Alte consecințe ale războiului – punerea imperialismului francez la locul său
Larry Johnson
6 martie 2023
În timp ce ”Operațiunea militară specială” rusă continuă în Ucraina, Rusia și China și-au unit forțele pentru a înfrunta moștenirea imperialismului occidental în Africa și Asia. Războiul din Ucraina poate că a început ca o încercare a Rusiei de a-și securiza granița în fața invaziei NATO în Ucraina, dar acum a escaladat și s-a extins într-o politică deliberată, condusă de Rusia și China, pentru a stabili o nouă lume multipolară care să nu fie tributară dictaturilor Washingtonului, Londrei și Parisului. Procesul implică mai mult decât urmărirea unor legături diplomatice mai puternice cu așa-numita Lumea a Treia, ci include și crearea unor sisteme financiare alternative care să permită comerțul și schimburile comerciale fără a trebui să ne facem griji cu privire la americanii înnebuniți după sancțiuni.
Președintele francez Macron tocmai a finalizat un periplu prin fostele colonii africane și nu a reușit să consolideze poziția Franței ca putere relevantă în spatele cortinei. Dar presa occidentală se ferește să relateze despre adevărata profunzime a fisurii tot mai mari dintre Franța și fostele sale colonii. Aruncați o privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul vizitei lui Macron în Congo.
Iată un fragment din reportajul realizat de Reuters cu privire la vizita lui Macron:
Președintele francez Emmanuel Macron a împărtășit viziunea sa asupra unui parteneriat reînnoit cu Africa, în care aceasta să fie egală cu Franța. Macron a încercat în timpul turneului său în Africa să risipească imaginea Franței ca o fostă putere colonială arogantă, aducând argumente pentru influența viitoare.
Președintele francez a purtat sâmbătă discuții cu președintele Felix Tshisekedi în capitala Republicii Democrate Congo (RDC), care săptămâna trecută a cunoscut mai multe proteste la scară mică – semne ale creșterii sentimentului anti-francez în unele părți ale Africii francofone (…).
Acest turneu este cea de-a 18-a vizită a lui Macron în Africa în calitate de președinte și urmează unei serii recente de turnee în Africa efectuate de oficiali americani, ruși și chinezi la nivel înalt, care caută legături mai strânse.
Franța a suportat recent o ruptură dezordonată a relațiilor cu unele foste colonii din Africa de Vest, iar vizitele sale în premieră în RDC, Gabon, Angola și Republica Congo de săptămâna trecută reflectă dorința lui Macron de a întoarce pagina.
(Președintele Congo) Tshisekedi a salutat noua abordare și a declarat că Franța trebuie să asculte ceea ce își doresc popoarele africane dacă speră să concureze cu ceilalți parteneri ai continentului.
”Francafrique este de domeniul trecutului”, a spus el, referindu-se la legăturile obscure care, uneori, au făcut ca Parisul să acorde prioritate câștigurilor comerciale și sprijinului pentru regimurile autocratice din fostele colonii.
Cu toate acestea, semne de tensiune au apărut mai târziu, în timpul conferinței de presă, când Macron a părut să sugereze că insecuritatea din RDC din 1994 încoace este în mare parte din vina sa.
Dacă ați citi doar relatarea Reuters, ați concluziona probabil că vizita lui Macron a fost un succes, în ciuda unor ”tensiuni”.
Apoi am văzut următorul videoclip. Președintele congolez Félix Tshisekedi a avut ceea ce diplomații numesc un ”schimb sincer de opinii” cu președintele francez Macron. În jargonul străzii, s-ar traduce ca ”o lovitură din partea unei curve”. Fiți foarte atenți la limbajul corporal al lui Macron. El nu este obișnuit să i se vorbească în acest fel de către un ”african de joasă speță”:
Macron a încercat să contracareze succesul de care s-au bucurat diplomații ruși și chinezi în timpul vizitelor lor recente și, prin cuvintele și comportamentul său, a întărit convingerea multor lideri africani că Franța și Occidentul încă îi văd ca pe o adunătură de sălbatici negri care au nevoie de un protector luminat.
Cred că suntem martorii unui declin al Occidentului în capacitatea sa de a viola resursele unor națiuni sărace precum Republica Democrată Congo. Ce părere aveți?
………………………
Un articol de Larry C. Johnson, veteran al CIA și al Biroului de combatere a terorismului din cadrul Departamentului de Stat. Este fondatorul și directorul BERG Associates, firmă înființată în 1998. Larry a asigurat timp de 24 de ani instruirea comunității de operațiuni speciale a armatei americane.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Donează prin
Donează prin Transfer Bancar:
Conturi ING BANK RO70INGB0000999906930786 (RON) RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Donează prin Revolut
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
Radu Comșuțasays:
Acum o lume multipolară, cu mai multe centre de putere, nu este în esență ceva rău. Ele se echilibrează reciproc. Este ceea ce în comerț numim concurența. Pentru clienți e un lucru bun. Dar gândiți-vă ce ar însemna să avem doar monopol! Un singur centru de putere fără „concurență”,fără rival. Abia asta ar fi un lucru rău. Înfricoșător!
Un articol de Larry C. Johnson, veteran al CIA și al Biroului de combatere a terorismului din cadrul Departamentului de Stat. Este fondatorul și directorul BERG Associates, firmă înființată în 1998. Larry a asigurat timp de 24 de ani instruirea comunității de operațiuni speciale a armatei americane.