Un comentariu de Andrew Korybko (jurnalist, membru al consiliului de experți al Institutului de Studii Strategice și Previziuni din cadrul Universității Prieteniei Poporului din Rusia)
Forțele armate ucrainene se află în mijlocul unor crize convergente cauzate de contraofensiva eșuată, de politica de recrutare forțată și de gafa lui Zelenski de la Kursk, care duc la mai multe dezertări, înfrângeri și, în cele din urmă, la mai multă disperare.
CNN a realizat un rar act de serviciu jurnalistic cu raportul său detaliat despre modul în care „depășită de arme și de număr, armata ucraineană se luptă cu un moral scăzut și cu dezertarea”. Reportajul descrie cu sinceritate numeroasele probleme care afectează Forțele Armate Ucrainene (FAU) în acest moment crucial al conflictului, întrucât acestea continuă să ocupe o parte din Kursk, dar continuă să piardă teren în Donbass. Povestea lor începe prin prezentarea unui comandant de batalion care a pierdut majoritatea celor aproximativ 800 de oameni aflați sub controlul său.
Acest personaj nu a mai putut suporta și, prin urmare, a fost transferat la o funcție administrativă militară confortabilă în Kiev. Atât el, cât și ceilalți cinci cu care CNN a stat de vorbă în timpul realizării reportajului, i-au informat că „dezertarea și insubordonarea devin o problemă generalizată, în special în rândul soldaților nou recrutați”. În cuvintele unui comandant, „nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea o fac… Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să meargă la luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata”.
Cititorul este apoi informat că aceste trupe sunt recrutate cu forța, adăugând astfel un context la motivul pentru care dezertează. Problemele de moral au început să infecteze rândurile forțelor armate în timpul impasului acum rezolvat cu privire la mai mult ajutor american pentru Ucraina. Deși acest lucru a jucat probabil un rol, CNN omite în mod vizibil să menționeze contraofensiva eșuată din vara trecută, care a demonstrat că Ucraina nu este în măsură să își recucerească teritoriile pierdute, în pofida întregii agitații și a ajutorului primit până la acel moment.
Reportajul a clarificat adevăratul motiv pentru care moralul UAF a scăzut în ultimul an: dronele au făcut câmpul de luptă mai insuportabil decât înainte, iar timpul dintre rotații a crescut, deoarece unele trupe pur și simplu nu își pot părăsi pozițiile fără a-și risca viața. CNN a adăugat apoi că „Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au lansat proceduri penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat”.
Ei au recunoscut, de asemenea, că „Este un număr uluitor și – cel mai probabil – incomplet. Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că mulți ofițeri nu raportau dezertarea și absențele neautorizate, sperând în schimb să convingă trupele să se întoarcă de bunăvoie, fără a fi pedepsiți. Abordarea a devenit atât de comună încât Ucraina a modificat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără permisie, dacă sunt comise pentru prima dată.”
Bătălia iminentă de la Pokrovsk, care ar putea schimba regulile jocului pentru Rusia pe frontul din Donbass, riscă să se transforme într-un dezastru total pentru UAF, deoarece „unii comandanți estimează că sunt 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean”. La fel de alarmantă este și afirmația unui ofițer conform căreia „au existat chiar cazuri în care trupele nu au dezvăluit imaginea completă a câmpului de luptă altor unități, de teamă că le-ar face să arate rău”. De asemenea, se pare că există probleme de comunicare între diversele unități ale Kievului.
Frontul Kursk nu este la fel de rău, dar s-ar putea să nu fi servit scopului politic de a ridica moralul în rândul UAF, spre deosebire de ceea ce a susținut Zelensky. CNN a citat câțiva soldați care nu erau siguri de strategia implicată, întrebându-se de ce au fost redistribuiți de la apărarea Pokrovskului la invadarea Rusiei, în condițiile în care frontul Donbass se confruntă cu astfel de dificultăți. Reportajul se încheie apoi cu un expert în asistență psihologică. El declară că nu va mai fi atașat emoțional de nimeni.
Reflectând asupra raportului surprinzător de critic al CNN, este clar că UAF se află în mijlocul unor crize convergente cauzate de contraofensiva eșuată, de politica de recrutare forțată și de gafa lui Zelensky de la Kursk. Acestea duc la mai multe dezertări, înfrângeri și, în cele din urmă, la mai multă disperare. În astfel de circumstanțe, Ucraina poate fie să mențină cursul, rămânând la Kursk în detrimentul pierderii de teren în Donbass, fie să se retragă din Kursk pentru a ajuta la menținerea Donbass, fie să escaladeze asimetric.
Primele două scenarii se explică de la sine, în timp ce ultimul ar putea viza extinderea conflictului în alte regiuni rusești, Belarus și/sau regiunea separatistă Transnistria din Moldova, deteriorarea gravă a centralelor nucleare rusești din disperare de a provoca un răspuns nuclear și/sau asasinarea unor ruși de rang înalt. Mai sunt doar câteva luni până când iarna va împiedica operațiunile de luptă ale ambelor părți, după care status quo-ul va persista până în primăvară, când una sau ambele părți ar putea trece la ofensivă.
Acest calendar adaugă urgență iminentei bătălii de la Pokrovsk, pe care Rusia dorește să o câștige cât mai curând posibil pentru a pătrunde în câmpurile de dincolo, a cuceri mai mult teritoriu, a amenința aglomerația Kramatorsk-Slavyansk din sud și, eventual, a se pregăti să atace orașul Zaporozhye din nord-est. Dacă Ucraina reușește să reziste până anul viitor, atunci ar putea avea mai mult timp la dispoziție pentru a construi mai multe sisteme de apărare dincolo de Pokrovsk, reducând astfel ritmul avansului Rusiei în cazul în care aceasta va ieși învingătoare acolo.
Chiar dacă Ucraina rezistă cel puțin câteva luni sau poate chiar o jumătate de an, problemele menționate în articolul CNN nu vor face decât să se agraveze, având în vedere că tot mai multe trupe recrutate forțat vor fi aruncate în ceea ce ar putea deveni până atunci următorul tocător de carne infam. Moralul va continua probabil să scadă vertiginos, în timp ce dezertările ar putea crește, ambele situații putându-se combina pentru a paraliza UAF și pentru a crea o deschidere pe care Rusia să o exploateze la Pokrovsk sau în altă parte de-a lungul frontului.
Soluția ideală pentru Kiev ar fi să ajungă la o încetare a focului pentru a facilita retragerea sa voluntară dintr-o parte din Donbass (ex: împrejurimile Pokrovskului), în paralel cu retragerea din Kursk, condiții pe care Rusia le-ar putea accepta, deoarece i-ar promova unele dintre obiectivele sale politice și militare. Este mai bine pentru Ucraina, din perspectiva intereselor regimului său, să aibă o retragere ordonată decât una haotică în cazul în care Rusia reușește o breșă, dar Zelensky și cei ca el nu sunt cunoscuți pentru deciziile lor raționale.
Cu toate acestea, cei care, precum India și Ungaria, doresc să contribuie la soluționarea politică a conflictului, ar putea propune ceva de acest gen, poate sugerând, de asemenea, reluarea propunerii de încetare parțială a focului mediată de Qatari, raportată luna trecută, pentru evitarea atacurilor reciproce împotriva infrastructurii energetice. Este puțin probabil ca Zelensky să fie de acord, mai ales din moment ce se află sub influența lui Yermak, marele șoim, dar ar fi totuși mai bine să se difuzeze neoficial o variantă a propunerii menționate mai sus cât mai curând posibil.
Indiferent de propunerile bine intenționate ale unor terțe părți, conflictul pare pregătit să continue să facă ravagii și anul viitor, în absența unui colaps militar și/sau politic complet în Ucraina – niciunul dintre acestea neputând fi exclus, având în vedere cât de rea a devenit situația, conform ultimului raport al CNN. Ucraina și aliații săi anglo-americani din „statul profund” ar putea, de asemenea, să organizeze o provocare majoră care să urmărească cu disperare „escaladarea pentru dezescaladare” în mai multe condiții proprii, astfel încât observatorii nu ar trebui să excludă nici acest scenariu.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
Vlad Tepes spune:
Mircea, adauga linga numele slugii tudor radu si pe cel al lui niels sneker !!!
Mircea spune:
Va fi interesant când Radu Tudor și alții la fel de slugarnici și lipsiți de caracter ca el vor întoarce foaia, pentru ca sǎ respecte noile ordine… atunci sǎ vedem cum va fi înfierat criminalul Zelenski și acoliții sǎi, ucrainienii brusc vor deveni din eroi nişte rackeți neisprǎviți și tot așa.
Mǎ uitam la tot felul de indivizi care pânǎ nu demult îl ridicau în slǎvi pe Biden cât de porniți împotriva lui sunt acum: din „moș senil”, „dezastru total” etc nu-l scot, iar evident, despre submediocra Kamala vorbesc deocamdatǎ la superlativ…
Mari oameni, mari caractere.