Cei 40 de noi miliardari care s-au îmbogățit luptând cu Covid-19

Unii dintre miliardari au făcut avere dezvoltând noi vaccinuri și tratamente promițătoare cu anticorpi, în timp ce alții au vândut teste de diagnosticare și echipamente de protecție personală foarte necesare în pandemie.

La scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia globală (pe 11 martie 2020), piețele s-au prăbușit și economiile din întreaga lume au intrat în recesiune. În același timp, sute de miliardari au căzut din rândurile listei Forbes World’s Billionaires, surprinzând un instantaneu al impactului pandemiei asupra averilor celor mai bogați oameni din lume.

Un an mai târziu, lucrurile nu ar putea fi mai diferite: un număr record de 493 de noi miliardari s-au alăturat listei, impulsionați de o piață bursieră în plină expansiune și de stimulente economice fără precedent. Printre acești nou-veniți se numără cel puțin 40 de noi intrați care și-au burdușit conturile în cadrul unor companii implicate în lupta împotriva Covid-19. Unii, cum ar fi directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, și cofondatorul BioNTech, Uğur Șahin, au devenit nume cunoscute datorită vaccinurilor pe care le-au dezvoltat. Alții s-au îmbogățit producând orice, de la echipamente de protecție personală și teste de diagnosticare, până la tratamente cu anticorpi și software menit să ajute autoritățile să programeze campaniile de vaccinare – esențiale pentru redeschiderea economiilor și revenirea la viața normală.

Cel mai bogat dintre acești noi miliardari este Li Jianquan, președintele producătorului chinez de produse medicale Winner Medical. Firma a accelerat producția de măști și salopete medicale pentru a aproviziona lucrătorii din prima linie, pe tot globul. Oferta publică inițială a Winner Medical la bursa de la Shenzhen, în septembrie 2020, l-a făcut instantaneu multimiliardar pe Jianquan, în vârstă de 64 de ani, datorită participației sale de 68% din companie, evaluată la 6,8 miliarde de dolari.

Unele companii producătoare de vaccinuri au avut un succes atât de mare încât ascensiunea lor din ultimul an a bătut mai mulți noi miliardari din aceeași companie. Inclusiv patru de la Moderna și CanSino Biologics, cu sediul în Tianjin. Ultima companie și-a văzut vaccinul aprobat de autoritățile de reglementare chineze în februarie. Și nu este vorba doar de descoperitorii de vaccinuri: atât companiile producătoare de vaccinuri, cât și firmele specializate în studii clinice, au fost profitabile, creând noi averi pentru cetățeni precum Juan López-Belmonte López (de la compania farmaceutică spaniolă Rovi) sau Karin Sartorius-Herbst și Ulrike Baro (de la firma biofarmaceutică germană Sartorius AG).

Iată-i pe cei 40 de nou-veniți având legături cu companiile care luptă împotriva pandemiei Covid-19; valorile nete sunt cele din 5 martie 2021.

Li Jianquan și familia

AVERE NETĂ: 6,8 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE DE CONSUM

CETĂȚENIE: HONG KONG

Winner Medical a lui Jianquan a produs miliarde de măști și milioane de salopete și halate de protecție pentru personalul medical.

Stéphane Bancel

AVERE NETĂ: 4,3 MILIARDE DE DOLARI

SURSA: MODERNA

CETĂȚENIE: FRANȚA

Bancel este directorul executiv al Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, care a produs vaccinul său Covid-19 autorizat de către Administrația americană pentru alimente și medicamente pe 18 decembrie 2020.

Liu Fangyi

AVERE NETĂ: 4,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: ECHIPAMENTE MEDICALE

CETĂȚENIE: CHINA

Liu Fangyi este fondator și președinte al Intco Medical, un producător de echipamente de protecție personală, inclusiv mănuși, măști de protecție, halate de izolare și dezinfectant pentru mâini.

Uğur Șahin

AVERE NETĂ: 4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIONTECH

CETĂȚENIE: GERMANIA

Șahin este CEO și cofondator al BioNTech, înființată alături de soția sa și de directorul medical Özlem Türeci. BioNTech a încheiat un parteneriat cu Pfizer pentru a realiza primul vaccin autorizat de autoritățile de reglementare din SUA, o etapă importantă anunțată de FDA pe 11 decembrie 2020.

Yuan Liping

AVERE NETĂ: 3,6 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CANADA

Yuan Liping a primit o participație de 24% din producătorul de vaccinuri Shenzhen Kangtai Biological Products după ce a ”divorțat” de președintele firmei, Du Weimin, în 2020. Compania a semnat un acord cu titanul farmaceutic britanic AstraZeneca în august, pentru a produce cel puțin 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid-19.

Hu Kun

AVERE NETĂ: 2,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: ECHIPAMENTE MEDICALE

CETĂȚENIE: CHINA

Hu Kun este președintele Contec Medical Systems, listată la Shenzhen, care produce o gamă de echipamente medicale, inclusiv pulsoximetre și dispozitive pulmonare utilizate pentru a verifica afecțiunile pulmonare.

Chen Xiao Ying

AVERE NETĂ: 2,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: INFORMAȚII DESPRE SĂNĂTATE

CETĂȚENIE: CHINA

Chen Xiao Ying este un investitor în Alibaba Health Information Technology, divizia de sănătate online a gigantului de comerț electronic Alibaba, care a semnat un acord cu producătorul chinez de vaccinuri Sinovac în septembrie pentru a dezvolta o platformă digitală în vederea lansării vaccinului Covid-19 al Sinovac.

Dai Lizhong

AVERE NETĂ: 2,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA DE AVERE: TESTE MEDICALE

CETĂȚENIE: CHINA

Dai Lizhong este președintele firmei de diagnosticare Sansure Biotech, care produce teste Covid-19 și ale cărei kituri de diagnosticare au fost autorizate de FDA în mai 2020.

Karin Sartorius-Herbst

AVERE NETĂ: 2,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE BIOFARMACEUTICE

CETĂȚENIE: GERMANIA

Ulrike Baro

AVERE NETĂ: 1,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE BIOFARMACEUTICE

CETĂȚENIE: GERMANIA

Karin Sartorius-Herbst și sora sa Ulrike Baro dețin participații în cadrul grupului biofarmaceutic german Sartorius AG, fondat de străbunicul lor Florenz Sartorius, în 1870. Sartorius furnizează consumabile de laborator pentru testarea Covid-19 și asistă producătorii de vaccinuri în procesul de dezvoltare.

Timothy Springer

AVERE NETĂ: 2,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIOTEHNOLOGIE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Timothy Springer.

Springer este imunolog și profesor de chimie biologică și farmacologie moleculară la Harvard Medical School; a fost unul dintre investitorii fondatori ai Moderna în 2010 și deține o participație de 3,5%.

Gong Yingying

AVERE NETĂ: 2,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: HEALTH IT

CETĂȚENIE: CHINA

Gong Yingying este fondatoarea și președinta firmei chineze de tehnologie în domeniul sănătății Yidu Tech, care și-a folosit tehnologia de inteligență artificială și big data pentru a ajuta orașul Wuhan, greu încercat, să efectueze localizarea contactelor și să își coordoneze intervenția în caz de urgență.

Weng Xianding

AVERE NETĂ: 2,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: DISPOZITIVE MEDICALE

CETĂȚENIE: CHINA

Rao Wei și familia

AVERE NETĂ: 1,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Rao Wei și Weng Xianding sunt președintele și, respectiv, acționarul majoritar al firmei biomedicale Shenzhen New Industries Biological Engineering, care produce o serie de teste de diagnosticare Covid-19.

Sergio Stevanato

AVERE NETĂ: 1,9 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: AMBALAJE MEDICALE

CETĂȚENIE: ITALIA

Stevanato este proprietarul majoritar și președintele emerit al Stevanato Group, un producător de ambalaje medicale care furnizează flacoane de sticlă pentru mai multe vaccinuri Covid-19, precum și piese de plastic pentru teste de diagnosticare.

Noubar Afeyan

AVERE NETĂ: 1,9 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIOTEHNOLOGIE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Afeyan este președinte și cofondator al Moderna și fondator și director general al firmei de capital de risc în domeniul științelor vieții Flagship Pioneering, cu sediul în Massachusetts, prin intermediul căreia deține acțiuni la o duzină de companii biotehnologice cotate la bursă.

Carl Hansen

AVERE NETĂ: 1,8 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIOTEHNOLOGIE

CETĂȚENIE: CANADA

Hansen este un fost profesor universitar la Universitatea din British Columbia. În calitate de fondator și directorul general al firmei canadiene de biotehnologie AbCellera, a încheiat un parteneriat cu Eli Lilly pentru un tratament promițător cu anticorpi, autorizat de FDA în noiembrie.

Juan López-Belmonte López și familia

AVERE NETĂ: 1,8 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: SPANIA

López-Belmonte López este președintele companiei farmaceutice spaniole Rovi, care a semnat un contract cu Moderna în iulie pentru a umple și ambala sute de milioane de doze de vaccin Covid-19 la fabrica Rovi din Madrid, Spania.

John Oyler

AVERE NETĂ: 1,8 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIOTEHNOLOGIE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Oyler este directorul general și cofondator al producătorului de medicamente BeiGene, cu sediul la Beijing, care a semnat în august un acord cu firma de biotehnologie Singlomics Pharmaceuticals pentru a dezvolta, produce și vinde tratamentul cu anticorpi al Singlomics.

Robert Langer

AVERE NETĂ: 1,6 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: BIOTEHNOLOGIE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Robert Langer.

Langer este inginer chimist și profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, unde conduce laboratorul omonim Langer; deține o participație de 3% în Moderna, de la înființarea acesteia în 2010.

Ren Jinsheng și familia

AVERE NETĂ: 1,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Ren Jinsheng este fondatorul și președintele furnizorului de produse farmaceutice Simcere Pharmaceutical Group, care și-a mărit producția de medicamente antivirale Arbidol și Zanamivir ca răspuns la o cerere mai mare, în speranța că acestea ar putea ajuta la tratarea Covid-19.

Arvind Lal

AVERE NETĂ: 1,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: DIAGNOSTICE MEDICALE

CETĂȚENIE: INDIA

Lal este președintele executiv al lanțului indian de diagnosticare Dr. Lal PathLabs, care oferă teste Covid-19 la clinicile și punctele sale de colectare din întreaga Indie.

Prathap Reddy

AVERE NETĂ: 1,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: SĂNĂTATE

CETĂȚENIE: INDIA

Prathap Reddy este fondatorul și președintele lanțului indian de spitale Apollo Hospitals Group, care a lansat în octombrie mai mult de o duzină de clinici de recuperare post-Covid.

August Troendle

AVERE NETĂ: 1,5 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: SERVICII FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Troendle este directorul general și fondatorul firmei de cercetare contractuală Medpace, cu sediul în Cincinnati, care ajută companiile farmaceutice să desfășoare studii clinice pentru medicamentele Covid-19 și oferă, de asemenea, servicii de testare în laboratoarele sale.

Liang Yaoming

AVERE NETĂ: 1,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: DIAGNOSTICS

CETĂȚENIE: CHINA

Liang Yaoming prezidează compania de testare clinică Guangzhou Kingmed Diagnostics Group, care a procesat teste Covid-19 în facilitățile sale din întreaga China.

Itaru Tanimura

AVERE NETĂ: 1,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: SĂNĂTATE

CETĂȚENIE: JAPONIA

Tanimura este fondatorul furnizorului de servicii medicale online M3, cu sediul în Tokyo, care oferă tehnologia sa de analiză a imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a diagnostica de la distanță Covid-19 prin examinarea imaginilor medicale; firma a efectuat, de asemenea, studii clinice pentru vaccinul Moderna în instalațiile sale din Raleigh, Carolina de Nord.

Keith Dunleavy și familia

AVERE NETĂ: 1,4 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: SĂNĂTATE IT

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Dunleavy este fondatorul companiei Inovalon, specializată în analiza datelor medicale bazate pe cloud, care colaborează cu Centrele pentru Serviciile Medicare și Medicaid din SUA pentru a administra vaccinurile Covid-19 cu ajutorul platformei sale software.

Alan Miller și familia

AVERE NETĂ: 1,3 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: SERVICII DE SĂNĂTATE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Miller este fondatorul și președintele executiv al furnizorului de servicii medicale Universal Health Services, care efectuează teste pentru Covid-19 și tratează pacienții în rețeaua sa de spitale din SUA.

Cao Xiaochun

AVERE NETĂ: 1,3 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Cao Xiaochun este cofondator și director al firmei de cercetare farmaceutică sub contract Hangzhou Tigermed Consulting, care a sprijinit testele clinice pentru vaccinul Covid-19 de la CanSino.

Xiong Jun și familia

AVERE NETĂ: 1,3 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Xiong Jun prezidează compania biofarmaceutică Shanghai Junshi Biosciences, care a colaborat cu Eli Lilly pentru a co-dezvolta tratamente cu anticorpi.

Zhu Tao

AVERE NETĂ: 1,3 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Qiu Dongxu

AVERE NETĂ: 1,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CANADA

Yu Xuefeng

AVERE NETĂ: 1,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CANADA

Mao Huihua

AVERE NETĂ: 1 MILIARD DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CANADA

Zhu Tao, Qiu Dongxu, Yu Xuefeng și Mao Huihua sunt cofondatori ai producătorului de vaccinuri CanSino Biologics, cu sediul în Tianjin, care a primit în februarie aprobarea condiționată pentru vaccinul său anti-Covid-19 de la autoritățile de reglementare chineze.

Premchand Godha

AVERE NETĂ: 1,2 MILIARDE DE DOLARI

SURSA DE AVERE: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: INDIA

Godha prezidează producătorul de medicamente generice cu sediul în Mumbai, Ipca Labs. E vorba în principal de medicamentul antimalarie hidroxiclorochina. Medicamentul a fost inițial promovat ca un potențial leac Covid-19, înainte ca FDA să descurajeze utilizarea sa în iulie.

Feng Yuxia

AVERE NETĂ: 1,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: CHINA

Feng Yuxia este președintele organizației de cercetare contractuală JOINN Laboratories, cu sediul la Beijing, care a ajutat la efectuarea de studii clinice ale unor potențiale tratamente pentru Covid-19 în Wuhan, China, epicentrul timpuriu al bolii.

Li Wenmei și familia

AVERE NETĂ: 1,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: ECHIPAMENTE MEDICALE

CETĂȚENIE: CHINA

Li Wenmei este cofondator și director general al furnizorului de teste de diagnosticare Guangzhou Wondfo Biotech, care produce o gamă de teste Covid-19.

M.Satyanarayana Reddy

AVERE NETĂ: 1,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: INDIA

Este fondatorul și președintele MSN Group, producător de medicamente cu sediul în Hyderabad, care a început să producă în august o versiune ieftină a antiviralului Covid-19 Favipiravir.

Jack Schuler

AVERE NETĂ: 1,1 MILIARDE DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Schuler este fostul președinte al multinaționalei din domeniul sănătății Abbott Labs și proprietarul unei participații de 7% în firma de diagnosticare Quidel Corp. (una dintre primele companii ce a primit aprobarea FDA pentru testele sale Covid-19 în martie 2020). De asemenea, el este investitor în compania privată Inspirotec, care dezvoltă o tehnologie pentru a identifica prezența Covid-19 în aer.

Yu De-Chao

AVERE NETĂ: 1 MILIARD DE DOLARI

SURSA AVERII: PRODUSE FARMACEUTICE

CETĂȚENIE: STATELE UNITE ALE AMERICII

Yu De-Chao este fondatorul și președintele grupului biofarmaceutic chinez Innovent Biologics, care dezvoltă un potențial tratament cu anticorpi pentru Covid-19. (sursa: forbes.com)

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs