Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriașe pentru toată lumea, cu excepția bugetarilor

NOTĂ: Acest articol a fost publicat de Agenția Mediafax la începutul pandemiei, pe 6 aprilie 2020. Apoi a ”dispărut” subit, într-o noapte foarte agitată de noiembrie 2021, împreună cu alte 300 de comentarii și analize.

Până să vedem cum arată solidaritatea în Uniunea Europeană avem o problemă majoră în propria curte. În timp ce milioane de angajați din mediul privat sunt fie în șomaj, fie tremură pentru ziua de mâine, privilegiații sistemului bugetar adună banii de criză la saltea la fel de senini ca antreprenorii de pompe funebre în vremuri de război.

La chemarea ”Haideți să fim solidari!” a răspuns cu promptitudine mediul privat. Filantropi, multinaționale, hypermarketuri, firme de medicamente, ONG-uri și cetățeni anonimi au pus umărul. Fiecare după dorință și putință. Ni s-a spus că urmează o perioadă grea, în care trebuie să strângem cureaua la maxim. O perioadă de mari sacrificii. Bine, nu pentru toată lumea. Când muncitorii din mediul privat se îmbulzeau să depună cererile de șomaj, cei 1,2 milioane de bugetari își vedeau de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Unii chiar în linia întâi, în special medici și asistente. Alții, cei mai mulți, în birourile lor călduțe, pline de freamătul muncii în interesul cetățenilor. Iar unii norocoși în birourile de-acasă, departe de orice urmă de Covid-19.

Să ne-nțelegem. Bugetarii n-au nicio vină. E greu să le ceri să renunțe, din proprie inițiativă, măcar la bonurile de masă în timp ce milioane de români își pierd job-urile. Cineva mai trebuie să și muncească în țara asta. Nu-i așa, boss? Asta ți-ar spune verde-n față funcționarul Dorel de la primăria din Iași, care după primele 30 de zile de carantină își va vedea contul alimentat, ca de obicei, cu 5-20 de mii de lei (în funcție de cât de repede îi răspunde primarul la telefon). Asta ți-ar spune chiar și un medic din spitalele aflate în liniile 2 și 3. Golite de pacienții dispensabili în așteptarea uriașului val de bolnavi virusați, multe dintre spitalele țării sunt acum mai degrabă centre de bârfă și relaxare pentru doctori și asistente. Bate vântul prin saloane. Finalul carantinei îi va prinde pe respectivii doctori cu câte 4-6 mii de euro în buzunare, fără ca prin cabinetul lor să fi călcat picior de coronavirus. Ca să nu mai vorbim că banii ăia mulți sunt dați și luați pe sistemul comunist de pontaj, independent de numărul de bolnavi operați sau calitatea actului medical.

Da, suntem solidari cu cei din linia întâi. Dar măcar acum poate conștientizează și ei că solidaritatea ar trebui să se manifeste și invers, față de bolnavi. Dacă lipsa măștilor, a mănușilor și costumele de protecție le-ar fi pus viața în pericol doar pacienților (așa cum se întâmplă de ani buni din pricina lipsei medicamentelor) se pune întrebarea câți dintre medici ar mai fi protestat atât de vehement. Câți și-ar fi înaintat demisiile. Probabil niciunul.

Fie că muncesc pe rupte sau doar mimează ca de-obicei, medicii, asistentele, polițiștii, militarii, pompierii, profesorii, funcționarii publici, agenții serviciilor secrete, politicienii ș.a.m.d. ar trebui să se gândească și la ”cealaltă Românie”. Cealaltă Românie suferă. Și are nevoie ACUM, nu mâine, de un mic semn de solidaritate care din păcate întârzie să apară. Fără ”cealaltă Românie” (adică patru milioane de oameni contributori cu 90% la bugetul țării) totul se va nărui mai repede decât i-ar lua premierului Orban să-și dea jos masca și mănușile de protecție. Cât despre pensiile speciale (și nesimțite) în vremuri de criză mi-e greu să comentez fără un limbaj licențios.

Știu, e foarte dificil. Chiar dacă unii au uitat, suntem în plină campanie electorală, vin alegeri locale și parlamentare. Iar urmările măsurilor luate de Boc și Băsescu în criza din 2008 sunt încă foarte vii în mintea politicienilor. Nici bine n-a apucat să circule pe Facebook informația despre un posibil șomaj tehnic al cadrelor didactice, că sindicatele au sărit ca arse cu fierul roșu: Niciodată! Mai bine murim!

Să ne-amintim ce spunea senatorul PNL Florin Cîțu din banca opoziției, în august 2019: ”Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot fi concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi.

Desigur, politicienii își pot schimba radical opiniile, în special atunci când ajung la guvernare. Deci nu-i de mirare că dintr-odată Florin Cîțu a avut o adevărată revelație în cabinetul său de ministru. Și-a dat seama că a greșit, că el și funcționarii din jur merită cu vârf și îndesat anumite privilegii, fie și în vremuri de restriște. Nu sunt luate în calcul tăieri de salarii și pensii”, respectiv ”Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, spunea săptămâna trecută ministrul de Finanțe, aproape la fel de trist ca atunci când și-a depus mandatul de premier desemnat.  

Inițial au fost și unele bâlbe până s-a clarificat poziția oficială. ”Aici, eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari”, pretindea același Cîțu înainte de-a se consulta cu Ludovic Orban. Apoi premierul a lămurit cum stau de fapt lucrurile, ca să nu mai existe cale de-ntors:Nu sunt adeptul tăierilor de venituri pentru bugetari”. Punct!

Mai devreme sau mai târziu guvernanții vor realiza că s-au terminat banii și că discrepanțele între mediul privat și bugetari s-au adâncit până dincolo de orice limită. Însă dintr-un calcul meschin liberalii și-ar dori să întindă pelteaua până după alegeri. Și să taie în carne vie doar când vor obține majoritatea în parlament și siguranța că vor rămâne la butoane pentru următorii patru ani. Doar că marele risc este să nu mai aibă ce guverna.

Economia și o dată cu ea întreaga țară se vor prăbuși ca visul frumos în care bugetarii se și văd spărgând banii de carantină pe plajele din Insulele Seychelles, imediat după ce Arafat ne va scoate din case încolonați, doi câte doi, cu mănuși pe mâini și măști pe figură.  

P.S. Deocamdată am în minte doar imaginea cu bugetarii sindicaliști, în costume de baie pe plaja din Mamaia, prăjindu-se la soare cu măști chirurgicale și mănuși negre, de unică folosință, înainte de a ”opera” doi mici și-o chiflă, sub anestezie cu trei beri la halbă, la restaurantul împinge tava de peste drum de hotel.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs