Vladimir Putin și riscul celui de-al treilea război mondial  

Notă: Articolul de mai jos a fost publicat (pe 11 martie 2022) de ”filantropul” George Soros pe blogul project-syndicate.org, pagina de opinii a Forumului Economic Mondial de la Davos.

După ce a primit undă verde din partea președintelui chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin a lansat războiul în Ucraina, într-un efort de a recupera vechiul imperiu rusesc. Dar ambii lideri par să fi judecat greșit situația, ridicând perspectiva unei catastrofe globale – dacă nu sunt înlăturați de la putere.

SAN FRANCISCO – Invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie a fost începutul unui al treilea război mondial care are potențialul de a ne distruge civilizația. Invazia a fost precedată de o lungă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, pe 4 februarie – începutul sărbătorilor Anului Nou Lunar chinezesc și al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. La finalul acestei întâlniri, cei doi bărbați au publicat un document de 5.000 de cuvinte, redactat cu grijă, în care anunțau un parteneriat strâns între cele două țări. Documentul este mai puternic decât orice tratat și trebuie să fi necesitat negocieri detaliate în prealabil.

Am fost surprins de faptul că Xi părea să-i fi dat lui Putin acordul pentru a invada și a purta război împotriva Ucrainei. El trebuie să fie foarte încrezător că la sfârșitul acestui an confirmarea în funcția de conducător pe viață al Chinei va fi o simplă formalitate. După ce și-a concentrat toată puterea în propriile mâini, Xi a scris cu grijă scenariul prin care va fi ridicat la nivelul lui Mao Zedong și Deng Xiaoping.

După ce a obținut sprijinul lui Xi, Putin s-a apucat să își realizeze visul vieții sale cu o brutalitate incredibilă. Apropiindu-se de vârsta de 70 de ani, Putin simte că, dacă își va lăsa amprenta asupra istoriei Rusiei, va fi acum sau niciodată. Dar conceptul său despre rolul Rusiei în lume este deformat. El pare să creadă că poporul rus are nevoie de un țar pe care să îl urmeze orbește. Este exact opusul unei societăți democratice. O viziune care denaturează ”sufletul” rusesc, emoțional până la sentimentalism.

În copilărie, am avut multe întâlniri cu soldații ruși atunci când au ocupat Ungaria în 1945. Am învățat că ar împărți ultima lor bucată de pâine cu tine dacă ai apela la ei. Mai târziu, la începutul anilor 1980, m-am angajat în ceea ce eu numesc filantropia mea politică.

Mai întâi, am înființat o fundație în Ungaria mea natală, iar apoi am participat activ la dezintegrarea imperiului sovietic. Când Mihail Gorbaciov a venit la putere în 1985, dezintegrarea începuse deja. Am înființat o fundație în Rusia, iar apoi am făcut același lucru în fiecare dintre statele succesoare. În Ucraina, am înființat o fundație chiar înainte ca aceasta să devină o țară independentă. De asemenea, am vizitat China în 1984, unde am fost primul străin căruia i s-a permis să înființeze o fundație (am închis-o în 1989, chiar înainte de masacrul din Piața Tiananmen).

Nu îl cunosc personal pe Putin, dar i-am urmărit ascensiunea foarte îndeaproape, fiind conștient de cruzimea sa nemiloasă. El a redus capitala Ceceniei, Groznîi, la ruine, așa cum amenință în prezent să facă și în capitala Ucrainei, Kiev.

Putin a fost un agent abil al KGB-ului, dar pare să se fi schimbat în ultima vreme. După ce a dezvoltat o idee fixă, pare să fi pierdut contactul cu realitatea. Cu siguranță a judecat greșit situația din Ucraina. El se aștepta ca ucrainenii vorbitori de limbă rusă să-i primească cu brațele deschise pe soldații ruși. Ucrainenii au opus o rezistență incredibil de curajoasă împotriva unor șanse aparent copleșitoare.

În iulie 2021, Putin a publicat un lung eseu în care susținea că rușii și ucrainenii sunt de fapt un singur popor și că ucrainenii au fost induși în eroare de agitatorii neonaziști. Prima parte a argumentului său nu este lipsită de o anumită justificare istorică, având în vedere că Kievul a fost sediul inițial al Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar în a doua parte, Putin a indus în eroare. El ar fi trebuit să știe mai bine. Mulți ucraineni au luptat cu vitejie în timpul protestelor Euromaidan din 2014.

Evenimentele din 2014 l-au înfuriat foarte tare. Dar armata rusă s-a descurcat prost atunci când i s-a ordonat să își atace frații ucraineni. Corupția înrădăcinată în atribuirea contractelor de apărare a jucat, de asemenea, un rol important în performanța sa slabă. Cu toate acestea, în loc să se învinovățească, Putin pare să fi înnebunit la propriu. El a decis să pedepsească Ucraina pentru că i-a ținut piept și pare să acționeze fără nicio constrângere. El aruncă întreaga armată rusă în luptă și ignoră toate regulile războiului, nu în ultimul rând prin bombardarea fără discernământ a populației civile. Multe spitale au fost lovite, iar rețeaua electrică care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl (ocupată în prezent de trupele ruse) a fost avariată. În Mariupol, orașul asediat, 400.000 de persoane au rămas fără apă și hrană timp de aproape o săptămână.

Este foarte posibil ca Rusia să piardă războiul. Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană trimit arme defensive Ucrainei și se străduie să cumpere avioane de vânătoare MIG de fabricație rusească, pe care ucrainenii știu să le piloteze. Acestea ar putea face diferența. Indiferent de rezultat, Putin a făcut deja minuni în ceea ce privește consolidarea hotărârii și a unității UE.

Între timp, Xi pare să-și fi dat seama că Putin a luat-o razna. Pe 8 martie, la o zi după ce ministrul chinez de externe Wang Yi a insistat că prietenia dintre China și Rusia a rămas ”solidă ca piatra”, Xi i-a sunat pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz pentru a le spune că le susține eforturile de pacificare. El a dorit o reținere maximă în război pentru a evita o criză umanitară.

Nu este deloc sigur că Putin va da curs dorințelor lui Xi. Putem doar să sperăm că Putin și Xi vor fi înlăturați de la putere înainte de a ne distruge civilizația.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs