina.

Putem spune fără să greșim că Virgil Popescu (un ministru care în 2021 își punea speranțele în deschiderea NordStream 2) minte fără să clipească când spune că rușii sunt principalii vinovați pentru prețul aberant la energie.

Se știe că în comerț nu producătorii câștigă cel mai mult, ci intermediarii. Cunoscuții samsari. Care profită sub ochii îngăduitori ai guvernului.

Ministrul Popescu nu doar că lasă lucrurile așa cum sunt, dar s-a arătat dispus să le bage samsarilor și mai mulți bani în buzunar, sub forma compensațiilor cerute insistent. Și negociate pe sub masa mirilor, la nunta aceluiași ministru.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs