Jurnal în vreme de pandemie | Ep. 5 | Cum se transmite Sars-Cov-2?

Silviu Chiran

La finalul lunii septembrie 2021, in parcarea unui hipermarket din Bucuresti, am remarcat un cuplu ocupat cu urmatoarele operatiuni. Domnul (presupunem ca aveau o relatie formalizata civil) scoatea fiecare cutie/punga/recipient din cosul hipermarketului, in timp ce doamna curata fiecare ambalaj in parte cu o solutie dedicata. Apoi le introducea in sacosa de acasa aflata in portbagaj. Am ramas putin blocat si probabil m-am holbat mai mult decat este cazul. Cand m-au vazut, aveau o privire de genul: “Uite-l si pe ciudatul asta. Nu intelege cum sa se protejeze si se uita la noi”. Fiind un arogant, sa zicem ca am identificat cat de cat expresia din privire. In mod evident ambii purtau masca. N-am remarcat daca erau cate 2 bucati sau mai multe:). Poate ca la final de martie 2020 n-ar fi fost atat de ciudat, insa ce facea cuplul este stupid din perspectiva unei eventuale protectii contra covidului. Daca activitatea facea parte din rutina uzuala si poate oamenii aveau o problema de imunitate si se protejau astfel de diverse bacterii sau virusuri, imi cer scuze pentru prezumatiile eronate.

Dupa atatea studii, numar de infectari, analiza detaliata (inclusiv sisteme de ventilatie, volumele incaperilor, trasee, etc) a locatiilor identificate ca sursa a “outbreak-urilor” (inclusiv evenimente test) putem afirma relaxati ca ideea initiala impinsa de PRC si WHO, sustinuta si acum de CDC, anume infectarea pe baza unor mici picaturi/particule care sunt expirate/”acel verb lichid” de catre infectat, iar uneori pe baza gravitatiei pot infecta si suprafetele si de acolo pot fi preluate cu mainile si duse in zona nasului este cel putin eronata. Exista doua modalitati de infectare identificate: aer-aer, fecal-oral. Asa ca aveti grija unde respirati si ce mancati. Daca covidul s-ar fi transmis cum scrie in “stiinta” oficiala, ar fi fost mai bine. Viteza de transmisie ar fi fost mai mica. Din pacate, racheta aer-aer sars-cov-2 este super performanta. Mai ales la viteza de croaziera intercontinentala. Din nefericire, se cheltuie o gramada de timp, bani sau energie pe diverse activitati inutile (daca nu ne referim la vanzatorii solutiilor de “protectie” anti-covid).

Ce inseamna forma de transmisie “airborne”? In primul rand, celebra distantare fizica (denumita incorent, dar programatic – sociala – nu fara efecte perverse) este inutila la cei 2 metri recomandati. Daca doriti sa va protejati este indicat sa stati la mai mult de 5 metri de o persoana infectata, astfel incat sa respirati din “nori” separati. Asta daca sunteti la interior. Statul in aer liber la 1-2-5-10-1000 de metri ofera (aproape) acelasi procentaj al riscului. Spre 0%. Celebrul mesaj nu pune mana la ochi, gura, urechi, bla, bla este stupid (dinspre covid). Spalatul obsesiv pe maini, mai ales cu diverse substante nocive, este inutil. Pentru covid, repet. O solutie care ofera protectie 100% este opritul din respirat. Scapati de covid in 2-3 minute. Atentie, acesta nu este un sfat medical:), desi este adevarat in mai bine de 99.7% din cazuri. Restul cazurilor valideaza teoria in urmatoarele 7-8 minute.


Mastile (ma refer la cele chirurgicale sau cele “fashion” si in buna masura cele N95) NU va ajuta cu nimic. Evident, in afara asigurarii unei stari de liniste concetatenilor nostri ceva mai creduli. Nu intr-un “prieten imaginar” cum am tot auzit la diverse persoane care-si bazeaza actiunile in viata pe stiinta si pe zeul covidului. Oricare ar fi el. Caci se tot schimba. Dar el tot la acest zeu relativ sa inchina. Mastile de gaz de armata sau cele de tip P100 sau cele PAPR/CAPR + alte echipamente de protectie sunt eficiente, daca va doriti a fi protejat, insa exista variante mai simple cu eficienta aproape la fel de ridicata. De ce nu functioneaza mastile (n-ar trebui sa fie o supriza pentru nimeni – desi multi oameni se simt in nesiguranta cand vad oameni fara masca langa ei) este relativ simplu de inteles: dimensiunea particulelor virale este mai mica decat spatiul dintre fibrele din masca. De asemenea, mastile va permit sa respirati (cat de cat). Chiar daca n-ar permite penetrarea aerului prin materialul textil, ai pus lua sau da covid respirand prin lateral. Daca nu ai putea, ai ajunge la cei 100% in maxim 10 minute de mai sus. Pentru cei inca ametiti de propaganda sau de purtarea excesiva a mastii, va promit ca este un lucru bun. Nu ma credeti pe cuvant. Masca jos de pe ochi sau de pe gura si remarcati singuri. Si cel care este infectat expira particule de virus in aer si cel care se poate infecta poate inspira particule de virus din aer. La extrem, daca isi doreste cineva neaparat sa se pacaleasca in continuare, sa zicem ca puteti reduce cu 10-15% (fiind foaaaarrrte optimist) cantitatea virala inhalata daca folositi masca. Nu pentru ca protejeaza cu ceva, ci pentru ca reduci cantitatea de aer pe care inspiri stand cu textila la nas. O fi bine sa nu respiri? Sa nu mai adaugam si costul efectelor adverse ale mastilor. Acestea sunt muuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai mari decat beneficiul pe care il aduce reducerea riscului de infectie. Daca s-ar apuca cineva sa colecteze masti si sa faca studii prin care sa identifice tot soiul de bacterii si virusuri pe care le purtam la gura si la nas pentru “protectie” si apoi ar face o analiza risc-beneficiu nu v-ar mai trece prin cap sa purtati masca vreodata. Pentru prietenii nostri care au un simt vizual dezvoltat cam asa arata “protectia” oferita de masca (captura de ecran dintr-un video aprobat si recomandat de catre cdc, youtube si alte organisme din astea stiintifice putin mai jos). Daca vrea cineva sa faca o analiza corecta, ar trebui sa foloseasca un tunel aerodinamic al unui producator implicat in Formula 1. “Covid rides” era captura de ecran din Sandy Bell sau Testoasele Ninja? Sau era din serialul cu unicorni? Tunele aerodinamice nu s-au folosit. Am ramas la stiinta – daca poarta doctorii… Vedeti ca unii doctori folosesc burghiul pentru a penetra cutia craniana. Sper sa nu primim vreun mandat stiintific pe tema asta:

 

Asa arata eficienta (vedeti titlul filmului)

 

Cel mai important indicator de urmarit (cat de managerial suna:)) pentru fiecare dintre voi este cantitatea totala de material viral in cantitatea de aer pe care o respirati. O puteti face? Reactiv, nu prea. Preventiv am scris mai jos. Mai simplu, riscul de infectie este proportional cu proportia particulelor infectate din “norul” in care respirati. Cum reduceti riscul? Interactionati cu oamenii in aer liber. Daca sunteti la interior, deschideti geamul. Daca mergeti cu Uber (am zis sa scriu ceva si pentru prietenii nostri HCTisti – aveti mai jos definitia) deschideti geamul, nu stati cu masca caci este inutil. Daca va cheama seful la o sedinta, deschideti geamul si scurtati sedinta. Ii puteti spune chiar ca varianta Delta (indiana) se transmite intr-o treime din timpul de care avea nevoie varianta initiala (Wuhan, chinezeasca sau cum vreti sa ii spuneti) pentru infectare. Probabil ca noile mutatii vor fi si mai eficiente. Nimic ciudat in asta. Daca sunteti intr-o cladire de birouri cu geamuri fixe, rugati-va la zeul climatizarii. Poate a instalat ceva filtre active in instalatie. Putin probabil, asa ca…. succes la imunizare. De asemenea, daca esti de la Cnscralsplsplm (sau cum pisici se cheama comitetul ala care ne decide viata) nu le spui oamenilor sa stea in casa, cu geamul bine inchis (sa nu intre covidul pe geam), nu inchizi parcurile unde riscul de infectie este practic 0, nu reduci programul magazinelor pentru a creste densitatea potentiala de aer virusat, ci faci recomandari (nu obligi) sa fie deschise non stop, nu introduci lockdown-uri care iti cresc densitatea de oameni/serviciu necesar (mai ales cand ai o versiune de tip Delta la vanatoare de subiecti) si nu e nevoie de mai mult de 2-3 minute de stat la coada intr-un aer deja infectat. Altfel, daca nu este infectat, dureaza vreo 2-3 ore sa transformi cantitatea de aer necirculat dintr-o camera obisnuita in aer infectat. Asta, daca tu ca si comitet sau comitie vrei sa reduci riscul infectiei. Sau poate nu si-au dorit sa reduca riscul? Putin mai tarziu despre asta. Stati linisititi, tot de prostie va banuiesc pe cei mai multi.

In rezumatul capitolului: virusul se transmite prin aer (sau, mai rar, prin utilizarea la comun a unor toalete), statul in casa sau la birou cu geamul inchis au fost si sunt principala forma de transmitere (nu discutam despre situatia cand esti singur, daaaaa!?!?; Poate imi explica si mie de ce merg unii oameni cu masca cand sunt singuri in masina…), transportul public la sol poate fi periculos pe timp de iarna (cand se inchid geamurile si se sta mult intre statii), transportul cu avionul este principala forma de transmitere intre tari si orase, transmiterea in aer liber poate fi ignorata (este mai degraba exceptie, nu regula).


Si daca tot suntem aici, sa ne si distram putin. Mai mult serios decat in gluma. Dupa cum spunea un prieten la un moment dat intr-o discutie, o afirmatie nebazata pe date, poate fi combatuta de o alta afirmatie nebazata pe date. Am tot auzit in spatiul public, in ultimele luni, de fraza (Scoasa si ea dintr-un brainstorming, ca si multe altele. Sau era focus group?:)) “pandemia nevaccinatilor”. Prima afirmatie nebazata pe date (ca si executive summary pentru capitolul viitor). N-avem date pentru ca nu testam vaccinatii. A doua o fac eu acum: cresterea accelerata a numarului de cazuri de la mijloc si final de septembrie este cauzata de infectarea HCTistilor1 (HipsteristoCorporaTrist) la Untold. N-avem date pentru ca nu testam vaccinatii. Desi au varsta medie 34 de ani, cei mai multi s-au vaccinat in aprilie/mai (pentru a-i proteja pe cei in varsta zic ei), deci nu aveau (aproape) nicio protectie in septembrie. Si nici nu trebuiau sa se testeze. Nu s-au infectat la festival. E greu in aer liber. Ci in toalete aglomerate, in barurile din centrul Clujului si prin camerele de ho(s)tel si/sau alte spatii de cazare. De la un vaccinat sau nu. Nu conteaza. Conteaza ca au luat virusul acolo si ca l-au transmis si altor plebei nevaccinati. Plebeii au plecat cu masinile cu virusul dupa ei. Avioanele (HCTistilor le place cu avionul caci tre’ sa fie dimineata fresh la daily si e si mai cool sa tag-uiesti aeroportul pe platforma sociala favorita – era mai scurt instagram) cu care au plecat de la Cluj, dupa Untold, au dus virusul in toate colturile tarii si au creat baza piramidei valului 4. Asa ca, ori de cate ori comenteaza in subsolul comunicatelor de presa articolelor stiintifice de pe g4media/hotnews/digi-0024 si isi injura compatrioti ceva mai simpluti la gand si port sau compatrioti care gandescu cu capul lor, nu cu unul imprumutat, sa se gandeasca si la asta. Ca au pus baza celor 400 de morti pe zi. Sau sa injure miscarea de revolutie a Terrei pentru reducerea cantitatii de vitamina D3 disponibila. Am zis sa scriu si ceva preventiv inainte celui de-al treilea gand flateartharistic. Ii puteti spune booster:P. (sau 3 la 10 lei. Pentru moment. Trei). Pentru cei cazuti pe ganduri citind cele de mai sus sau cei care ma injura pentru ca s-au sacrificat fumand jointul la individual, sa dam si niste zaharel zic (fara potasiu si sodiu – “practic nici nu contine” – pour les connaisseurs:P). Va puteti linisti. Jointul ala fumat la comun nu are nicio vina. Nu asa se transmite virusul. N-as trage pe nas ceva de pe o masa utilizata la comun, totusi.

1 Orice asemanare cu TLFistul este cu totul neintamplatoare.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs