Un comentariu de Thomas Röper
Criza VW face prima pagină a ziarelor din Rusia, dar este doar unul dintre simptomele stării economiei germane sub actualul guvern și politicile sale ecologice. Televiziunea rusă a găsit cuvinte clare pentru această situație.
Reportajul din această săptămână al corespondentului în Germania al televiziunii ruse RT a fost din nou un punct culminant al programului pentru mine, deoarece arată în mod realist situația din Germania, în timp ce mass-media și politicienii noștri încă spun basme despre criza economică și dezindustrializarea. Adevărul este că tranziția către energia verde, împreună cu sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă motivul pentru mizeria Germaniei.
Pentru a arăta cum privesc oamenii din afara bulei mediatice occidentale situația din Germania, am tradus din nou raportul televiziunii ruse din această săptămână.
Începutul traducerii:
Volkswagen închide fabrici, Siemens nu va investi în Germania
Între timp, funeraliile economiei germane sunt în plină desfășurare. Volkswagen, mândria industriei auto, a decis în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație să închidă trei fabrici, să concedieze mii de angajați și să reducă salariile celor rămași. Miercuri, 30 octombrie, gigantul tutunului Philip Morris a anunțat că își va închide fabricile din Berlin și Dresda anul viitor. Iar recent, un purtător de cuvânt al Siemens a declarat într-o audiere în Bundestag că este inutil să investească în economia germană.
Corespondentul nostru relatează din Germania.
„Când Volkswagen tușește, Saxonia Inferioară se îmbolnăvește de gripă”, glumește postul de televiziune german Erste Deutsches Fernsehen, făcând aluzie la faptul că multe dintre companiile grupului au sediul chiar în acest stat federal. Dar cineva vorbește despre întreaga Germanie în loc de Saxonia Inferioară, iar dacă asculți experții nu este vorba despre gripă, ci despre ceva absolut incurabil.
„Costurile noastre energetice sunt prea mari. Costurile noastre birocratice sunt prea mari. Costurile noastre cu forța de muncă sunt prea mari. Avem prețuri la energie de trei ori mai mari decât în SUA”, a declarat Hildegard Müller, șefa Asociației germane a industriei auto, în cadrul unui talk-show german.
Pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani, Volkswagen intenționează să închidă fabrici în loc să le deschidă. Decizia de a închide trei uzine de producție din Germania și o uzină Audi din Belgia, care aparține de asemenea VW, este legată de necesitatea de a reduce costurile cu 4 miliarde de euro pe an. Dar această sumă nu este, cel mai probabil, finală, deoarece situația se înrăutățește. La sfârșitul celui de-al treilea trimestru, profitul grupului a scăzut catastrofal cu 64%, astfel că, pe lângă închiderea uzinelor, care amenință să ducă mii de oameni în șomaj, măsurile anticriză vor fi însoțite de o reducere cu 10% a salariilor pentru cei care nu sunt concediați.
Daniela Cavallo, președintele sindicatului de la Volkswagen, a declarat în cadrul unei reuniuni: „Conducerea distribuie pliante în fabrică și pe internet. Citez: „Trebuie să ne creștem productivitatea, să reducem costurile și să distribuim în mod egal povara economică. Nu putem găsi decât două cuvinte pentru astfel de apeluri la propria noastră forță de muncă: rușinos și revoltător”.
Salariile nu ar trebui reduse, ci mărite. În situația actuală, angajatorii nu vor putea îndeplini această solicitare a sindicatului, astfel încât o serie de greve de avertisment este iminentă. Acești oameni sunt obișnuiți să trăiască bine, au salarii mari, asistență medicală, un pachet social și un acord-cadru care le garantează protecție împotriva concedierilor până când expiră în 2029. Și o merită, pentru că au fabricat probabil cele mai bune mașini din lume. Și au păstrat aceleași standarde înalte. Deci, ce s-a întâmplat?
„Poziția cancelarului în această privință este clară: deciziile greșite luate de conducerea companiei în trecut nu trebuie să fie luate în detrimentul angajaților”, a subliniat Wolfgang Büchner, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului.
Decizii greșite ale conducerii întreprinderii. Conducerea companiilor auto germane este adesea acuzată că a anticipat intrarea pe piață a concurenților chinezi și că nu a fost pregătită să ofere cumpărătorilor mașini electrice la prețuri accesibile. Acum este citat activ Robert Habeck, care, după cum se pare, i-a avertizat pe șefii VW în 2019, adică atunci când nu era încă ministrul german al economiei. Sau care i-a amenințat: „Dacă nu oferiți o mașină electrică sub 20.000 de euro până în 2025, veți eșua pe piață”.
Asta nu a funcționat. Gama de mașini electrice a Volkswagen începe de la 30.000 de euro, cea a BMW de la 40.000 de euro. Uzina din Bruxelles, unde a fost asamblat Audi Q8 e-tron, se închide din cauza prețurilor ridicate ale modelului. Și este puțin probabil ca noile tarife de export de până la 45% pentru mașinile electrice chinezești, care vor intra în curând în vigoare în UE, să schimbe ceva.
Europa intră într-un război comercial cu China, chiar dacă nu are niciun avantaj competitiv și este puternic dependentă de materiile prime și componentele chinezești. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că mașinile electrice europene nu vor deveni mai accesibile.
Expertul auto Stefan Bratzel a fost, de asemenea, clar: „Tranziția la automobilele electrice va duce la pierderea a aproximativ 20% din locurile de muncă din industrie pe termen lung. Acest lucru este deja clar”.
Învinuirea colectivă a conducerii companiilor este foarte convenabilă pentru politicieni, dar acum a venit un moment în care politica modelează condițiile economice în mod deosebit de clar. Renunțarea la energia nucleară și mai ales la energia ieftină din Rusia a făcut ca producția de mașini complexe în Germania să devină prea scumpă. Nici măcar calitatea nu mai ajută. În același timp, punerea în aplicare nebunească a agendei ecologice – Habeck și compania au preluat puterea în 2021 – a crescut prețurile mașinilor cu motoare cu combustie prin noi taxe, impozite și standarde privind emisiile de CO2.
Ministrul federal al finanțelor, Lindner, a clarificat problema săptămâna aceasta: „Urmăm propria noastră cale specială în materie de climă și energie, care ne limitează prea repede potențialul economic”.
Împingerea liderului FDP către partenerul său de coaliție ecologist marchează o nouă etapă a crizei: nu există acord nu numai între sindicate și patronate, între patronate și guvern, ci și în cadrul coaliției înseși. La semafor, toate luminile clipesc în același timp, dar nimeni nu merge nicăieri.
Die Welt scrie: „Olaf Scholz și-a dezmembrat propriul guvern. Mai întâi nu și-a invitat cei mai importanți miniștri – economie și finanțe – la așa-numitul summit economic, iar a doua zi nu a făcut nicio încercare de a reuni această structură fragmentată”.
Marți, cancelarul s-a întâlnit cu conducerea companiilor auto. Rezultatul este tăcerea, dar aceștia au convenit să se întâlnească din nou pe 15 noiembrie. Scholz nu și-a invitat miniștrii responsabili nici la această întâlnire. Presa scrie că Scholz a vrut să îi pună la punct pe miniștrii economiei și finanțelor care au îndrăznit să își publice programele anticriză – practic programe de partid și cumva chiar programe electorale – fără să îl consulte. Dar poate că și cancelarul nu dorește o dispută publică între Lindner și Habeck. Și există motive de dispută.
De exemplu, Lindner a declarat: „Am calificat drept o lovitură faptul că ministrul afacerilor economice a publicat un document conform căruia urmărește o politică economică și financiară complet diferită. Un document de care nu aveam cunoștință. Nu plâng în pernă atunci când ministrul afacerilor economice își prezintă ideile în public, dar a subliniat un lucru: în prezent nu există o linie guvernamentală clară cu privire la problemele economice majore.”
Verzii propun creșterea datoriilor, inundarea economiei cu bani și atragerea investitorilor cu scutiri fiscale, în timp ce FDP propune opusul: austeritate, reducerea agendei climatice și reducerea la zero a ajutorului pentru refugiați. Sunt două abordări care se exclud complet reciproc, iar social-democrații, reprezentați de cancelar, trebuie să ia o decizie. Evident, ei doresc să formuleze ceva la mijloc, deși jumătățile de măsură nu pot aduce rezultate.
Carsten Linnemann, secretarul general al CDU, a descris situația astfel: „Totul îmi amintește de un meci de fotbal: echipa este în urmă, nu mai are nicio șansă, dar trebuie să ajungă la finalul jocului. Haos. Există un adevărat haos politic în Germania, dar avem nevoie de stabilitate”.
Guvernul Scholz există cumva încă, deși nu mai există, la fel cum se pare că nu există nicio soluție la problemele industriei auto germane și ale industriei în ansamblu. Conform tuturor indicatorilor, aceasta nu este competitivă.
Siemens a renunțat la Germania fără să îi fie rușine. Este fără speranță, după cum a declarat Christian Kaeser, șeful departamentului fiscal al Siemens, în cadrul unei audieri în Bundestag: „Chiar nu există nimic care să vorbească în favoarea investițiilor în Germania. Iată motivul pentru care, în ultima perioadă, am investit în principal în străinătate”.
În 2011, Opel, pe atunci deținut de compania americană General Motors, se afla în aproximativ aceeași situație ca VW în prezent. Exista o criză a vânzărilor și o scădere a profitabilității. Dar pe atunci, Germania avea banii necesari pentru a ajuta producătorul auto național, existau investitori dispuși să răscumpere Opel și, mai presus de toate, piața își revenea rapid, ceea ce a avut un efect favorabil asupra soartei companiei. Evident, conducerea și angajații Volkswagen nu se pot baza astăzi pe un astfel de noroc.
Până acum, dezindustrializarea Germaniei a avut loc în secret. Da, fabricile se închid și companiile străine pleacă, dar pentru capitalul național este mai evidentă imaginea dacă ne uităm la refuzul de a face noi investiții în propriile afaceri din țară. Dar dacă totul decurge conform celui mai pesimist scenariu pentru cea mai mare companie auto germană, și anume optimizarea producției prin concedieri în masă, întregul proces de dezindustrializare poate lua forme mai evidente și mai dramatice.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
Vlad Tepes says:
Solutia: o revolutie socialista ca la carte(carte intitulata Kapitalul de Marx) !!!