19 procurori generali din SUA îndeamnă BlackRock să nu mai promoveze o agendă politică

Un articol de Alex Newman pentru publicația The Epoch Times

O coaliție din ce în ce mai mare de procurori generali se opune BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume. Aceștia spun că firma de investiții își pune agenda politică mai presus de interesele clienților săi și de securitatea națională.

Pe 4 august, un grup de 19 procurori generali ai SUA, cu orientare republicană, au trimis o scrisoare (pdf) ferm formulată către directorul general al BlackRock, Laurence Douglas Fink, cunoscut sub numele de Larry Fink. Aceștia l-au îndemnat să pună capăt agendei sale politice și să se întoarcă la îndatoririle sale fiduciare. În plus, au adăugat că acțiunile companiei s-ar putea dovedi ilegale.

Este posibil să urmeze investigații și inițiative legislative în congres, au declarat procurorii pentru Epoch Times.

”Statul nostru investește masiv în organizații precum BlackRock, iar ele au o datorie fiduciară față de statul Montana, [trebuie] să investească banii noștri în cel mai bun mod posibil pentru a obține profit”, a explicat telefonic procurorul general al statului Montana, Austin Knudsen. ”Aceasta nu include în niciun caz promovarea unei agende liberale.”

Firma de investiții și aliații săi nu au reușit să convingă legislativele de stat să le susțină ideile, a continuat avocatul. El a criticat puternic impulsul economic al BlackRock de a impune americanilor ”viziuni idealiste, verzi, utopice și progresiste”.

”Cred că astfel de companii sunt într-adevăr pe punctul de a eșua și de a-și încălca obligațiile fiduciare”, a spus el. La momentul respectiv, Knudsen a anunțat următorii pași, și anume investigații și revizuiri legislative.

Potrivit judecătorilor, statele dispun de un arsenal de legi care obligă firmele fiduciare precum BlackRock să acționeze ”exclusiv” în interesul clienților lor. ”Scopul exclusiv” al acestora este de a face profit. Cu alte cuvinte, singura lor misiune este de a obține bani, nu de a promova agende politice alternative.

Scrisoarea acuză BlackRock de ”activism” și de sacrificarea celor mai bune interese ale clienților săi, ale contribuabililor și ale pensionarilor prin faptul că se concentrează, printre altele, pe ”agenda sa climatică”.

Procurorii generali din următoarele state au ratificat scrisoarea: Arizona, Nebraska, Alabama, Arkansas, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Ohio, Oklahoma, Carolina de Sud, Texas, Utah și Virginia de Vest.

”Indiferent dacă motivele mixte provin din dorința de a salva lumea sau de a atrage investiții de la fonduri de pensii europene sau chiar de stânga, nu face nicio diferență în ceea ce privește încălcarea legii”, explică scrisoarea.

”Statele noastre nu vor sta cu mâinile în sân în timp ce pensiile americanilor sunt sacrificate pentru agenda climatică a BlackRock”, avertizează ei.

Procurorul general al statului Indiana, Todd Rokita, unul dintre semnatari, a declarat pentru Epoch Times că s-a simțit obligat să intervină.

”În calitate de procuror general, am responsabilitatea de a proteja consumatorii de restricțiile de producție și de manipularea ilegală a pieței”, a declarat el, prin e-mail.

”Marile bănci și managerii de active își coordonează eforturile pentru a suprima investițiile în energie. Scopul lor este de a închide centralele pe bază de cărbune și gaze naturale pentru a-și promova agenda politică.”

Potrivit avocatului Rokita, propriile declarații publice și angajamente ale BlackRock dovedesc că societatea a folosit activele cetățenilor pentru a ”exercita presiuni asupra companiilor cu scopul de a elimina treptat combustibilii fosili, a crește prețurile la energie, a provoca inflație și a slăbi securitatea națională a SUA”. Și alți procurori generali au ridicat această problemă.

”BlackRock și alte firme de gestionare a activelor pretind în mod clar că domină piața”, a adăugat el.

BlackRock: un mastodont economic

Cu active de peste 10 trilioane de dolari, BlackRock este una dintre cele mai puternice entități din lume. Potrivit cifrelor citate în scrisoare, gestionează o avere mai mare decât PIB-ul anual al tuturor țărilor din lume, cu excepția SUA și a Chinei.

BlackRock deține, de asemenea, participații semnificative (adesea cele mai mari) într-o gamă largă de companii din SUA și din întreaga lume. Aceasta include în mod regulat participații în companii concurente.

Prin urmare, firma cu sediul la New York are o mare influență asupra politicilor acestor companii, precum și asupra politicilor guvernamentale din întreaga lume.

Astăzi, oficialii BlackRock (ca și predecesorii lor) au o relație foarte strânsă cu administrația Biden și cu Rezerva Federală (Fed). Criticii spun că există un sistem de schimburi permanente între companie și guvern, care le permite să colaboreze îndeaproape.

Joe Biden l-a ales pe Brian Deese, șeful global al investițiilor durabile la BlackRock, pentru a conduce Consiliul Economic Național. Anterior, Deese a fost consilier principal al președintelui Obama și al fostului secretar de stat Hillary Clinton.

Michael Pyle, fost șef global al strategiei de investiții la BlackRock și fost oficial al lui Obama, este în prezent consilierul economic principal al vicepreședintelui Kamala Harris.

Un alt oficial de rang înalt al administrației Biden, secretarul adjunct al Trezoreriei, Adewale Adeyemo, a fost anterior șeful de cabinet al directorului general al BlackRock, Larry Fink.

Larry Fink, un democrat de-o viață, este, de asemenea, foarte implicat. El face parte din consiliul de administrație al puternicului Council on Foreign Relations, care centralizează oficiali guvernamentali, grupuri media și cele mai mari afaceri financiare. De asemenea, Fink este în consiliul de administrație al Forumului Economic Mondial (WEF). Council on Foreign Relations și WEF promovează politici de sustenabilitate a mediului susținute de ONU, aliniate cu obiectivele BlackRock.

Compania a fost criticată de mult timp. BraclRock este acuzată că subminează securitatea națională și competitivitatea economică a SUA prin direcționarea investițiilor străine către China comunistă.

De asemenea, este criticată pentru rolul necorespunzător în diverse operațiuni ale Rezervei Federale. Criticii spun că, în cele din urmă, banii contribuabililor sunt direcționați în mod sistematic către companii selectate, care doresc să promoveze agenda sa.

De exemplu, în martie 2020, divizia de consultanță a BlackRock, unitatea FMA (o divizie separată de operațiunile sale de gestionare a investițiilor), a primit un rol principal în răspunsul guvernului american la pandemia de coronavirus.

La acea vreme, Rezerva Federală a ales FMA pentru a gestiona un program de urgență de achiziționare de active. Dar nu a existat niciun proces prin care alți administratori de active ar fi putut depune o ofertă. Cu alte cuvinte, BlackRock a fost aleasă fără o procedură de licitație competitivă.

În mod similar, BlackRock a supervizat programul de active al Fed pentru Bear Stearns și AIG în timpul crizei economice din 2007.

Dar, deocamdată, procurorii atacă conducerea BlackRock pe un alt aspect, și anume că această companie își folosește influența enormă pentru a-și impune opțiunile politice și economice asupra companiilor americane și, în sens mai larg, asupra întregii economii americane.

Una dintre problemele ridicate de judecători este ”criteriul ESG”, întrucât administratorul de active favorizează companiile care depun eforturi pentru a implementa măsuri ”de mediu, sociale și de guvernanță” (ESG) în detrimentul altor companii sigure și profitabile.

Influența BlackRock și a câtorva alți giganți financiari a dus la o concentrare globală asupra criteriilor ESG și la o extindere a investițiilor ESG în întreaga lume. Companiile de pretutindeni și-au schimbat radical pozițiile și politicile de mediu.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către Epoch Times, Ed Sweeney, director general al BlackRock, a apărat compania și politicile sale.

”Suntem fideli clienților noștri, ajutându-i să navigheze între riscurile și oportunitățile de investiții, astfel încât să își poată atinge obiectivele financiare pe termen lung”, a scris acesta.

”Banii pe care îi gestionăm nu ne aparțin”, a continuat el. ”Banii aparțin clienților noștri, mulți dintre ei luând propriile decizii de alocare a activelor și de construire a portofoliului. Oferim o gamă de produse și strategii pentru a obține rezultatele dorite de aceștia. Este alegerea lor. Mulți dintre clienții noștri aleg să investească într-un mix de companii energetice tradiționale, infrastructură de gaze naturale, surse regenerabile și noi tehnologii de decarbonizare, datorită oportunităților de investiții care decurg din rolul lor critic în economie.”

”La începutul acestui an, am extins și mai mult posibilitățile de alegere, oferind clienților instituționali interesați, inclusiv tuturor clienților de pensii publice din SUA, posibilitatea de a vota direct pentru acțiunile lor”, a declarat Sweeney. ”Clienții care au ales această opțiune [diversitatea] reprezintă 530 de miliarde de dolari, adică mai mult de un sfert din investițiile în indici ale clienților instituționali.”

Încălcări legale

Cu toate acestea, judecătorii nu au fost convinși. Procurorul general Knudsen din Montana a declarat că firma nu a emis încă un răspuns oficial la scrisoare.

Întrebat de Epoch Times ce părere are despre comentariile lui BlackRock, avocatul a spus că o astfel de declarație ”nu este chiar surprinzătoare”. Este, a adăugat el, o ”divagație foarte frumoasă” și un ”non-răspuns”.

”Sunt sigur că se confruntă cu o mulțime de presiuni din partea statului Montana și a multor alte state care urmăresc ceea ce fac”, a spus el. ”Este un risc destul de semnificativ pentru BlackRock, așa că mă aștept ca ei să încerce să îl reducă cât mai mult posibil.”

În scrisoare, procurorii generali au evidențiat un număr semnificativ de posibile încălcări ale legii și i-au cerut lui Fink și BlackRock să le remedieze. Printre aceste încălcări se numără luarea în considerare a unor factori externi care nu au nimic de-a face cu interesele financiare ale clienților.

”În timp ce problema este una de apreciere a capitalului pe termen lung, prioritizarea de către BlackRock a obiectivelor sociale și de mediu, cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, indică cel puțin un motiv mixt”, se arată în scrisoare.

Funcționarea cu un ”motiv mixt”, avertizează scrisoarea, indică o ”încălcare pe scară largă” a legilor care cer ca un agent fiduciar să acționeze exclusiv în interesul clienților.

”O responsabilitate fiduciară presupune să pui interesul superior al clienților tăi înaintea oricărei agende politice”, insistă procurorul general al Arizonei, Mark Brnovich, republicanul care a inițiat acțiunea. ”Contribuția la asigurarea securității financiare a pensiilor trebuie să fie prima prioritate a acestui administrator de active.”

Scrisoarea citează în special rolul BlackRock într-o rețea globală de companii cunoscută sub numele de Net Zero Managers Alliance. Această rețea invită membrii săi să contribuie la eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivele stabilite în Acordul de la Paris.

Net Zero Managers Alliance își descrie viziunea pe site-ul său: ”Toate activele aflate în administrare trebuie să atingă un nivel de emisii nete zero până în 2050 sau mai devreme”.

Potrivit scrisorii, BlackRock lucrează, de asemenea, ”pentru a înăbuși opiniile contrare”.

”În loc să fie un spectator care pariază pe joc, BlackRock a îmbrăcat tricoul de fundaș și a intrat pe teren în mod agresiv”, continuă scrisoarea. ”Înăbușirea discursului politic este acțiunea unui activist cu o opinie puternică, nu a unui mandatar neutru care caută dialogul”.

În cele din urmă, în ceea ce privește manipularea pieței de energie, procurorii au avertizat cu privire la posibile încălcări ale normelor antitrust. Printre altele, ”boicoturile de grup”, ”restricțiile comerciale” și ”refuzurile concertate de a negocia”. Toate aceste comportamente încalcă ”în mod clar” legislația antitrust.

Toate problemele expuse au afectat în mod negativ statele și fondurile lor de pensii, au adăugat ei.

Pentru a-și susține punctul de vedere, procurorul general al statului Montana, Knudsen, a subliniat ravagiile provocate industriei cărbunelui și producătorilor de energie din stat de către politicile ”verzi” promovate de instituțiile financiare.

”În conformitate cu legea din Montana, Consiliul nostru de Investiții și cei aflați sub contract cu acesta au obligația legală de a face bani”, a declarat avocatul Knudsen. ”Nu există nicio obligație de a ne îngriji de emisiile de carbon, nu asta spune legea noastră.”

”Când începi să-ți sacrifici obligațiile pentru a promova idei ecologice și programe climatice, atunci devine o problemă pentru procurorii generali ca mine”, adaugă el.

”Vorbele sunt inutile”, avertizează el. Acum, el și omologii săi așteaptă să vadă cum răspunde BlackRock și sunt nerăbdători să obțină mai multe informații.

”Următorul pas este investigația”, continuă Knudsen, adăugând că toate alegerile BlackRock vin din partea conducerii sale. ”Trebuie să vedem cât de mult au coborât în această dezlănțuire. Aici intervine biroul meu; putem investiga unele dintre aceste probleme.”

Legislativul de stat este, de asemenea, susceptibil să acționeze. ”Aș fi șocat dacă legislativul de stat nu ar aborda această problemă în următoarea sesiune și nu ar lua măsuri în acest sens”, recunoaște el. Apoi adaugă că vor avea loc discuții și cu guvernatorul și cu Consiliul de Stat pentru Investiții.

”Lui BlackRock, îi spun să nu mai intervină în aceste companii și să își facă treaba”, adaugă el.

Lovituri împotriva finanțelor și a rețelelor acestora

Procurorii generali tocmai au lansat prima salvă împotriva BlackRock. Dar, până la începutul anului 2022, o coaliție de 16 trezorieri de stat își propusese deja să conteste firmele de investiții.

În frunte cu Riley Moore, trezorierul statului Virginia de Vest, o duzină de state au avertizat că vor înceta să mai facă afaceri cu BlackRock și cu alte mari instituții financiare dacă nu vor reduce strategiile ”woke” – cum ar fi războiul împotriva surselor tradiționale de energie.

Luna trecută, biroul trezorierului din Virginia de Vest a plasat cinci instituții financiare importante pe o ”listă restricționată de instituții financiare” din acest stat. În prezent, acestora li s-a interzis să mai facă afaceri cu Virginia de Vest din cauza ”conflictelor de interese” și a atacurilor împotriva furnizorilor de energie.

Instituțiile de pe listă sunt BlackRock Inc, Goldman Sachs Group Inc, JP Morgan Chase & Co, Morgan Stanley și Wells Fargo & Co. O mare bancă a reușit să scape de pe listă prin ridicarea interdicției de a acorda împrumuturi companiilor care utilizează combustibili fosili. Acesta este un sector crucial în Virginia de Vest.

Într-un interviu telefonic cu Epoch Times, Moore i-a lăudat pe procurorii generali pentru scrisoarea lor și eforturile de a aplica legea.

Fiind de acord cu aceștia, Moore a declarat că instituțiile financiare ar trebui să facă ceea ce le cere legea, și anume să obțină bani pentru clienții lor (care în multe cazuri includ guvernele de stat și fondurile de pensii) și nu să pună în aplicare agende politice.

În opinia sa, politicile de război sunt impuse exclusiv de stânga: ”Nu ar trebui să se gândească la toate aceste prostii. Ei fac politică cu banii noștri, încercând să își impună agenda asupra țării.”

”Proprii noștri bani sunt folosiți ca o armă împotriva noastră.”

Scopul coaliției trezorierilor este de a determina ”băncile să se comporte ca niște bănci”, a continuat Moore: ”[Instituțiile trebuie să] iasă din prostiile politice și să nu mai încerce să ne ucidă industriile”.

”Primesc bani din taxe de la industria combustibililor fosili în timp ce încearcă să elimine această industrie.”

Printre consecințele acțiunilor băncilor se numără creșterea prețurilor la energie, care contribuie la creșterea rapidă a inflației, creșterea dependenței de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru bateriile vehiculelor electrice și echipamentele de energie eoliană și solară, mai puține locuri de muncă disponibile pentru americani și multe altele.

Chiar și eforturile din Virginia de Vest de a extrage minerale rare (un sector industrial crucial dominat în prezent de PCC) nu pot avea acces la capital din cauza politicilor de blocaj bancar, se plânge el.

”Noi toți plătim pentru acest experiment social pe care ni-l impun. Ei ar prefera să depindem de China”.

Băncile au emis declarații de condamnare a lui Moore. ”Nu mă deranjează deloc”, răspunde el.

La fel ca procurorii generali, Moore se așteaptă ca multe alte state – inclusiv state mari precum Texas – să adopte politici similare.

”Noi suntem primii, dar în spatele meu este o armată. În următoarele sesiuni legislative din întreaga țară vor apărea multe proiecte de lege pe această temă.”

BlackRock ar fi trebuit să răspundă la scrisoarea procurorilor până pe 19 august.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Furtuna intr-un pagar de apa Corb la corb nu scoate ochii Oricum banii decid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs