Jurnal în vreme de pandemie | Sezonul 2, Ep. 1 | Realpolitik. Sau cum să explicăm inexplicabilul

Silviu Chiran

Mai mereu mi-a placut sa inteleg lucrurile din jur. Imi place sa stiu de ce fac ce fac, de ce altii fac ce fac, de ce anumite lucruri functioneaza intr-un fel si nu in altul. Poate pentru ca sunt control freak, poate ca sunt prea curios, poate ca ma plictisesc sau poate ca este putin din fiecare. Nici nu conteaza. Doream sa introduc contextul cercetarilor prezentatate pana acum. De cand a inceput nebunia (cunoscuta ca si pandemie) am incercat sa aflu ce se intampla, atat dintr-un unghi fricos (cum sa ii protejez pe altii sau cum sa ma protejez), dar si pentru ca asa am fost toata viata. Neintelegand ce naiba se intampla, am incercat sa aflu din ce in ce mai multe pentru a-mi hrani starea naturala? Nu cred ca exista persoana lucida pe lumea asta care sa creada tot ce ni se serveste pe toate canalele in ultimii doi ani (si putem extinde numarul de ani – acum este doar mai vizibil). Beneficiul personal a fost ca am devenit o persoana mai informata. Am avut si norocul sa pot aloca timp suficient cercetarii. Mai ales de-a lungul ultimelor luni, intrucat am inchis mai multe capitole profesionale care imi solicitau cea mai democratica resursa din lume: timpul.

De-a lungul vietii profesionale (m-am ocupat de IT vreo 20 de ani) am interactionat foarte des cu produse (fizice sau intangibile) sau cu ingineri. Si am invatat ca, de obicei, modalitatea de utiliza/controla/interactiona cu un produs proiectat corect este de obicei cea mai simpla. Sau prima care iti vine in cap. Explicatiile sunt ceva mai profunde, avand la baza atat principii tehnice, cat si unele socio-psihologice, insa nu este scopul acestui eseu sa le analizam. Pornind de la acest principiu, am incercat sa gasesc o explicatie coerenta cu faptele prezente, dar care sa ne ofere un orizont optimist. Ce am reusit, am sintetizat mai jos. Daca aveti si alte idei, nu uitati ca sharing is caring.

Hai sa ne inchipuim o lume aprope perfecta: A aparut acest minunat virus (din natura sau din laborator – conteaza mai putin). Este doar o lume perfecta. Oamenii de stiinta care se ocupau cu acest gen de cercetari au identificat rapid ca este o situatie grava. Pentru a nu provoca si mai multa panica si pentru a se proteja proactiv de eventuale intrebari incomode, s-au gandit sa se coalizeze si sa construiasca teoria aparitiei naturale. Au compus si publicat minunata scrisoare, si-au folosit toate conexiunile din mediul politic si din mass-media (Fauci si Birx), apoi i-au convins pe Anderson&co sa publice studiul in care se demonstra ca suprapunerea proteinei S cu ACE2 este perfectibila, iar pe colegii de la John Hopkins i-au convins sa structureze datele astfel incat oamenii obisnuiti sa inteleaga cat de grava este situatia. Au mintit ca nu este nevoie de masca (pentru ca aveau nevoie sa cumpere suficiente masti pentru cei din sistemul medical), apoi au transmis adevarul: masca iti ofera cea mai buna protectie. Chiar si intr-o lume perfecta se mai minte. Sau.. Sperau ca pot veni in 2-3 ani cu vaccinuri pe piata, insa au fost presati foarte mult de Trump prin intermediul Warp Speed si si-au asumat ca le pot face in 6 luni. Stiind ca vaccinurile dezvoltate au intrat deja in faza I de validare si ca sunt cea mai buna sansa profilactica au inceput sa le promoveze inainte de aparitie prin discreditarea oricarei forme de tratament. Inclusiv au publicat si validat (a fost nevoie de mult leverage personal pentru a convinge editorii) studii false in The Lancet. Pentru binele nostru. Vietile sacrificate in primele luni au salvat multe alte vieti in 2021. Sa zicem.

Dupa ce vaccinurile au aparut, au inceput sa le popularizeze. Au sperat ca nu este nevoie de mai multe doze (desi rezultatele studiilor clinice spuneau altceva, insa s-au gandit ca vor gasi ei o solutie) si s-au gandit ca cea mai buna forma de a le promova ar fi prin omisiune. Au transmis corect si la timp politicienilor analizele risc-beneficiu si au decis impreuna ca vaccinarea este “singura solutie de a reveni la normal”. Au antrenat si serviciile de informatii intrucat era nevoie de coordonare globala. Armata a fost convinsa ca trebuie sa se ocupe de distributia vaccinurilor si coordonarea vaccinarii. I-au convins pe jurnalistii si fact-checkerii antrenati in programul “Global News Initiative” ca trebuie sa prezinte adevarul dintr-un singur unghi astfel riscam o criza sanitara mult mai mare. Au convins toti politicienii din lume de acelasi lucru. Impotriva celor pe care n-au reusit sa-i convinga sa-si protejeze populatia au fost obligati sa exercite presiuni dure. Unii au murit in procesul asta (aflati, va rog, care era asemanarea dintre cele 3 tari cu presedinti morti in ultimele 12 luni), insa era pentru binele populatiei. Stiau ca sunt niste efecte adverse, dar beneficiul public era mai mare decat eventuale riscuri individuale. Prin urmare, impreuna au decis ca prezentarea adevarului face mai mult rau decat bine intrucat trebuie sa ajungem la 75% “imunitate de turma”.

Am ajuns prin mai/iunie 2021. Deja nu mai era un secret pentru ei ca vaccinurile nu functioneaza. Ca sunt mai multe efecte adverse decat stiau la inceput. Au vrut sa arunce vina pe producatorii de vaccinuri. Acestia le-au transmis ca presiunea a venit de la politicieni si au fost obligati sa finalizeze studiile mai repede decat de obicei. Banii se impartisera deja si s-au gandit ce sa faca. Si-au zis ca singura solutie este sa vaccineze toata populatia pentru a putea elimina grupul de control al nevaccinatilor. Astfel, efectele adverse vor fi alocate covidului sau altor boli, indiferent de tipul sau numarul lor. Si vor imparti in continuare banii pentru cele 8 doze asa cum au agreat de la inceput. Pentru babalaii din tarile cu mai putina apa calda (ce bine se potriveste expresia asta la Bucuresti) o sa functioneze acelasi tip de presiune ca si pana acum si o vor face fara prea multe intrebari. Ca tot suntem la capitolul asta, poate imi explica un product owner cu experienta in ce situatie un dev s-a apucat sa introduca features la care nu s-ar fi putut gandit din prima faza a proiectului? In prima versiune a softului dezvoltat la nivel european pentru emiterea certificatelor verzi au fost prevazute 8 “jab-uri”. Verificat de mine. Do you see it yet?

De ce se impinge nebunia cu mastile? CDC a incercat (la inceputul anului) sa elimine forma de transmitere “droplets based” care ar fi eliminat teoria protectiei prin masca. La presiunile Chinei/via WHO s-a pastrat retorica si continua nebunia. China castiga bani multi din fabricarea si vanzarea de masti si alte echipamente de protectie. Daca tot folositi, macar cumparati produse fabricate in Romania, atat dintr-un unghi economic, cat si dintr-unul igienic. O poza relevanta dintr-o fabrica din China. Sa intelegeti ce puneti la gura.

 


Care este interesul companiilor de tehnologie in aceasta nebunie? Folosind un concept vechi de cand lumea, “follow the money”, putem identifica rapid beneficiul pe care il aduce aceasta resetare economica si sociala. Castigurile operationale sau avansul fantastic al valorii de piata al acestora s-a amplificat dupa martie 2020 cu valori pe care unii le-ar putea denumi nesustenabile. Prin urmare, apar atat surse de finantare, cat si interese care sa isi doreasca mentinerea status-quo-ului curent.

Asta ar fi explicatia pe care am gasit-o si ar fi potrivita faptelor petrecute si care sa-mi poata asigura un nivel de confort mental suficient. Adica, au vrut sa faca bine, dar au realizat ca vaccinurile nu sunt chiar sigure si eficace si acum isi doresc sa vaccineze cat mai multa lume pentru a “baga sub pres” efectele adverse. Totusi, cum s-ar explica ca cineva care isi doreste sa faca bine (in general), poate ajunge la un compromis atat de indepartat pe scala virtutii? E cam trasa de par explicatia mea. Si de ce ar minti cineva care isi doreste sa faca bine?

Cateva cifre si tendinte financiare care sa poate sustina finantarea unei asemenea operatiuni. Piata globala de vaccinare (am presupus ca se va ajunge 7 miliarde de persoane vaccinate) este intre 210 miliarde/an (3 doze) si 280 miliarde (4 doze). Am folosit pretul de 10$/vaccin. Diferenta intre 17.5Eur sau 15.5Eur cat s-a platit la nivelul UE am impresia (fara date, dar folosind bun simt) ca nu intra decat ca sa iasa in P&L-ul Pfizer&Co. Educated guess: pariez ca operating income va fi la cer la Pfizer, insa vor creste mult cheltuielile de marketing si shared r&d cu diverse firme micute in viitorul apropiat. Scuze pentru exprimarea tehnica. Daca nu sunteti familiarizati cu termeni financiari, traducerea pe scurt este: banii de spaga (diferenta de la 10 USD la 15 Euro) intra in conturile producatorilor si de acolo ies prin contracte de marketing si cercetare cu diverse firme. Acest gen de operatiuni dau bine in fata investitorilor si creste valoarea estimata a companiilor. Ca sa intelegeti nivelul, Google sau Microsoft n-au atins nivelul asta de venituri pana acum. Da. Din vaccinuri se vor face mai multi bani decat a facut Microsoft in 2021. O companie evaluata la peste 2 bilioane (nu-s sigur ca asa se spune in romana – Trillion in engleza) si jumatate de dolari. Putem spunem ca Microsoft valoareaza peste 2 milioane de milioane de dolari.

In caz ca va intrebati de ce legacy media comunica cum comunica, am un unghi din care sa priviti lucrurile putin altfel. Sa-i zicem lucrativ. Ati remarcat proportia reclamelor pentru medicamente la televizor? Hai sa vedem un filmulet. Are doar 53 de secunde. Insa explica foarte multe interese financiare. Trecand pentru ownership-ul comun. Linkul:

https://rumble.com/vsak8h-brought-to-you-by-pfizer.html


Totusi, oricat as incerca sa gasesc unghiuri prin care sa pot justifica actiunile concertate ale actorilor politici, ale ziaristilor sau ale celor mai mari corporatii din lume, imi da ceva cu virgula. In aceasta minunata lume, in care toti conlucreaza pentru binele comun, nu inteleg niste lucruri:

  • de ce Pfizer isi hedgeuieste (https://www.investopedia.com/terms/h/hedge.asp) vaccinul cu o pilula? Aproape imediat, chiar in timp ce injurau pentru ca erau nevoiti sa-si anuleze comenzile pentru yacht-uri, bosii de la Moderna si-au adus aminte ca au si ei niste patente (la pachet cu NIAID). Moderna a luat bani upfront si a cedat din IP (proprietatea intelectuala). Si au inceput sa se certe cu NIAID/NIH cu privire la cum se impart banii. Detalii despre colaborarea in episodul 6 al primului sezon. Link direct aici. Pfizer/Biontech au fost mai “jmecheri” si au luat doar (de niste miliarde bune) comenzi upfront. Asa ca au mai multa flexibilitate si nici nu trebuie sa imparta veniturile aferente patentelor.
  • cand vreodata in istorie toti politicienii (cu foarte putine exceptii) au fost atat de coordonati intre ei? Cand au actionat atat de sincronizat? Cum isi risca toti viitorul politic? Nu-i mai intereseaza opinia publica, decenta, legalitatea, logica? Va puteti gandi si la cum s-a desfasurat toata campania si votul cu echipa castigatoare si apoi la tot ce s-a intamplat toamna asta in politica din Romania? Au innebunit toti? Chiar si cei care vin la putere, din opozitie (ma refer la multe tari) in 2-3 zile par ca si-au schimbat creierul? Nu e cam si cum vaccinarea ar fi fost din vina lor, deci nu-s obligati sa participe la intelegerea asta mare despre care am scris mai sus. O parte (mica, mare, nu stiu) se bazeaza pe prostie probabil. Merg si ei cu trenul care a venit in gara, nu stiu neaparat unde ajunge, dar au vazut ca se urcau multi si au zis sa fie si ei cu grupul. O alta parte a explicatiei isi trage seva din frica de virus. Cred. Sper. Altfel, zici ca ii fugareste diavolul. Asa se comporta. Poate chiar o face.
  • nimic din cele de mai sus, nu explica viteza si ardoarea cu care lupta. La politicieni, la diverse autoritati medicale, la ziaristii inregimentati, la oamenii de stiintapropagandistii din diverse domenii care sunt adusi des in spatiul public. Nu am vazut, nu am citit, nu pot concepe o explicatie logica pentru efortul actual. Indiferent de tara. Si toti folosesc aceleasi concepte de comunicare sau expresii adaptate local. Stiti ca inflatia se rezolva daca vaccinam copiii intre 5 si 11 ani? Stiti ca in “checklist-ul” pentru protectia recomandat de FEMA (organizatia americana responsabila de situatiile de criza) si presedintele (sau, ma rog, ce este el) american include la primul punct vaccinarea anticovid. Ca cea mai importanta forma de protectie daca ajungi sa te plimbi precum Dorothy. Sau daca-ti pleaca casa la plimbare si tu ramai pe drumuri. Nu sunt glume, sunt situatii din lumea asta sucita.

Ceva tot nu se leaga. Oricat as incerca sa gasesc explicatii. Astfel incat am cautat sa gasesc o alta explicatie pentru situatia curenta. Ceea ce am identificat prezint in urmatoarea parte. O sa scriu doar ca sunt speriat, insa am si o stare similara celei prezente in societatea romaneasca (si probabil si in alte societati est-europene) in 1989. Doar ca nu-mi mai vine sa ascult Vocea Americii. Vocea americanului de rand este placuta, totusi. Asta am dorit sa sugerez prin titlul lucrarii. Initial s-a numit The end of the world as we know it… and I have mixed feelings. E nasol rau, dar am un optimism pe care nu-l pot explica logic. E mai degraba celebrul “gut” al antreprenorului. Sa purcedem cu partile mai importante. Nu vor fi la fel de lungi, asa ca daca ati rabdat pana acum, sigur reusiti pana la final. Caci este nevoie de fiecare dintre voi.


 

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs