Ramstein și Kaiserslautern: locuri centrale ale militarizării și războiului

 

Un articol de opinie de Karl-Heinz Peil (Germania)

Cinci motive vechi și noi pentru care prezența militară americană concentrată în marea regiune Kaiserslautern a fost un loc central al rezistenței împotriva militarizării și a războiului începând din 2015 și de ce săptămâna de acțiune din acest an, din 16-23 iunie, este mai importantă ca niciodată.

Kaiserslautern: Cea mai importantă „comunitate militară americană” din afara SUA

În prezent, în Germania sunt staționați aproximativ 38.000 de soldați americani, dintre care jumătate – aproximativ 19.000 – în Renania-Palatinat. Jumătate dintre aceștia sunt concentrați în marea regiune Kaiserslautern, cu baza aeriană Ramstein ca centru. Se estimează că peste 40.000 de americani trăiesc în „Comunitatea militară din Kaiserslautern”, împreună cu membrii familiilor și cu furnizorii de servicii civile din SUA.

În prezent, Ramstein este cea mai importantă bază aeriană a SUA în afara teritoriului său. Din punct de vedere al dimensiunii, însă, ăși va pierde poziția în viitorul apropiat. În prezent, există planuri de extindere a bazei militare Mihail Kogălniceanu din Constanța, în sud-estul României, pe coasta Mării Negre, pentru a deveni cea mai mare bază militară NATO din Europa. Aceasta ar urma să ocupe o suprafață de aproape 3.000 de hectare, față de aproximativ 2.000 de hectare pentru Ramstein. Până în 2030, 10.000 de soldați și civili ar urma să fie staționați acolo, dintre care majoritatea ar urma să fie retrași din Germania. Pentru proiect a fost prevăzut un buget total de 2,7 miliarde de dolari americani.

Infrastructura completă de acolo include și un spital. De asemenea, un nou spital este în prezent în curs de construcție direct la Baza Aeriană Ramstein, în districtul Weilerbach. El va înlocui cel mai mare spital american din afara SUA, din Landstuhl, atunci când va fi finalizat la sfârșitul anului 2027. Costurile actualizate sunt estimate acum la aproape 1,5 miliarde de euro, din care 15% vor fi plătite ca și costuri de planificare de la bugetul federal german. Motivele pentru această nouă clădire sunt distanța presupus prea mare față de baza aeriană pentru tratarea rapidă a răniților de război și faptul că spitalul american din Landstuhl nu mai este cu dotările la zi. Însă ambele argumente nu sunt valabile, întrucât distanța rutieră până la Landstuhl este de numai 6 km, iar spitalul de acolo a fost modernizat continuu în trecut. Un spital din România ar fi, de asemenea, potențial mai aproape de un posibil teatru de război.

Rolul Ramstein trebuie văzut în legătură cu siturile militare americane strâns legate de acesta. Conform unor surse credibile, bazele sunt în prezent răspândite în 74 de locații din Germania (cu 373 de proprietăți individuale în mod oficial). Dintre acestea, 36 sunt situate în Renania-Palatinat și 17 în regiunea extinsă Kaiserslautern. Această concentrare a armatei americane în afara SUA este unică la nivel mondial și – în afară de teritoriile de peste mări ale SUA, cum ar fi Guam – poate fi comparată doar cu insula japoneză Okinawa și cu regiunea metropolitană Pyeongtaek din Coreea de Sud.

Războiul dronelor contrar dreptului internațional: continuitate și în rezistență

Punctul de plecare al campaniei „Opriți baza aeriană Ramstein”, care se desfășoară fără întrerupere din 2015, a fost rolul central jucat de Ramstein în războiul ilegal al dronelor purtat de SUA. Fostul pilot de drone Brandon Bryant și denunțătorul Edward Snowden dezvăluiseră faptul că „Distributed Command Ground System” (stația de releu pentru drone) joacă un rol central în utilizarea la nivel mondial a dronelor militare.

După ani de negare, guvernul german a fost, de asemenea, obligat să recunoască rolul bazei Ramstein în august 2016, deși fără consecințe. Baza americană încalcă dreptul internațional, în conformitate cu obligațiile prevăzute la articolele 20 și 25 din Legea fundamentală germană. Cu toate acestea, ca măsură de precauție, în ultimii ani a fost creat un sistem „de rezervă” pentru Ramstein la baza aeriană Sigonella din Sicilia.

Independent de Ramstein și Sigonella, războiul ilegal al dronelor din SUA a fost extins în ultimii ani cu baze similare în Africa de Vest, bazate pe o aprovizionare logistică cu zboruri de transport prin Ramstein.

Ramstein: centru logistic pentru războiul din Ucraina

După mulți ani în care s-au concentrat pe aprovizionarea bazelor militare americane din Asia de Vest prin Ramstein, zborurile de transport sunt acum dominate de aprovizionarea cu muniție a Ucrainei. Depozitul militar Miesau, cel mai mare depozit de muniții din afara SUA, este situat la doar 15 kilometri sud-vest de Ramstein. Prin urmare, cea mai recentă lansare a noilor livrări de arme către Ucraina de pe teritoriul german ar putea fi reluată „imediat”, potrivit diferitelor rapoarte de presă.

Cu toate acestea, Ramstein a fost relevant încă de la începutul războiului din Ucraina datorită „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, cunoscut și sub numele de „Formatul Ramstein”, alcătuit din 50 de state aliate. Ceea ce este picant aici ar fi că Baza aeriană Ramstein (ca toate bazele militare străine din Germania) nu este o zonă „extrateritorială”, așa cum a declarat Serviciul de cercetare al Bundestag-ului în 2017. Cu toate acestea, întâlnirile regulate în formatul Ramstein au loc la invitația secretarului american al apărării. Albrecht Müller a scris despre fenomen în Nachdenkseiten:

„Formatul «Ramstein» este o instituție amenințătoare pentru Rusia. La Ramstein se discută planuri militare și se iau decizii cu privire la echipamentele militare și armamentul Ucrainei. Acest lucru nu se întâmplă oriunde, ci în Germania. Așadar, nu suntem implicați în războiul cu Rusia doar prin livrările noastre de armament, ci și ca centru de coordonare și planificare a acțiunilor militare.”

Impactul asupra mediului: vizibil, dar doar parțial

Cele aproximativ 30.000 de mișcări de avioane pe an de la Baza Aeriană Ramstein generează zgomot în marea regiune Kaiserslautern 24 de ore din 24. Nivelul de zgomot al avioanelor de transport mai vechi este considerabil în comparație cu cel al avioanelor civile. Flota de realimentare în aer staționată la baza aeriană contribuie, de asemenea, la nivelul fonic ridicat.

Traficul aerian provoacă, de asemenea, o poluare considerabilă la sol din cauza scurgerii parafinei. Fenomenul se datorează, cu siguranță, doar în parte, „aruncării de combustibil” autorizate înainte de apropierile de aterizare, fapt documentat de controlul traficului aerian. Bălțile de apă din fondul forestier și dungile de pe ferestrele clădirilor rezidențiale cu urme clare de parafină documentează o zonă gri considerabilă, care se reflectă în cele din urmă și în impactul pe termen lung asupra sănătății populației. Locurile contaminate din sol, care s-au acumulat de-a lungul deceniilor și au un impact pe termen lung asupra aprovizionării cu apă potabilă, joacă, de asemenea, un rol semnificativ. Lucru valabil în special pentru grupul de poluanți PFAS, care reprezintă în prezent principala problemă în solul și apele subterane de sub baza aeriană, din cauza utilizării excesive a spumelor de stingere a incendiilor în timpul exercițiilor specifice.

Dincolo de marea regiune Kaiserslautern, părți mari din Palatinat de Vest sunt afectate de zonele de antrenament ale avioanelor de vânătoare. Avioanele de vânătoare de la baza aeriană americană Spangdahlem, de la baza aeriană Bundeswehr Nörvenich (parțial relocată temporar de la Büchel) și din alte țări NATO provoacă în mod regulat poluare fonică în marea regiune, într-o măsură care a fost documentată de o inițiativă cetățenească timp de mulți ani. Unul dintre motivele pentru care se pune accentul pe Palatinatul de Vest este infrastructura specială cu mai multe stații de telecomunicații distribuite la nivel regional – folosite, de exemplu, pentru a simula radarele inamice în timpul operațiunilor de luptă.

Dezvoltarea economică: nu o binecuvântare, ci un blestem pentru regiune

Cu sprijinul mass-media, au existat încercări repetate de a raționaliza prezența armatei americane ca factor economic. O privire mai atentă arată că acest lucru este posibil doar cu ajutorul unui joc de prestidigitație monetară, care distrage atenția de la cifrele-cheie cu adevărat relevante și de la costurile externe ale prezenței militare americane, greu de estimat. Tot ce trebuie să faceți este să vă uitați la indicele puterii de cumpărare pe cap de locuitor, care este compilat în fiecare an pentru toate districtele urbane și rurale. Kaiserslautern se situează printre cele mai mici din Germania.

Cantitatea mare de teren ocupată de armata americană în marea regiune, de peste 4.000 de hectare, este de o gravitate deosebită. Până în prezent, terenurile care au fost reutilizate cu succes în scopuri civile au fost returnate doar în cazuri izolate. Cu toate acestea, pentru a desemna noile zone industriale și comerciale de care este nevoie urgentă, ar trebui să se predea suprafețe deja sigilate din utilizarea militară anterioară, în loc să se distrugă terenuri agricole și pajiști valoroase din zonele periferice.

Ramstein, un impuls pentru mișcarea pentru pace

Din 2015, campania „Stop Ramstein Air Base” organizează anual acțiuni la baza aeriană, însoțite de evenimente în Kaiserslautern. În 2016 (cu o întrerupere în anul 2020, anul coronavirusului), a fost adăugată tabăra de pace pe o pajiște la marginea pădurii de lângă Ramstein, care atrage între 500 și 1.000 de participanți pe parcursul unei săptămâni în fiecare an. Tabăra este unică în cadrul mișcării pentru pace. Atmosfera de la tabăra de pace se caracterizează printr-o cultură a dezbaterii deschise, fără excludere, și un amestec de evenimente politice și cultură. Evenimentul este descris pe pagina oficială după cum urmează:

„Mulți dintre noi sunt activi în mișcarea pentru pace de mulți ani. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de activiști din rândurile noastre s-au politizat abia în ultimii ani și ni s-au alăturat ca nou-veniți. Asta înseamnă că suntem foarte amestecați ca vârstă, dar, ca mișcare tânără, suntem, de asemenea, înrădăcinați în tradiția mișcării pentru pace. Susținem următoarele principii de bază:

  • Pacifism
  • Solidaritate internațională
  • Antimilitarism
  • Antifascism

Ne planificăm activitățile cu o echipă de organizare mai mare, în care să dezvoltăm idei creative într-o atmosferă de familie, pentru a răspunde cerințelor tot mai mari în lupta pentru pace, dezarmare și închiderea bazelor militare străine, cum ar fi centrul de război de la Ramstein.”

Noutatea din 2024 este că demonstrația centrală nu va avea loc la baza aeriană, ci sâmbătă, 22 iunie, la Kaiserslautern. Scopul este de a ajunge la persoanele care sunt lovite de efectele negative ale prezenței militare americane în întreaga regiune extinsă.

Dar cum rămâne cu succesele pe care activiștii pentru pace și le-ar dori? Numeroase exemple din ultimii ani arată că închiderea Ramstein este, de asemenea, o perspectivă reală. Nu numai că prezența în Afganistan a fost o pierdere amară pentru SUA, dar și prezența sa ilegală în Irak și Siria se află sub o presiune severă.

Un exemplu actual este deosebit de încurajator. Armata SUA a investit mulți bani în Niger în ultimii ani pentru a construi acolo două baze de drone. Livrările au fost livrate prin Ramstein prin transport aerian și prin utilizarea stației de releu prin satelit de acolo. Acum, guvernul militar care se află la putere în Niger a forțat SUA să renunțe la cele două baze militare și să își retragă cei aproape 1.000 de soldați.

Dar ceea ce este capabilă una dintre cele mai sărace țări din lume este, probabil, încă departe de noi, una dintre cele mai bogate țări din lume (încă). Cu toate acestea, închiderea Bazei Aeriene Ramstein va rămâne cu siguranță ca o piatră de hotar în declinul de neoprit al imperiului american.

Tabăra de pace 2024 a campaniei Stop Ramstein Air Base

În perioada 16-23 iunie 2024, Tabăra anuală pentru pace va avea loc la Steinwenden, în apropiere de Baza Aeriană Ramstein. Evenimentul oferă o platformă unică pentru implicarea oamenilor care se angajează pentru o lume pașnică și dreaptă. Tabăra include ateliere de lucru, evenimente culturale și paneluri de discuții menite să găsească soluții la provocările actuale ale politicii de pace. Zilnic vor fi și mici demonstrații în fața bazei aeriene. Informații suplimentare despre săptămâna de evenimente pot fi găsite aici: https://ticket.stoppramstein.de/

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs