Dezvăluire: Conexiunile offshore ale președintelui ucrainean ”anti-oligarhi”

 

Un articol de Luke Harding apărut în publicația globalistă The Guardian, pe 3 octombrie 2021

A fost o poveste care, în alte vremuri, ar fi părut imposibilă. Timp de patru ani, actorul și comediantul Volodymyr Zelenskiy a distrat audiențele televiziunilor din Ucraina cu rolul său principal în sitcomul ”Servitorul poporului”. Zelenskiy a jucat rolul unui profesor care, indignat de corupția cronică din țara sa, candidează cu succes la președinție. În 2019, Zelenskiy a transformat ficțiunea în realitate când a participat la alegerile prezidențiale reale din Ucraina și a câștigat.

În campania electorală, Zelenskiy s-a angajat să curețe sistemul de conducere dominat de oligarhii din Ucraina. Și a denunțat politicieni precum Petro Poroșenko, bogatul președinte în exercițiu, care și-au ascuns activele în offshore. Mesajul a funcționat. Zelenskiy a obținut 73% din voturi și acum stă într-un birou luxos din capitala Kiev, decorat cu tavane din stuc aurit. Luna trecută, el a purtat discuții cu Joe Biden în Biroul Oval.

Documentele Pandora, scurse către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și împărtășite cu The Guardian ca parte a unei investigații globale, sugerează însă că Zelenskiy este mai degrabă asemănător cu predecesorii săi.

Documentele sugerează că acesta a avut – sau are – o participație nedezvăluită anterior într-o companie offshore, pe care se pare că a transferat-o în secret unui prieten, cu câteva săptămâni înainte de a câștiga votul prezidențial.

Zelenskiy nu a comentat afirmația, în ciuda încercărilor extinse ale The Guardian și ale partenerilor săi media de a-l contacta. Purtătorul său de cuvânt, Sergiy Nikiforov, a trimis un mesaj: ”Nu va fi un răspuns”.

Dosarele dezvăluie că Zelenskiy a participat la o rețea vastă de companii offshore, deținută în coproprietate cu prietenii săi de lungă durată și cu partenerii de afaceri din televiziune. Printre aceștia se numără Serhiy Shefir, care a produs emisiunile de succes ale lui Zelenskiy, și fratele mai mare al lui Shefir, Borys, care a scris scenariile. Un alt membru al consorțiului este Ivan Bakanov, un prieten din copilărie. Bakanov a fost directorul general al studioului de producție al lui Zelenskiy, Kvartal 95.

Fotografie din ”Servitorul poporului”, show de comedie satirică cu Volodymyr Zelenskiy în rolul președintelui ucrainean

Toate sunt asociate cu orașul natal al lui Zelenskiy din sudul Ucrainei, Kryvyi Rih. După ce a câștigat puterea, Zelenskiy a adus acești aliați apropiați în guvern. Bakanov a devenit șeful agenției de securitate ucrainene SBU. Zelenskiy l-a făcut pe Serhiy Shefir primul său asistent, un rol neremunerat care implică gestionarea programului zilnic al președintelui. Un al patrulea membru al acestui grup de apropiați, Andriy Yakovlev, este regizor de film și producător la Kvartal 95.

Zelenskiy a declarat că numirile au fost mai degrabă o chestiune de încredere personală decât de clientelism financiar. ”Am câțiva oameni care lucrează cu mine și care sunt prietenii mei de mult timp… Ei nu au nicio legătură cu afacerile sau cu bugetul”, a declarat el pentru The Guardian, în 2020.

Un transfer secret

Înainte de a deveni președinte, Zelenskiy a declarat o parte din activele sale private. Acestea includeau mașini, proprietăți și trei dintre companiile offshore deținute în coproprietate. Una dintre ele, Film Heritage, pe care o deținea împreună cu soția sa, Olena (fostă scriitoare la studioul Kvartal 95), este înregistrată în Belize.

Dar documentele Pandora arată și alte active offshore pe care Zelenskiy nu pare să le fi dezvăluit. Film Heritage deținea o participație de 25% în Davegra, un holding din Cipru. La rândul său, Davegra deține Maltex Multicapital Corp, o entitate necunoscută până acum, înregistrată în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice (BVI). Zelenskiy, frații Shefir și Yakovlev dețineau fiecare câte 25% din Maltex.

La 13 martie 2019, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin al alegerilor din Ucraina, Zelenskiy i-a cedat sfertul său de participație în Maltex lui Serhiy Shefir, arată documentele. Nu este clar dacă Șefir l-a plătit pe Zelenskiy. Bakanov a fost martor la acest transfer secret și a semnat actele offshore.

Volodymyr Zelenskiy și soția sa, Olena, la o secție de votare în timpul alegerilor parlamentare din Kiev, Ucraina, în iulie 2019

Aproximativ șase săptămâni mai târziu, după victoria zdrobitoare a lui Zelenskiy, un avocat al grupului Kvartal 95 a semnat un alt document. Acesta stipula că Maltex va continua să plătească dividende către Film Heritage a lui Zelenskiy, chiar dacă nu mai deținea nicio participație în companie. Potrivit unui profil de client al Maltex, principalele sale venituri provin din activitatea din Ucraina, Rusia și Belarus.

Documentele Pandora nu indică dacă au fost plătite vreodată dividende sau mărimea acestora. De asemenea, nu dezvăluie nici câte plăți ar fi putut fi efectuate. Soția lui Zelenskiy, Olena, este în prezent beneficiarul real declarat al Film Heritage, ceea ce înseamnă că orice plăți începând cu 2019 ar fi ajuns la ea.

Documentul cheie – datat 24 aprilie 2019 – spune că Maltex deține acțiuni în companii care produc și distribuie filme de televiziune. Un motiv pentru înființarea Maltex a fost ”acumularea eficientă din punct de vedere fiscal a profiturilor de afaceri”; un alt motiv, se afirmă în document, a fost ”protecția juridică”. Borys Sheifir a declarat că Bakanov a înființat în principal aceste ”scheme financiare” offshore pentru a proteja compania de ”autorități și bandiți”.

”Vorbind sincer, nu sunt pregătit să vă răspund. S-ar putea ca eu să fiu un proprietar [al Maltex]”, a declarat Shefir pentru Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), unul dintre partenerii media ai ziarelor Pandora. El a spus că încearcă să se desprindă de interesele sale offshore, dar a precizat că procesul este lent și dificil. Serhiy Shefir, Bakanov și Yakovlev au refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul lor.

Dezvăluirea Maltex este jenantă pentru Zelenskiy, având în vedere promisiunea sa de a lua măsuri drastice împotriva celor care trimit averi în străinătate. Luna trecută, parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege anti-oligarhie. Votul a avut loc la o zi după ce asasini necunoscuți au încercat să-l ucidă pe Shefir. Un bărbat înarmat a deschis focul asupra mașinii sale, în afara Kievului. Doar șoferul a fost rănit. Este posibil ca tentativa să fi fost motivată de opoziția față de proiectul de lege.

Într-un articol de opinie recent pentru Consiliul Atlantic, Zelenskiy a declarat că scopul său final ca președinte este de a distruge ”ordinea oligarhică tradițională” și de a o înlocui cu un ”sistem mai corect”. Cu toate acestea, criticii spun că Zelenskiy nu a reușit să reformeze statul și a îmbrățișat aceleași căi obscure ca și predecesorii săi. Luna trecută, auditorii UE au avertizat că ”marea corupție și capturarea statului” rămân larg răspândite în Ucraina.

De când a intrat în politică, Zelenskiy a fost urmărit de acuzațiile că se află sub influența lui Igor Kolomoisky, un miliardar al cărui canal de televiziune a difuzat emisiunea lui Zelenskiy. În timpul campaniei, adversarii lui Zelenskiy au afirmat că 41 de milioane de dolari de la entități ale lui Kolomoisky au ajuns între 2012 și 2016 în firme offshore aparținând lui Zelenskiy și cercului său, inclusiv Film Heritage.

Legătura cu Rusia

Documentele Pandora arată că cel puțin unele dintre detaliile din schema pretinsă de partidul lui Poroșenko corespund realității. Astfel, o parte din rețeaua Kvartal 95 a fost gestionată cu ajutorul Fidelity Corporate Services, o firmă de consultanță offshore și una dintre cele 14 firme ale căror documente constituie scurgerea de informații. Dosarele arată că Zelenskiy și partenerii săi de afaceri au folosit companii cu sediul în Insulele Virgine Britanice, Belize și Cipru.

Activele deținute prin intermediul acestor companii offshore sunt de mare amploare. Acestea includ proprietăți imobiliare în Londra. Shefir deține două proprietăți de top – un apartament cu trei dormitoare într-un bloc de vile edwardiene din Regent’s Park, cumpărat în 2016 pentru 1,575 milioane de lire sterline, și un alt apartament cu trei dormitoare în apropiere, pe Baker Street, vizavi de Muzeul Sherlock Holmes, și cumpărat pentru 2,2 milioane de lire sterline, potrivit documentelor Land Registry.

Între timp, compania din Insulele Virgine Britanice (BVI) a lui Yakovlev, Candlewood Investments, deține un apartament de lux într-un bloc de vile victoriene din Artillery Row, Westminster. Proprietățile au fost achiziționate în perioada în care serialul lui Zelenskiy a fost transformat într-un film de lung metraj și a fost reluat pentru o a doua serie. Nu este clar dacă cele trei apartamente sunt închiriate sau folosite ocazional. Ele sunt administrate de o companie rusă, care oferă ”servicii pentru clienți cu statut înalt”.

Aparentele legături de afaceri ale lui Zelenskiy cu Rusia prin intermediul Maltex se vor dovedi controversate. Poroșenko s-a confruntat cu critici pentru că a deținut o fabrică de ciocolată în Rusia într-o perioadă în care Ucraina lupta într-un război împotriva trupelor rusești și a reprezentanților acestora, în urma anexării Crimeei de către Kremlin în 2014. Conflictul, în care au murit 14.000 de persoane, continuă în estul țării și în teritoriile rebele Donetsk și Luhansk, susținute de Moscova. Rusia a fost anterior o piață importantă pentru Kvartal 95, televiziunea rusă difuzând emisiunile sale de comedie.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Link-uri utile

  Ne gasesti pe

  © opozitia.net | All rights reserved.
  CONECTARE
  Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs